Remedii naturale pentru tuse

E anotimpul racelilor, iar cei mici sunt cei mai predispusi la acestea. Atunci cand medicamentele nu mai functioneaza sau nu vrem sa-i indopam de prea multe chimicale, remediile babesti merita incercate.

1. Sirop de lamaie si glicerina. Fierbe, timp de 10 minute, la foc mic, o lamaie apoi stoarce-o bine intr-un pahar. In sucul care rezulta se adauga doua linguri de glicerina.

Amestecul se agita bine, iar paharul se umple cu miere. Siropul se bea de sase ori pe zi, cate o lingurita, astfel: dimineata, la trezire, inainte de pranz, dupa pranz, la cateva ore dupa pranz, la cina si seara, la culcare. Daca tusea se amelioreaza, se reduce si cantitatea de sirop.

2. Decoct de ceapa. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert intr-o cana si jumatate de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol. Ceaiul are un gust nu tocmai placut, insa actioneaza foarte rapid.

3. O alta solutie pentru remedierea tusei este radacina de nalba. Se pune in apa rece de seara pana dimineata. Se strecoara si se bea.

4. Plantele folosite ca inhalatii, precum musetelul, levantica sau cimbrul, actioneaza asupra organismului prin fluidificarea secretiilor bronhice, ceea ce duce la usurarea expectoratiei.

5. Lumanarica este o planta ce se culege in iulie si august. Ceaiul de lumanarica potoleste tusea si ajuta la eliminarea sputei. Se pune o lingurita de flori uscate in o cana de apa clocotita si se beau cate doua cani pe zi.

6. Uleiul de ienupar (cu efect calmant) sau de isop se foloseste in acelasi mod (se pun cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte si se inspira adanc). Se recomanda inhalatii de doua – trei ori pe zi.

7. Ia parti egale din urmatoarele plante: musetel, lenvantica, cimbru, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin de munte. Din acest amestec de plante foloseste doua linguri la un litru de apa fierbinte, pe care-l pui intr-un vas smaltuit.

Persoana bolnava se apleaca cu capul deasupra vasului si se acopera cu un prosop de baie. Aspira pe nas si pe gura, alternativ, timp de 20 minute. 

Text: Iulia Marin; Foto: Dreamstime.
Articol preluat din revista BABY.

Mai multe articole