Valori materiale versus educaţie

Suntem din ce în ce mai ocupați. Când să mai avem timp și de copii? Serviciul ocupă o bună bucată de timp, după care suntem asaltați de diverse treburi prin casă. Oare cumpărându-le cadouri reușim să le câștigăm și înțelegerea?

Din păcate, tot mai mulți părinți sunt nevoiți să-și lase copiii în grija altor persoane. Datoriile, ratele la bănci, nevoile de zi cu zi îi silesc să muncească tot mai mult. Cei care au de pierdut aici sunt copiii, care ajung să-și vadă mama și tatăl tot mai rar.

Din alintați, delincvenți

Dacă nu petreci mult timp cu ei, atunci te simți vinovată şi te străduiești să le faci cadouri scumpe. Din aceste motive copiii vor înțelege că cel mai important lucru în viață este să ai cât mai mult și se vor concentra doar pe valorile materiale. Cristina Ion-Rădulescu observă că urmarea unei astfel de situații va fi că cei mici vor crește „infirmi din punct de vedere emoțional' și nu vor ști cum să-și manifeste afecțiunea. Pentru a-și satisface toate dorințele sau doar pentru a trezi atenția asupra lor, unii vor deveni delincvenți. Anturajul va fi cel care va suplini atenția voastră și aprecierea de care au nevoie și, de cele mai multe ori, nu vor învăța lucruri bune. Cei mai mulți copii aflați în această situație „cresc frustrați emoțional, triști, inadaptați, fără un sentiment de valoare autentic', ne avertizează psihologul.

 

Bunicii, cei mai buni înlocuitori ai tăi, la nevoie

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu recomandă ca, în caz că tu și soțul munciți foarte mult, măcar „sacrificiul să fie făcut cu folos. Caută pentru copiii tăi persoane responsabile care să îi supravegheze și care să preia din atribuțiile tale. Dacă bunicii sunt în putere și vă pot ajuta, ar fi bine să faceți tot posibilul să le conferiți autoritatea de care au nevoie pentru a se impune'. Ascultați-i și voi și dați importanță părerilor lor. Dacă îi criticați sau îi contraziceți pe bunici de față cu copiii, le ştirbiţi din autoritate iar micuţii vor profita să-și facă de cap atunci când rămân doar cu ei.

 

Timp petrecut cu cei mici

Fă-ți timp măcar o oră pe zi ca să verifici ce au făcut în ziua respectivă. Vezi ce probleme au și încearcă să le impui niște valori morale. Nu înseamnă să le ții prelegeri, ci le poți da exemple prin viața ta. Ei observă și imită cam tot ce văd, fie bun, fie rău. Mai poți vorbi cu ei despre lucruri care se întâmplă în viața lor, despre povestiri citite ori filme și, pornind de la un caz, să-i călăuzești spre ideea pe care ai vrea să și-o însușească.
Totodată, este important ca tu și soțul tău să aveți aceleași păreri sau, cel puțin, să nu discutați în contradictoriu în prezența copiilor, pentru că, altfel, veți crea confuzie în mintea acestora.

 

De ce le faci cadouri

„Atunci când îi faci cadouri este importantă și motivația. Nu este bine ca aceasta să vină din sentimentul de vină pe care îl ai pentru că îi lași prea mult singuri, din mândria de a le arăta celorlalți că odrasla ta are ceva ce nu au alții, din spirit de competiție sau din dorințele neîmplinite din copilăria ta.
Consider că este esențial ca părintele să își conștientizeze foarte bine pornirile de dărnicie și să își dea seama ce efecte produc asupra copiilor. Nu pledez pentru austeritate, dar recomand o raportare eficientă la nevoile copilului și pentru ca acestea să nu fie confundate cu dorințele neîmplinite ale părinților.'

 

 

Text: Libertatea pentru femei

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole