Bune maniere: Reguli de care să ții cont când mergi cu copilul la restaurant, în funcție de vârstă

Nu de puține ori atunci când ieșim la restaurant cu copilul ieșirea pe care ne-o dorim relaxantă se transformă într-un adevărat circ. Micuții nu știu reguli de bune maniere, cel puțin nu până la o anumită vârstă, și ei nu văd nicio problemă în a le arăta tuturor celor din restaurant cum se aude țipătul lor.

Iată câteva sfaturi și bune maniere de care să ținem cont atunci când mergem cu copilul restaurant. Asta pentru că oricât de dragi ne sunt nouă copiii, în acel local sunt și oameni care cu siguranță nu apreciază țipetele sau boacănele micuților.

Copii sub 2 ani

Aceasta este una dintre cele mai dificile etape. La vârsta asta copiii au perioade în care pot dormi liniștiți în cărucior, dar și momente în care nu le poți intra în voie indiferent ce ai face și atunci singura metodă este să-l legeni în brațe sau să ieși cu el afară pentru a-l liniști. Pentru că e nevoie de liniște ca să poată dormi și ca voi să aveți la rândul vostru un moment de liniște, încercați să găsiți un loc liniștit, mai retras, unde zgomotul să nu-l deranjeze pe micuț și nici invers.

Copii mai mari de 2 ani

Aceasta este cu siguranță cea mai dificilă perioadă. Dacă până în doi ani poate mai adoarme în cărucios sau landou, după caz, copiii trecuți de 2 ani sunt foarte curioși, vor să descopere locurile noi și nu vor sta locului o clipă.

Tocmai din acest motiv ar fi indicat ca atunci când ajungeți în restaurant să faceți un tur cu copilul pentru a-i satisface curiozitatea. Sunt copii care se sperie de aglomerație și acest tur i-ar putea ajuta.

Dacă mergeți cu copilul cu vârsta de peste 2-4 ani la restaurant, ar fi de preferat, dacă puteți, să găsiți un local cu loc de joacă. La această vârstă, copilul nu poate fi lăsat nesupravegheat. Un lucru important de care ar fi bine să țineți cont este să vă planificați ieșirea după ce copilul și-a făcut somnul, atunci când este odihnit. Cu toții știm că este aproape imposibil să te înțelegi cu un copil atât de mic atunci când este obosit.

Citește și: Lecție rapidă de bune maniere

Nu ar strica nici să aveți la voi o sticluță cu apă sau ceai dar și o jucărie sau o planșă de colorat, pentru a-i atrage atenția de la eventuale ispite din restaurant. Dacă micuțul devine prea agitat, îl puteți scoate zece minute la plimbare în jurul restaurantului, până se liniștește, după care puteți reveni la masă.

Fie că vorbim de copii de până în doi ani sau de peste doi ani, dacă poartăm scutec este foarte probabil să aveți nevoie să îl schimbați. Bunele maniere interzic schimbarea scutecului în interiorul restaurantului. Acolo vin oameni să bea și să mănânce, iar schimbatul scutecului în acel loc nu este nici igienic, nici de bun simț. Pentru asta mergeți la toaletă sau într-un alt loc retras, unde puteți schimba copilul cu discreție.

De asemenea, chiar dacă sunt mulți cei care iubesc copiii, sunt și persoane care nu ar aprecia ca micuțul vostru să meargă la ele la masă, să-și bage nasul în lucrurile sau mâncarea lor. Tocmai de-asta nu este bine să-l lăsați nesupravegheat.

Când copilul dă semne că e obosit sau plictisit, când plânge și este agitat, e mai bine să plecați acasă, iar mâncarea poate fi luată la pachet în acest caz.

Citește și: Bune maniere – reguli pe care orice copil trebuie sa le stie

Copii mai mari de 5 ani

La această vârstă deja micuțul știe cum să folosească tacâmurile și știe că la restaurant stă frumos la masă. Chiar dacă este mai mare, nu-i refuzați plăcerea de a-i lua o jucărie sau o carte dacă își dorește asta.

Dacă face ceva greșit, dacă se murdărește sau scapă ceva pe jos, nu-l certați în public. Pe lângă faptul că asta nu ar fi potrivit din punctul de vedere al bunelor maniere, cel mai important este că copilul s-ar simți rușinat, s-ar simți vinovat și de multe ori chiar uimilt de critica părintelui dacă aceasta este una dură. Cel mai bine este să-i explicați pe un ton calm că greșit sau cum ar trebui făcut un anume lucru. Chiar dacă știe deja să mănânce cu furculița, este încă un copil, nu ar fi rău să-l ajutați dacă are nevoie de exemplu să-i tăiați carnea în bucățele.

Citește și: Codul bunelor maniere pentru intreaga familie

Sursa: Agerpres.
Foto: Hepta

Mai multe articole