Somnul de calitate ajută la dezvoltarea fizică a copiilor, dar și în procesele de învățare. În schimb, copiii care nu dorm suficient se vor confrunta cu probleme de sănătate pe termen lung, atât fizice, cât și legate de memorie, raționament logic și capacitatea de a-și controla emoțiile. Iată mai jos cum influențează somnul dezvoltarea copiilor din punct de vedere psihic și fizic. De asemenea, vei descoperi câteva sfaturi să-l ajuți pe cel mic să aibă un somn de calitate.
Câte ore trebuie să doarmă un copil?
Orele de somn sunt determinate atât de vârsta copilului, cât și de organismul fiecăruia. Nu există un număr exact de ore de somn care să fie respectat, ci doar recomandări legate de un anumit interval de timp. Astfel, până la vârsta de doi ani, copiii ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore pe zi, de la 3 până la 5 ani, între 10 și 13 ore, de la 6 până la 12 ani, între 9 și 12 ore.
Care este impactul unui somn insuficient sau de proastă calitate?
În general, un copil doarme suficient dacă se simte odihnit când se trezește și dacă nu dă semne de oboseală în timpul zilei. Printre semnele care îți arată că cel mic nu doarme suficient se numără faptul că:
- este iritabil și plângăcios
- cască des în timpul zilei
- se trezește greu dimineața și este într-o dispoziție proastă
- are dificultăți în a rămâne atent și concentrat
- este stângaci
- este mai agresiv sau depresiv
- este mai puțin motivat
- prezintă un comportament hiperactiv
- are dificultăți în gestionarea emoțiilor
- uită lucruri
- este mai vulnerabil la boli
- are un ritm de creștere fizică mai lent.
Cum să-ți ajuți copilul să aibă un somn de calitate
Somnul poate să fie influențat de mai mulți factori, iar, dacă cel mic are probleme în a adormi sau dacă se trezește noaptea, trebuie să fii atent la obiceiurile sale de viață și să faci schimbări în acest sens.
Alimentația
Evită să-i oferi copilului alimente cu potențial energizant seara, de exemplu, ciocolată, ceai sau băuturi care conțin cofeină și teină. De asemenea, cel mic ar trebui să ia cina cu cel puțin o oră sau două înainte de a merge la culcare, deoarece digestia poate perturba somnul. Pe de altă parte, foamea îl poate împiedica pe cel mic să doarmă bine, deci este recomandată o cină ușoară.
Mai multe studii au arătat că un aport adecvat de acizi grași Omega-3 este asociat cu un somn de calitate la copii, dar și cu îmbunătățirea procesului de învățare. Acizii Omega-3 se găsesc în pește gras și fructe de mare, în alge și anumite uleiuri, precum cel de măsline și de floarea soarelui. Dacă nu consumă suficiente astfel de alimente, îi poți administra, cu recomandarea medicului, un Omega 3 sirop pentru copii, care poate să acopere necesarul de acizi grași esențiali. Astfel de suplimente alimentare copii pentru memorie si concentrare îi ajută și să aibă un somn de calitate.
Programul regulat de somn
Este recomandat ca cel mic să se culce și să se trezească la aceleași ore, inclusiv în weekend, ori de câte ori este posibil. Astfel, în timp, își va dezvolta un tipar regulat de somn.
Este recomandat, de asemenea, ca cel mic să aibă o anumită rutină în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, pentru instituirea unei atmosfere relaxante. O baie caldă și eventual o poveste citită înainte de culcare îl pot ajuta să doarmă mai bine.
Televizorul, computerul și dispozitivele mobile trebuie să fie evitate înainte de culcare. Ecranele, mai ales lumina lor albastră, stimulează în exces creierul înainte de somn.
Activitățile fizice
Copiii sunt plin de energie și au nevoie de activități fizice care să-i ajute să și-o cheltuiască. Pot să practice orice tip de sport le place sau efectiv să se joace, să alerge, să se cațere în parc ori să meargă cu bicicleta. Este recomandat, însă, ca astfel de activități să aibă loc la lumina zilei și să fie evitate cu câteva ore înainte de culcare. Astfel, organismul său va adopta niște tipare veghe/somn în funcție de lumina zilei și de întuneric.
Nu ezita să consulți un medic dacă cel mic este obosit, are dificultăți de concentrare sau prezintă alte simptome de natură fizică ori psihică ce ar putea fi legate de calitatea somnului său.
Sursa foto: Freepik