Romania, condamnata la CEDO pentru gestionarea unui caz de violenta asupra unui minor

Romania a fost ieri condamnata la CEDO pentru ineficienta cu care autoritatile au tratat un caz de violenta in familie, asupra unui copil de 3 ani, potrivit unui comunicat de presa APADOR-CH.

Cazul, plimbat in justitie mai bine de 8 ani

Cazul D.M.D impotriva Romaniei a ajuns la CEDO in 2013, dupa ce mama incercase sa rezolve problema cu ajutorul justitiei romanesti timp de 8 ani.
Mama a incercat in toata aceasta perioada sa demonstreze relele tratamente aplicate minorului, insa nu s-au luat masuri pentru protejarea copilului in varsta de 3 ani, la data primei reclamatii facute de mama.

Baietelul s-a nascut in 2001, iar in 2004 parintii sai au divortat.

Inca de dinainte de divort, mama a semnalat agresiunile sotului sau la un hotline al DGASPC Bucuresti. Ca raspuns, autoritatile au declarat ca au monitorizat cazul, incluzand copilul intr-un program de consiliere psihologica incepand din 2004.

Desi monitorizat, copilul a continuat sa sufere abuzuri din partea tatalui, fapt ce a condus la alte 4 plangeri la politie depuse de mama.
Abia dupa a cincea plangere, autoritatile au inaintat dosarul in instanta, catre un procuror.
In urma anchetei procurorului, care a durat 2 ani (2005-2007), au fost audiati martori din centrul maternal in care mama se internase cu copilul si s-a stabilit ca minorul a suferit traume in urma relelor tratamente aplicate de tata.

„Comportamentul nepotrivit, ocazional al tatalui nu a fost suficient de sever ca sa constituie infractiune'

Din pricina faptului ca tatal a negat ca si-ar fi batut copilul, instanta l-a achitat in 2008.

In 2009, mama a facut apel, iar de aceasta data a fost audiata si victima violentelor barbatului.
Baietelul a declarat ca a fost lovit de tatal sau, a fost incuiat intr-o debara si ca ar fi aruncat cu apa pe el in timp ce dormea.
In plus, copilul a sustinut ca acest comportament agresiv s-ar fi manifestat si fata de mama lui, bunica si matusa materna si ca nu mai vrea sa isi intalneasca tatal, fiindu-i frica de el.

De aceasta data instanta a dat o sentinta de 4 ani de inchisoare cu suspendare.

Tatal a facut apel, solicitand ca baiatul sa fie examinat si de un medic legist.

Sentinta: Inchisoare cu suspendare si interzicerea drepturilor parintesti

Curtea a decis in cele din urma ca „faptele tatalui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate sau aleatorii pe care parintii le pot administra copiilor lor minori, ci ca au fost grave si i-au provocat copilului probleme de atasament'.

In consecinta, instanta a dat o sentinta de un an, inchisoare cu suspendare si interzicerea drepturilor parintesti pe o durata de doi ani.

Statul a pierdut procesul pentru ca a dat unda verde violentei in familie, cat timp este izolata sau aleatorie

Dupa ce mama a dus cazul mai departe, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca „Nu poate exista compromis in condamnarea violentei impotriva copiilor, fie ca este acceptata ca traditie, fie ca este deghizata ca disciplina'.
Totodata, curtea a considerat ca durata procesului a fost prea lunga si ineficienta.
Romania trebuie sa ii plateasca acum copilului o dauna de 10.000 euro daune morale.

Cu alte cuvinte, Romania a pierdut ieri un proces la CEDO nu doar din cauza unui proces anevoios, ce s-a intins pe 8 ani de zile, perioada in care minorul a fost constant neaparat de autoritati, ci si din cauza ca a dat practic unda verde violentei in familie, atat timp cat este sub forma unor „pedepse fizice izolate sau aleatorii, pe care parintii le pot administra copiilor lor minori.'

Mai multe articole