Cum schimbi un copil rasfatat

Pe vremea cand am crescut noi, se stia „dau militaria jos din pod' erau cuvintele ce ne potoleau instantaneu cand deveneam rasfatati si nu ne mai comportam respectuos fata de parinti. E greu de crezut, insa se poate scoate rasfatul dintr-un copil fara a da militaria jos din pod, adica fara a ameninta cu violenta. Tot ce conteaza e sa te tii de ceea ce iti propui.

Se intampla treptat, incat nici nu-ti dai seama cum, peste noapte, copilul tau poate deveni nerespectuos cu tine, cu sotul tau, cu bunicii lui si fata de tot ceea ce inseamna lucruri materiale, cumparate cu munca si in timp.

Cum se intampla? Cum ajunge un copil sa fie rasfatat peste masura, pana la punctul la care parca ai crescut un mic Domn Goe?
In principiu, acest comportament apare din dorinta parintilor de a-i oferi copilului lor tot ce ei nu au avut in copilaria lor.
Asta inseamna din pacate jucarii cu nemiluita, care la final, cand tragi linie, realizezi ca sunt mult mai putin apreciate decat cele 2-3 jucarii pe care tu le aveai ca si copil.

Cum poti schimba un copil rasfatat

Pentru ca in realitate asta se intampla: cu cat i se pune totul mai usor pe tava, cu atat este mai firesc pentru un copil sa ia totul drept bun si sa nu pretuiasca prea mult ceea ce are.
Iar cu cat acest comportament e lasat sa se desfasoare mai mult timp, cu atat va fi mai greu pentru parinti sa ia o masura in aceasta privinta. Iata insa cam ce ar fi de facut:

1. Ramai pe pozitii

Indiferent cat de usor e sa ierti, nu uita ce iti propui si ramai pe pozitii.
Daca ai luat o decizie, pe care i-ai si enuntat-o, du-o pana la capat. In caz contrar, copilul tau va vedea ca nici tu nu te tii de cuvant, deci nu va mai crede cand il vei ameninta cu aplicarea unei pedepse.

2. FOloseste limbajul logic pentru a impune limite

Odata ce te-ai hotarat sa nu mai lasi lucrurile sa mearga de la sine, poarta o discutie cu copilul tau.
Explica-i ce masuri vrei sa iei, de ce crezi ca sunt necesare si care sunt consecintele nerespectarii deciziei tale.
Si mai important, explica-i consecintele pe sistemul implicatiei logice: daca x, atunci y.
Un exemplu in acest caz ar putea fi „daca nu iti faci temele, nu ai voie la calculator.'

3. Nu ii mai cumpara lucruri de care nu are nevoie

O facem si pentru noi uneori, moment in care ar trebui sa stam sa ne intrebam: e cu adevarat necesar acest obiect?

Daca la aceasta intrebare, pusa la adresa jucariilor dorite de copil, raspunsul e „nu', evita sa ii mai cumperi toate jucariile posibile.

Inainte de a-i cumpara tot ce isi doreste, intreaba-te daca nu cumva are ceva similar acasa sau daca jucaria mult dorita nu va ajunge parasita in 30 minute de cand ajungi acasa.

4. Cat de mult pretuieste copilul tau ceea ce are?

De multe ori rasfatul vine dintr-o lipsa de respect fata de efort, fata de gesturi repetate de afectiune, fata de daruirea parintilor.
Si e normal sa fie asa, daca parintii nu au permis copilului sa vada macar putin timp cum e sa nu ai.
Cu alte cuvinte, nu ii lua jucaria mult dorita pe loc, lasa-l sa astepte o zi, o saptamana, o luna.
Cand ii cumperi tot ceea ce isi doreste are grija de lucrurile lui? Sau are impresia ca orice poate fi manevrat cu neatentie, deoarece parintii ii pot cumpara oricand alte jucarii?

5. Invata-i sa munceasca pentru ceea ce au

Poate parea dur, insa in viata nimeni nu iti da nimic degeaba. Cand e putin mai mare, invata-ti copilul ca pentru tot ceea ce are trebuie sa munceasca (in materie de jucarii si alte obiecte dorite, desigur, nu hrana sau adapost).
Il poti invata deci ca pentru fiecare sarcina dusa la bun sfarsit (ex: dus gunoiul, strans masa, schimbat apa cainelui), va primi o suma mica de bani.
Odata stransa suma de bani necesara, el isi poate cumpara jucaria mult-dorita.
Asa garantat vei impusca mai multi iepuri dintr-o lovitura: ii vei demonstra ce inseamna valoarea banului, ii vei arata cat de greu se munceste pentru a se castiga bani si aproape sigur nu va mai fi la fel de neglijent cu jucariile lui, daca sunt cumparate din banii munciti de el. In plus, sigur isi va aprecia mai mult obiectele personale!

6. Invata-l sa daruiasca

Nu accepta ca el sa umple casa cu jucarii pe care nu le mai foloseste. In locul acestui obicei, instutuie o alta regula: pentru fiecare jucarie noua primita, trebuie sa dea o alta jucarie din cele pe care nu le mai foloseste cadou, unui alt copil.

7. Intotdeauna ameninta cu lucruri simple

Niciodata sa nu spui lucruri precum „daca nu faci curat in camera, vorbesc cu Mos Craciun sa nu mai vina.' Daca cel mic se incapataneaza sa faca asa cum doreste, tu sigur vei uita (si nici nu te-ai indura), iar Mos Craciun vine, iti subminezi tu insati propria autoritate.

In schimb, daca e necesar sa il ameninti cu o forma de pedeapsa restrictiva, foloseste ceva ce poti aplica acum sau in viitorul apropiat. Ex: „daca nu faci curat in camera, nu ai voie sa te uiti la televizor la desenele preferate azi.'

E mai probabil sa te tii de cuvant, iar copilul va stii ca vorbesti serios. Astfel, ai mai multe sanse ca el sa isi schimbe comportamentul decat ai daca faci amenintari goale.

8. Fa-i copilului tau cadoul cel mai de pret: timp petrecut cu parintii lui

Nu putini sunt copiii care au tot ce le trebuie, insa atunci cand sunt intrebati ce isi doresc spun ca ar vrea ca parintii sa se joace mai mult cu ei, sa isi petreaca mai mult timp alaturi de ei.
Decat sa ii cumperi inca o jucarie, mai bine profiti de timp si va jucati impreuna cu ceea ce deja are cumparat.

Sursa articol: yourmodernfamily.com

Imagine: 123rf

Mai multe articole