Un băiat de 13 ani din Belgia a devenit primul copil din lume vindecat de un cancer la creier.
La vârsta de 6 ani, Lucas Jemeljanova, a fost diagnosticat cu gliom difuz cu infiltrare a trunchiului cerebral (DIPG), o tumoare la nivelul creierului foarte rară și extrem de agresivă, care ucide 98% dintre bolnavi, în mai puțin de un an la descoperirea bolii.
„Am urmărit cum tumora a dispărut complet'
Potrivit Daily Mail, el a fost repartizat aleatoriu într-un studiu clinic să primească everolimus, un tip de medicament pentru chimioterapie, care este utilizat pentru a trata cancerul de rinichi, pancreas, sân și creier, dar care nu a fost niciodată utilizat cu succes pentru a trata DIPG.
Părinții săi, Cedric și Olesja, l-au dus în Franța pentru a fi unul dintre primii înscriși în studiul BIOMEDE, care testa potențiale noi medicamente pentru DIPG. Everolimus acționează prin blocarea mTOR, o proteină care ajută celulele canceroase să se dividă, să crească și să producă noi vase de sânge. Acest lucru oprește sau încetinește creșterea cancerului prin împiedicarea reproducerii celulelor canceroase și prin scăderea aportului de sânge către celulele tumorale.
Citește și: Ce a descoperit o mamă care își monitoriza video copilul. Băiatul a fost ulterior diagnosticat cu cancer
Doctorilor le era frică să oprească tratamentul până acum un an și jumătate, moment în care s-a dovedit că Lucas a încetase oricum să mai ia medicamentele.
„Nu știam când să mă opresc sau cum, pentru că nu exista nicio referință în lume. În timpul unei serii de scanări RMN, am urmărit cum tumora a dispărut complet’, a declarat medicul său, Jacques Grill, șeful programului de tumori cerebrale la centrul de cancer Gustave Roussy din Paris.
S-a dezvăluit că alți șapte copii din studiu au răspuns tratamentului de lungă durată, după ce nu au mai avut recidive timp de trei ani de la diagnosticare. Dar doar tumora lui Lucas a dispărut total.
Motivul pentru care unii copii răspund la medicamente, în timp ce alții nu au răspuns, este probabil din cauza „particularităților biologice’ ale tumorilor lor, a mai spus dr. Grill.
„Tumora lui Lucas a avut o mutație extrem de rară, despre care credem că a făcut celulele sale mult mai sensibile la medicament’, a spus el.
Citește și: Medicii au confundat cancerul unui băiețel cu o „infecție la ureche’. „A murit. A fost foarte curajos!’
Aproximativ 300 de copii pe an sunt diagnosticați cu DIPG, potrivit Institutului de Cancer Dana-Farber. După diagnostic, supraviețuirea este de nouă luni. DIPG se întâlnește de obicei la copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. Această tumoare este situată la baza creierului și în zona părții superioare a coloanei vertebrale, dar nu se știe de ce apare. Tumora apasă pe zona creierului numită pont, care este responsabilă pentru o serie de funcții vitale ale corpului, cum ar fi respirația, somnul și tensiunea arterială.
Cu timpul, tumora afectează bătăile inimii, respirația, înghițirea, vederea și echilibrul. Unele dintre primele simptome ale tumorii sunt probleme cu mișcarea ochilor, slăbiciune mușchilor faciali, dificultăți de mers, mișcări ciudate ale membrelor și probleme cu echilibrul.
„Se crede că Lucas a avut o anumită formă a bolii'
Lucas a fost diagnosticat la vârsta de șase ani, după ce s-a îmbolnăvit în vacanța de vară. Nu putea să meargă drept, avea dificultăți la urinare, leșina și avea sângerări nazale. Cercetătorii încearcă acum să reproducă diferența observată în celulele lui Lucas.
„Se crede că Lucas a avut o anumită formă a bolii. Trebuie să înțelegem care a fost și de ce, să reușim să observăm și alți pacienți ceea ce sa întâmplat în mod natural cu el’, a spus dr. Grill.
Cercetătorii se uită la anomaliile genetice ale tumorilor pacienților, în timp ce produc și „organoizi’ tumorali, o masă de celule crescută artificial care seamănă cu un organ. Echipa vrea să reproducă diferențele genetice în organoizi pentru a vedea dacă tumorile pot fi distruse așa cum a fost cea a lui Lucas.
„Următorul pas va fi găsirea unui medicament care să aibă același efect asupra celulelor tumorale ca aceste modificări celulare’, a spus Marie-Anne Debily, un cercetător care supraveghează lucrările de laborator.
Foto – Facebook