Ce se ascunde intr-un nume

Sub aparent banala insiruire de litere care alcatuieste un nume stau mii de ani de istorie si semnificatii profunde. Fiecare (pre)nume este incarcat de simboluri si nu-ti ramane decat sa-l alegi pe cel potrivit…

Cat de important este numele pe care il alegem copilului nostru? Il va ajuta sa reuseasca in viata? Il va face fericit? Putem ajuta destinul prin alegerea noastra?

Exista vreo legatura intre copil si numele sau? Si daca da, care este aceasta? Ai remarcat ca unele nume au o „greutate aparte, prestanta, profunzime? Sau ti s-a intamplat sa consideri ca unei persoane nu i se potriveste deloc prenumele? La prima vedere, prenumele pare sa fie doar o conventie sau simplul mod prin care cineva este recunoscut si strigat.

Si totusi, impactul acelei combinatii de litere la auzul careia tresarim o viata intreaga este mare. Numele ne sugereaza, unora dintre noi, un anumit comportament, trasatura de caracter sau chiar o culoare – si nu intamplator. Exista studii care atesta ca numele sunt incarcate de semnificatie.

Specialistii americani au aratat ca alegerea prenumelui influenteaza starea psihica a copilului si a viitorului adult. In urma unui studiu efectuat in 1974 de profesorul belgian Jan Deboel, de la Universitatea de Stiinte Politice si Sociale din Anvers, s-a demostrat ca, la nivel constient si subconstient, incercam sa ne comportam asa cum sugereaza numele nostru, respectiv conform standardelor impuse de parinti. Deci, fiti atenti ce nume alegeti!

Andrei
Iti doresti pentru baiatul tau un nume „barbatesc, cu prestanta? Ce zici de Andrei, care isi are originea in numele grecesc „Andreas, derivat din cuvantul „aner – „barbat (genitivul „andros – „al barbatului). Sfantul Andrei este patronul Scotiei, Rusiei, Greciei si Romaniei. Cel care poarta acest nume face parte din categoria oamenilor care poseda al saselea simt, avand adesea capacitatea de a-i uimi pe cei din jur cu ascutita lui intuitie.

Ana
Daca vei avea o fetita pe care o va chema Ana, ea va fi sensibila, rabdatoare, sincera, curajoasa, gratioasa si miloasa. Nici nu poate fi altfel, deoarece Ana sau Anna este o forma a latinescului „Hannah, derivat din numele evreiesc „Channah, care inseamna „gratie, „farmec sau „mila.

Antonia
Te tenteaza sa alegi Antonia? Placuta si diplomata, fetita care va purta acest nume va aprecia lucrurile fine si va dori sa aiba un nivel de trai ridicat. „Antonius, numele unei familii romane, din care deriva Antonia, are, la randul lui, o origine etrusca necunoscuta. El a mai fost asociat si cu grecescul „anthos (floare), de unde a rezultat si ortografierea cu litera „h.

Beatrice
Independenta, sensibila, idealista si intuitiva, mica ta Beatrice va excela in tot ceea ce are legatura cu artele, mai ales teatrul si muzica. De asemenea, va dori sa-i ajute pe cei de langa ea. „Viator, cuvantul latin originar (cu forma feminina „viatrix, de unde s-a nascut frantuzescul „Beatrice) inseamna „voiajor/calator.

Bianca
Imprumutat de la italieni, numele Bianca, a carei semnificatie se refera la culoarea alb, la puritate, confera posesoarei sale caldura, optimism si incredere. Ce poate fi mai potrivit pentru ingerasul tau? Bianca are intotdeauna speranta, oricat de vaga si de nerealista, ca exista o cale de iesire din orice situatie. Sociabila, isi arata afectiunea, bunatatea si grija fata de ceilalti intr-o asemenea masura, incat ii este greu sa nu se lase afectata de problemele lor, lasandu-se condusa mai mult de emotii decat de logica si ratiune.


Page: 1 2 3 4 5 6

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole