Scaunele bebeluşului: când ar trebui să te îngrijorezi

Scaunele bebeluşului pot fi extrem de diferite şi, în general, nu ai de ce să te îngrijorezi. Însă dacă observi ceva cu adevărat neobişnuit, ar trebui să contactezi imediat medicul pediatru. Iată ce să ai în vedere şi când ar trebui să te îngrijorezi:

 

 

 

Scaun alb

Întotdeauna trebuie să mergi la medic dacă scaunele bebeluşului tău sunt de un alb-crem, deoarece această culoare poate indica o posibilă problemă a ficatului. Acest lucru poate fi serios, aşa că trebuie să mergi repede la medic şi, dacă este posibil, să iei şi o mostră de scaun cu tine.

Scaunele albe sunt pline de grăsime care nu a fost absorbită în intestine şi, de asemenea, sunt lichide – lucru dificil de observat dacă bebeluşul poartă un scutec de unică folosinţă.

 

Scaun verde

Singurul moment în care ar trebui să te îngrijorezi în cazul în care copilul face scaune verzi este atunci când bebeluşul tău are şi febră (peste 38°C) şi dacă vomită sau pare a nu se simţi bine, deoarece aceste lucruri indică o infecţie la nivel intestinal. Din nou, du repede copilul la medic, ar putea să se deshidrateze.

Este, de asemenea, un lucru obişnuit ca bebeluşii să aibă infecţii intestinale uşoare, care dau scaun verde fără ca ei să se simtă rău. Aceste infecţii trec adeseori neobservate, aşa că, dacă bebeluşul pare a se simţi bine, nu este cazul să te îngrijorezi dacă are, din când în când, scaun verde.

Medicamentele pot fi o altă cauză a scaunelor verzi la bebeluşi, dacă tu alăptezi şi iei suplimente cu fier sau dacă el este sensibil la ceva din dieta ta, cum ar fi produsele lactate – în aceste cazuri, ar putea avea şi alte simptome, cum ar fi eczemă, aşa că mergi la medic  cu cel mic.

 

Scaun roşu sau negru

De cele mai multe ori, aceste culori indică sânge în scaunul copilului, lucru care poate fi alarmant, deşi, de regulă, se dovedeşte a fi o problemă destul de uşoară, ca, de exemplu, un mamelon rănit/crăpat – în timp ce suge, copilul poate înghiţi şi mult sânge. Nu este cazul să te îngrijorezi, sângele nu-i va face rău.

Aceste scaune pot fi negre, deoarece sângele a fost ingerat de copil şi digerat în intestine, ceea ce l-a făcut să-şi schimbe culoarea, de la roşu aprins la negru. Scaune negre pot apărea şi în cazul în care copilului i s-au prescris suplimente cu fier.

Scaunele pot conţine sânge roşu-aprins şi în situaţia în care bebeluşul are o fisură anală (o rană, lucru care se poate întâmpla dacă este constipat. Nu vei putea să vezi cu ochii tăi fisura, dar sângele va fi roşu-aprins şi va îmbrăca scaunul). Fisurile se vindecă, de regulă de la sine, dar ar trebui să previi constipaţia copilului.

În cazul în care sugarul are diaree, ar putea să aibă sânge în scaun deoarece are o infecţie intestinală şi peretele intestinului ar putea fi afectat. Dacă este aşa, se observă clar că nu se simte bine şi e neapărată nevoie să mergi la medic, dacă nu ai făcut deja asta.

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole