Ce faci cand copilul tau intra in contact cu varicela

Varicela, considerata de multi o banala boala a copilariei, poate avea complicatii serioase si consecinte fatale chiar pentru anumite persoane. Cu toate acestea, e una din cele mai contagioase boli si e important sa stii ce poti face in cazul in care intri in contact cu o persoana infectata cu varicela.

Ce faci cand copilul tau intra in contact cu varicela

Spitalul Virtual pentru Copii, o pagina de Facebook administrata de doctorul Craiu Mihai, medic pediatru, a listat o serie de posibile scenarii si solutiile medicale propuse pentru un copil care intra in contact cu un alt individ infectat cu varicela:

1. Situatia in care copilul a facut deja boala

Daca va aflati in aceasta situatie si copilul dvs. s-a vindecat deja de varicela, nu e necesar sa luati masuri, ci cel mult sa supravegheati starea sa, recomanda medicul Craiu Mihai.

2. Copilul dvs. este nevaccinat si nu a mai facut varicela

Acesta este, sustine specialistul, cazul majoritatii copiilor din Romania.
In aceasta situatie, desi suna contraintuitiv, specialistul recomanda ca parintii sa se grabeasca si sa efectueze vaccinarea copilului impotriva rujeolei cu un vaccin monovalent, precum Varilrix.
E ideal ca vaccinarea sa fie facuta in cel mult 3-5 zile de la contactul copilului cu persoana infectata, insa vaccinarea se poate dovedi utila si dupa acest interval de timp, diminuand riscul de complicatii.

3. Copilul e vaccinat cu o singura doza de vaccin impotriva varicelei

In aceasta situatie, parintii trebuie sa se grabeasca sa faca rapelul.

4. Copilul sufera de o boala imunologica, iar vaccinarea nu e permisa

In aceasta situatie, este interzisa vaccinarea cu virusuri vii atenuate, iar medicul pediatru recomanda consultarea de urgenta a unui expert in boli contagioase si a unui imunolog.

Imagine: 123rf

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau