Bune maniere – reguli pe care orice copil trebuie sa le stie

Un proverb indian spune ca „florii i se cere parfum, iar omului politete”. Politetea a fost si este indispensabila fiecarui om, in orice societate.

Oare copiii chiar trebuie sa aiba „bune maniere? Doar sunt asa de mici si draguti! Nu li se iarta tot? Ei bine… nu.

Ce parere iti face un copil care se tavaleste pe jos in supermarket urland ca el vrea o anume jucarie sau musai ceva dulce?

Dar un adolescent care vorbeste foarte tare si vulgar in locuri publice? Ori copilasul vecinilor de deasupra, cel care se da cu rolele prin casa, sau tot felul de alte exemple de copii… ei bine, sa zicem cuvantului pe nume, „deranjanti.

Dupa cum vezi, esti departe de a considera simpatic un astfel de copil. Orice ai zice, copiii trebuie deprinsi cu respectul pentru cei din jur, de la adulti pana la colegi de joaca, pentru ca doar asa vor invata sa se respecte si pe ei insisi.

In plus, un comportament adecvat in societate aduce doar aprecieri, ceea ce usureaza oricui considerabil drumul in viata.

Cum vorbeste cu cei mari?

„Dumneavoastra sau „tu? In principiu, desigur, „dumneavoastra, dar unii adulti se simt bine sa fie tutuiti de un naparstoc.

Singura regula pe care trebuie s-o deprinda copilul este ca le poate spune pe nume doar celor din casa, in rest doar daca este rugat se va adresa cu „tu. Si daca adultul vorbeste urat, ii face observatii nejustificate etc.?

Regulile sunt aceleasi. Sa continue sa se adreseze politicos, dar sa incheie discutia cat mai rapid. Nu de alta, dar oricum e periculos sa vorbeasca cu astfel de indivizi.

Regulile unei discutii corecte la telefon

De la o varsta incolo, micutul tau va trebui sa inceapa sa isi asume niste responsabilitati. Iar cum vorbitul la telefon este cel mai usor lucru si cel mai putin periculos (nu ca facutul unui ceai sau ca mersul sa cumpere paine), probabil ca aceasta va fi prima sarcina pe care i-o vei da ca membru al familiei.

Chiar daca stie sa spuna „buna ziua si sa se prezinte, aceasta nu e totul. Invata-l care sunt regulile cand suna el si care sunt regulile cand raspunde.

Spune-i sa nu se jeneze sa ii ceara interlocutorului sa se recomande si, mai ales, invata-l cu agenda de telefon – un caietel pe care il vei tine langa aparat si in care copilul sa noteze (daca nu esti acasa) cine a sunat.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament