Stresul face parte din viața noastră. În cantități mici, stresul poate fi benefic, ajutându-ne să ne concentrăm mai bine și să ducem la bun sfârșit proiectele de la serviciu sau de la școală.
Nu întotdeauna putem controla sursele de stres din viața noastră, însă putem să le gestionăm într-un mod mai sănătos pentru mintea și corpul nostru. În acest articol vor fi prezentate câteva sfaturi practice menite să alunge stresul acumulat într-o zi dificilă.
Ce se întâmplă în corpul nostru când suntem stresați
Stresul este, de fapt, modul în care corpul nostru încearcă să ne ajute să facem față în situațiile dificile. Când te simți sub presiune, sistemul nervos central instruiește corpul să elibereze anumiți hormoni (adrenalină, noradrenalină și cortizol), care, la rândul lor, cauzează o serie de modificări fiziologice, cunoscute sub numele de răspunsul „luptă sau fugă’, ce ajută în gestionarea respectivei amenințări. În această situație, inima bate mai repede, respirația se accelerează, iar mușchii se încordează, pentru a pregăti corpul să reacționeze rapid.
Atunci când suntem constant stresați, starea de sănătate poate fi afectată, la fel și bunăstarea generală. Stresul cronic este un factor de risc pentru migrene, tensiune arterială crescută și un metabolism încetinit, afectând totodată și sistemul imunitar. Pe lângă sănătatea fizică, stresul cronic deteriorează și sănătatea mintală, contribuind la: iritabilitate, lipsa motivației, insomnie, depresie și anxietate.
Metode de a combate stresul după o zi dificilă
Având în vedere toate problemele cauzate de stres, este indicat să-l gestionăm în mod eficient. Sunt câteva lucruri ce pot fi luate în considerare pentru o relaxare binevenită după o zi încărcată:
Respiră adânc și conștient
Atunci când respiri adânc și controlat, creierul primește un semnal pentru a se calma și pe care îl trimite mai departe către corp. Sunt numeroase exerciții de respirație pe care le poți practica, cum ar fi respirația abdominală. Pune o mână pe piept și una pe abdomen. Inspiră adânc până ce simți cum abdomenul se umflă și mâna de pe el se ridică, în timp ce pieptul rămâne nemișcat. Expiră apoi prelung, cu buzele întredeschise, astfel încât expirația să se producă într-un timp dublu față de inspirație. Repetă de până la 10 ori acest exercițiu.
Ține un jurnal sau scrie-ți gândurile pe o foaie
Jurnalul este un instrument excelent pentru sănătatea mintală, ameliorând stresul și anxietatea. Atunci când scrii în jurnal, poți procesa mai bine emoțiile, poți renunța la negativitate și poți vizualiza noi perspective. Dacă nu îți surâde ideea unui jurnal, poți face zilnic un exercițiu de scriere, notând pe o coală, timp de 5-10 minute, tot ceea ce-ți trece prin cap, fără să ridici pixul de pe foaie. La final vei experimenta o senzație de calm.
Întreabă medicul despre folosirea unui supliment natural
Mulți oameni care se simt stresați din cauza serviciului și a sarcinilor de zi cu zi apelează la suplimente naturale, la recomandarea medicului sau farmacistului. StressClean, citit Stresclin, este un supliment natural, pe bază de extract din rădăcină de Ashwagandha care întărește rezistența organismului în fața stresului, Bacopa monnieri care susține capacitatea de învățare, memorie și concentrare, dar și Nardostachys jatamansi care ajută la menținerea echilibrului sistemului nervos. Întreabă medicul sau farmacistul despre acest supliment, în cazul în care te simți stresat.
Descoperă beneficiile meditației
Meditația poate fi o modalitate la îndemână de a scăpa de stres. Conștientizând momentul prezent, te poți relaxa după o zi lungă de muncă, te poți concentra mai bine și poți scăpa de gândurile negative. Poți combina meditația cu exercițiile de respirație profundă, pentru a reduce și mai mult nivelul hormonilor de stres.
Ai grijă ca dieta să fie bine echilibrată
O dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional ajută organismul să lupte împotriva stresului. Include în meniul zilnic: cerealele integrale, ceaiurile din plante, ciocolata neagră și acizi grași Omega-3, aceste alimente fiind cunoscute pentru ajutorul în combaterea stresului.
Mai sunt și alte metode care ajută la calmarea corpului și a minții în perioadele stresante: exercițiile fizice regulate, un program de somn de minimum 8 ore, renunțarea la ecrane înainte de culcare, cititul, grădinăritul, petrecerea timpului cu cei dragi, muzica. Alege dintre acestea lucrurile care îți aduc bucurie și care îți alungă stresul, pentru a-ți proteja sănătatea pe termen lung.