Soluții și remedii pentru răul de mișcare la copii

Este cea mai minunată perioadă a anului… cea a vacanței, perioada în care mergeți cu copiii cu mașina, avionul sau trenul pentru a ajunge la destinația favorită. Și asta poate însemna uneori rău de mișcare pentru cei mici.

Răul de mișcare este cauzat de faptul că în creier ajung semnale mixte din diferite părți ale corpului care simt mișcarea – și anume urechea internă, ochii și nervii aflați la extremități. Atunci când aceste semnale nu sunt corelate (adică o mișcare simte mișcarea și alta nu), creierul activează un răspuns care provoacă greață. De exemplu: atunci când copilul de 4 ani stă pe bancheta din spate privind o carte sau un ecran, urechea internă simte mișcarea mașinii, însă ochii și nervii de la extremități nu.

Acest lucru nu se întâmplă tuturor, iar intervalul de vârstă tipic la care se produce răul de mișcare este de la 2 la 12 ani. (Deși, chiar și unii adulți se simt rău atunci când merg cu mașina).

Cele mai frecvente simptome sunt greața, iritabilitatea, neliniștea, căscatul și fața palidă. În plus, copiii care suferă de rău de mișcare nu au poftă de mâncare. Și, spre consternarea părinților, vărsăturile apar repede dacă nu intervin la timp. Acadelele pentru copii Prevomit Kids sunt recomandate pentru reducerea senzației de disconfort (greață, amețeală), a răului de mișcare (de mare, mașină, rotație) sau de altitudine.

De ce se confruntă copiii cu rău de mișcare

Răul de mișcare este frecvent, mai ales în cazul celor mici. Cauzele nu au fost însă complet înțelese. Experții nu au descoperit încă de ce unii copii au rău de mișcare și alții nu.

Cea mai întâlnită formă de rău de mișcare la copii este răul de mașină. De vină’ nu este, însă, mașina. Este vorba despre capacitatea creierului de a înțelege un mesaj pe baza a ceea ce simte. În mod normal, ochii, urechile și articulațiile trimit semnale către creier, iar aceste semnale sunt toate la fel. Dacă mergeți cu mașina, majoritatea părților componente ale corpului îi transmit creierului: „Mergem înainte’.

În cazul celor mici, creierul primește mesaje diferite dacă micuțul se află prea jos pentru a putea privi pe fereastră către orizont. Sau dacă se uită în jos și citește în același timp. Urechea internă, cea care controlează echilibrul și mișcarea, spune: „Ne mișcăm’. Însă ochii transmit cu totul altceva: „Stăm nemișcați și ne uităm la o carte!’

Acest lucru duce la un dezechilibru senzorial care derutează creierul. Drept urmare, apar problemele stomacale. Dacă micuțul este prea mic pentru a se exprima, vă puteți da seama că are rău de mișcare dacă:

  • este nervos și iritat
  • este transpirat și palid și căscă frecvent

Cum să evitați sau să ameliorați răul de mișcare

Nu porniți la drum dacă micuțul are stomacul plin

Evitați grăsimile și alimentele picante înainte de călătorie. În loc să-i oferiți o masă copioasă, dați-i o gustare precum biscuiți sau covrigei și ceva de băut. Știm că nu doriți să opriți non-stop pentru a merge la toaletă cu cel mic, însă trebuie să știți că deshidratarea poate agrava răul de mișcare. Luați aceleași gustări în mașină pentru a i le oferi pe tot parcursul călătoriei.

Faceți opriri frecvente

Știm că vreți să ajungeți cât mai repede la destinație, însă este mai bine să ajungeți acolo fără ca cineva să se îmbolnăvească în mașină. La fiecare oprire, permiteți-i copilului să iasă și să se plimbe un pic în apropierea vehiculului.

Încurajați-l să se uite pe fereastră

Mai exact, acest lucru înseamnă că micuțul nu trebuie să citească, să coloreze sau să privească în ecrane! Încercați în schimb să vorbiți, să cântați împreună cu el sau să jucați un joc în timpul călătoriei. De exemplu, puteți să numărați mașinile care au o anumită culoare pe drum. Acest lucru îi face pe copii să privească pe geam, astfel încât ochii și urechile lor să perceapă mișcarea.

Păstrați o temperatură plăcută în mașină

După cum mulți știu, temperaturile extreme le pot provoca disconfort anumitor oameni. De aceea, dacă aveți o mașina spațioasă trebuie să vă amintiți că temperatura din spate poate să nu fie aceeași cu cea din față – mai ales dacă orificiile de ventilație din spate sunt oprite…

Deschideți geamurile, dacă este posibil

Știm că nu întotdeauna este posibil acest lucru, mai ales vara, însă deschideți fereastra pentru a intra puțin aer curat în mașină.

Ghimbir și mentă

Potrivit specialiștilor, ambele pot ameliora greața, motiv pentru care îi puteți da celui mic o cantitate mică de ceai de mentă sau ghimbir.

Medicamente

Da, există unele medicamente, atât pe bază de rețetă, cât și fără, care pot fi utilizate. Aceste medicamente pot să provoace, însă, reacții adverse, cum ar fi somnolență, gură uscată, ochi uscați și uneori chiar probleme de vedere. Este esențial să consultați întotdeauna un medic înainte de a utiliza oricare dintre aceste medicamente.

Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu funcționează, găsiți un loc sigur unde puteți opri și coborî din mașină. Puneți-l pe copil să se întindă pe spate cu ochii închiși. De multe ori, compresele reci pot fi de mare ajutor.

Iar, cea mai importantă veste este că micuții scapă de răul de mișcare după ce cresc.

Mai multe articole