O problemă cu care ne confruntăm adesea la cei mici este sinuzita, care poate arăta diferit față de adulți. Aceasta reprezintă inflamația sau infecția mucoasei nasului și sinusurilor, niște cavități în mod normal pline cu aer, situate în oasele feței, în jurul nasului. Adesea, sinuzita urmează unei răceli sau alergiilor (fiind o sinuzită de origine virală) sau se poate suprainfecta secundar cu bacterii și poate fi localizată frontal, maxilar, sau în sinusurile etmoidale și sfenoide, acest lucru determinând localizarea durerii.
Sinuzita poate fi acută, subacută (durează între 4-12 săptămâni), cronică (după infecții repetate, tratate inadecvat, durând mai mult de 12 săptămâni) sau acută recurentă (mai mult de 4 episoade într-un an).
Cauzele sinuzitei sunt, de cele mai multe ori, legate de infecții de tract respirator superior, ce blochează orificiile de comunicare ale sinusurilor, ducând la acumularea bacteriilor și infecție. Alergiile produc inflamația mucoasei nazale, cu producție crescută de mucus, obstrucționând, de asemenea, deschiderea sinusurilor. Alte cauze pot fi traumatisme ale oaselor nazale, anomalii în structura oaselor, corpi străini, infecții migrate de la dinți, boala de reflux gastro-esofagian.
Simptomele resimțite de copiii mici includ secreții nazale abundente, de culoare galben-verzuie (dar pot fi și transparente), ce durează mai mult de 10 zile. Se însoțesc de tuse, mai ales pe timpul nopții, dar și ziua, uneori de inflamația zonei din jurul ochilor. Copiii mai mari de 5 ani pot avea dureri de cap, febră, dureri în gât, disconfort la nivel facial, cu dureri la palparea oaselor frontale și maxilare, chiar dureri de urechi sau de dinți și senzația de picurare în gât, din cauza scurgerii secrețiilor.
Diagnosticul este pus clinic, de cele mai multe ori, pe baza simptomelor și a unei examinări fizice. Uneori, poate fi necesară o radiografie sau un CT de sinusuri, în special atunci când apar complicații, dacă tratamentul nu a fost eficient sau când se pune problema unei intervenții chirurgicale ca metodă de tratament.
Tratamentul depinde de starea generală a copilului, de vârstă și de istoricul medical complet, luându-se în considerare și toleranța celui mic pentru diferite medicamente sau proceduri. În general, se va recomanda un tratament simptomatic, cu acetaminofen (paracetamol) pentru reducerea durerii și a disconfortului, decongestionante nazale sau mucolitice. Antibioticele pentru o durată variabilă (de regulă, mai mult de 10 zile) vor fi recomandate atunci când sinuzita este produsă de o infecție bacteriană. Atenție, aspirina nu trebuie administrată copiilor mai mici de 15 ani.
Simptomele ar trebui să se amelioreze după 2-3 zile de tratament și este recomandat ca tratamentul antibiotic să nu fie întrerupt mai devreme decât a fost prescris de către medic. Umidifierea aerului ambiental este extrem de importantă și sporește confortul respirator. Atunci când sinuzita apare în urma unei alergii, vor fi prescrise antihistaminice.
Pentru a preveni sinuzita, umidifierea aerului acasă este utilă pentru a împiedica uscarea mucoaselor cu iritarea lor (atenție la curățarea frecventă a umidificatoarelor, pentru a preveni infestarea lor cu microorganisme). Sinuzita nu este contagioasă, ci doar răceala care o precedă- aceasta poate fi prevenită prin spălarea frecventă a mâinilor.
Foarte important de reținut este momentul în care trebuie să ne prezentăm de urgență la medic: atunci când copilul prezintă umflături în zona ochilor, persistente pe toată durata zilei și însoțite de roșeață, când are dureri severe de cap sau de gât, sensibilitate la lumină (fotofobie), iritabilitate și vărsături.
Mergeți cu copilul la medicul pediatru atunci când suspicionați simptomele unei sinuzite bacteriene, deoarece diagnosticul și tratamentul corect al infecției vor duce la ameliorarea mai rapidă a simptomatologiei și la prevenția complicațiilor.
Clinica Physiomedica din Cluj-Napoca oferă consultații medicale de specialitate pentru copii și vă așteaptă cu drag pentru o programare rapidă- puteți solicita o programare oricând, vă stăm la dispoziție 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Doamna doctor Daniela Balea este bucuroasă oricând să vă ajute, oferindu-vă înțelegere, răbdare și profesionalism și vă poate răspunde la toate întrebările, așa că nu ezitați să ne contactați. La clinica noastră mergem dincolo de îngrijirea copiilor atunci când sunt bolnavi- accentul cade pe menținerea sănătății și monitorizarea creșterii și dezvoltării lor din copilărie până la vârsta adultului tânăr. Oferim, de asemenea, servicii de ortopedie pediatrică, ortopedie-traumatologie, stomatologie de copii și adulți, cardiologie, medicină sportivă, recuperare și medicină fizică.