‘Sunt însărcinată și nu pot să dorm.’ – o frază auzită destul de des printre gravide. Somnul este un subiect destul de sensibil pentru viitoarele mămici, mai ales dacă există în jurul lor persoane care dau tot felul de sfaturi nesolicitare și spun că ar trebui să dormi acum, cât mai ai timp, pentru că după ce vine bebe, somnul o să fie doar un vis frumos. Dar cum să dormi bine când te trezești des pentru a urina, ai arsuri stomacale și nu îți găsești o poziție confortabilă?
Când apare oboseala în sarcină?
Oboseala este un simptom comun al sarcinii, deci nu e de mirare că femeile însărcinate simt nevoie să doarmă mai mult. Această stare de oboseală te poate lua prin surprindere, mai ales dacă ești o persoană activă. Sfatul nostru este să nu te lași copleșită, ci să îți oferi timpul necesar pentru a te odihni, înainte de a te confrunta cu insomnii in sarcina. Din păcate, nu există nicio modalitate prin care poți preveni această oboseală pentru că de vină sunt nivelurile crescute de hormoni implicați în această etapă, estrogen și progesteron.
Senzația de oboseală extremă poate ascunde și o anemie. Anemia este frecventă în rândul femeilor însărcinate pentru că în timpul celor 9 luni de sarcină, corpul produce mai mult sânge pentru a susține dezvoltarea copilului. Medicii susțin că în această perioadă, organismul unei femei are nevoie de un necesar de fier dublu. Dacă știi că nu consumi suficient de multe alimente bogate în fier, medicul ginecolog îți va prescrie suplimente cu fier, pe baza rezultatelor analizelor.
Cum este afectat somnul în perioada sarcinii?
Unele gravide se plâng de insomnii, altele de somn excesiv sau chiar de episoade de somnambulism. Acest lucru se datorează mai multor factori:
- Modificări hormonale: în primul trimestru de sarcină, nivelul de zahăr din sânge scade, iar stările de oboseală încep să se accentueze,
- Sindromul picioarelor obosite: anumite gravide se confruntă cu o nevoie de a mișca încontinuu picioarele, iar acest lucru afectează calitatea somnului,
- Refluxul gastroesofagian: unul dintre cele mai neplăcute senzații pe care le poate experimenta o gravidă în timpul sarcinii,
- Apnee în somn: unele gravide se confruntă cu apnee în somn, din cauza modificărilor hormonale, dar și fiziologice,
- Urinări frecvente: pe măsură ce sarcina avansează, bebe pune presiune pe vezica urinară, iar mersul la toaletă devine din ce în ce mai des, mai ales noaptea.
Cum poți crește calitatea somnului?
Dacă nu îți găsești o poziție confortabilă de somn, ar fi bine să iei în considerare folosirea unei perne de sarcină pentru că te vei odihni mult mai bine. Dacă te confrunți cu urinări frecvent pe timpul nopții, îți recomandăm să limitezi aportul de lichide înainte de somn. Dacă picioarele neliniștite îți dau dureri de cap, introdu în rutina ta câteva exerciții fizice care te vor ajuta să îți consumi energia să dormi mai bine. Masajul poate fi la fel de benefic pentru somn, dar și pentru durerile de spate care s-ar putea să apară mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Bineînțeles, o rutină de somn bine pusă la punct (culcat la aproximativ aceeași oră, fără telefon sau ecrane înainte de somn, fără mese copioase, etc.) te va ajuta să te trezești mult mai odihnită.
Când simți că nu mai poți de oboseală, gândește-te la cât de puțin timp a mai rămas până îți vei cunoaște minunea! Vei vedea că orice urmă de epuizare va trece instant.