Un copil ucrainean fuge din țară în aproape fiecare secundă

two poor refugee children boy and girl walking across hot desert with state border fence on background

De la începutul războiului din Ucraina, peste 3,4 milioane de ucraineni au plecat din țară în ultimele săptămâni, iar 73.000 de copii părăsesc zilnic Ucraina din cauza conflicului.

În contextul actualei crize umanitare, organizația World Vision a anunșat că va realiza 15 spații special amenajate pentru primirea mamelor și copiilor ucraineni. 

World Vision România împreună cu colegii din celelalte țări au realizat deja trei spații călduroase și prietenoase pentru mame și copii: în Huși, Iași și la Vama Siret. Pe lângă acestea, World Vision va amenaja încă 15 spații similare. Acestea vor fi amplasate pe teritoriul României, Republicii Moldova și Ucrainei. 

Aici, mamele și copiii vor avea acces la produse alimentare și de igienă de maximă necesitate, se vor putea odihni și vor fi consiliați de personal specializat în psihologie și în asistență socială. Totodată, copiii se vor putea juca și vor participa la activități educaționale. 

În prezent, un copil pe secundă este forțat să-și părăsească casa din Ucraina și să caute refugiu în țările vecine. Unii dintre copii petrec zile întregi pe drumuri, la temperaturi extrem de scăzute, de la o cazare temporară la alta. Cu toții au fost forțați să-și abandoneze căminul cu tot ceea ce era important pentru ei: de la jucării, haine sau animale de companie la prieteni, școală, tați, frați, bunici și, din păcate, lista poate continua – a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România. 

Mihaela Nabăr a subliniat că spațiile pe care le amenajează organizația sunt importante pentru a oferi ajutor imediat familiilor ucrainene, cât și pentru ca cei mici să experimenteze din nou joaca și activitățile educative – ambele o normalitate pentru ei până să vină războiul. 

Citește și: Cum și-a salvat o ucraineancă nou-născutul în timpul bombardamentelor rusești

Năbar a mai afirmat că multiple studii ale organizației arată că starea de război poate avea un impact grav asupra creșterii și dezvoltării copiilor.

Este important ca, oricât de gravă ar fi criza umanitară în care ne aflăm, cei mici să păstreze cât mai mult din rutina pe care au avut-o înainte de conflict.

Spațiile de primire pentru copii și mame nu pot înlocui un întreg sistem de protecție socială și/sau de educație, însă pot suplini o parte dintre nevoi, astfel încât revenirea la o viață normală să fie cât mai ușoară. 

Foto – 123rf.com

Mai multe articole