Dr. Mihai Craiu: „Banala” varicelă poate produce leziuni cerebrale. Vaccinați-vă copiii!

varicela

În contextul pandemiei de coronavirus, mulți părinți au decis să amâne vaccinarea celor mici împotriva bolilor copilăriei care sunt tot atât de periculoase și de contagioase precum SARS-CoV-2. Mai mult, există anumiți părinți care refuza categoric vaccinarea indiferent de condiții, nu doar în pandemie. Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens, spunând că prevenția bolilor copilăriei, cum este varicela, prin vaccinare este esențială pentru sănătatea copiiilor.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a explicat într-o postare pe rețelele de socializare cât de periculoasă este una dintre cele mai răspândite boli ale copilăriei – varicela.

„Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie… Un moft… Datele despre varicelă nici nu se compară cu multitudinea de informații despre SARS-CoV-2! Nu minimalizez cu nimic severitatea Pandemiei COVID dar vreau să vă sensibilizez și asupra altor boli contagioase, care nu au dispărut, pur și simplu. Varicela pare ceva banal, în accepțiunea unor părinți, cărora vaccinurile li se par inutile și dăunătoare. Și, din pacate, nici cei care cred in importanța prevenției bolilor contagioase nu mai vorbesc recent despre altceva decât despre noul coronavirus', a scris dr. Craiu în postarea sa.

Citește și: Ce faci cand copilul tau intra in contact cu varicela

Apoi a contiunat cu cifre exacte, explicând pericolele la care sunt expuși copiii care nu sunt vaccinați.

„Sunt 32.000 de cazuri de varicelă au fost raportate oficial, conform Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din România.

Eiii și?!? Niște bube pe corp! Nu este chiar așa! Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, fiind numită popular „vărsat de vânt' pentru a sugera că se transmite pe calea aerului cu mare ușurință. 8 din 10 copii susceptibili vor face boala în urma unei intâlniri accidentale, de câteva zeci de secunde sau minute, cu un bolnav.  Acest virus „sălbatic' poate să persiste în ganglionii spinali, ai nervilor noștri intercostali, foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi reactivându-se, la adolescență sau la maturitate, sub forma unei maladii extrem de neplăcute : zona-zooster.

Citește și: Atenție! De ce nu trebuie să le dăm niciodată medicamente cu ibuprofen copiilor cu varicelă 

Cui i se pare un risc acceptabil să faci varicelă („doar niște bube') si apoi zona-zooster („alte bube') ii transmit că durerile din nevralgia zoosteriană au fost denumite popular „Focul Sfântului Anton' – cel ars pe rug. Căci doare cumplit, ca o arsură. Mai rău decât o durere de dinți, să spunem. Pot confirma din experieță familială’, a explicat medicul.

Dr. Mihai Craiu a mai adăugat că deși există de un sfert de secol vaccin împotriva varicele, nu-și poate explica numărul mare de cazuri de îmbolbăvire din ultimii ani.

„De 25 de ani există vaccin pentru prevenția varicelei. El este disponibil si in România. De aceea nu înțeleg de ce există peste 30.000 cazuri anual – in 2017 au fost 33.651 iar in 2016 au fost 40.935 cazuri. Incidenta practic este nemodificată din 2012 incoace, conform CNSCBT, fiind peste 200 cazuri raportate la 100.000 locuitori, în România. Varicela există acum si aici, produce suferință sau chiar leziuni cerebrale și generează zona-zooster. Si va rămâne printre noi și după ce trece pandemia indusă de SARS-CoV-2', a încheiat medicul pediatru.

Mai multe articole