Jucăriile Huggy Wuggy sunt periculoase pentru copii. Psihoterapeut: „Le intensifică fricile!”

huggy wuggy jucarie periculoasa

Păpușile Huggy Wuggy și jocurile video în care acestea apar sunt periculoase pentru copii, spun experții în psihiatrie.

Huggy Wuggy este un personaj din jocul horror Ploopy Playtime’ care are rolul de a urmări și amenința alte personaje, exact ca în filmele de groază.  Jocul a devenit viral în mediul online și există și păpuși care înfățișează personajul. Jocul și păpușa sunt destinate copiilor de peste 12 ani. Psihologi spun că acestea au efecte pe termen scurt pentru copii, ducând de la apariția coșmarurilor, la lipsa poftei de mâncare, anxietate și chiar dependențe.

Psihoterapeutul Anda Păcurar a explicat la Știrile Pro TV ce vede un copil la această jucărie.

Din păcate, prima dată vede o creatură drăgălașă afectuoasă, ne dăm seama și din numele ei, până la urmă nevoia oricărui copil, nevoia emoțională de bază e de a aparține și, apoi, de a fi semnificativ.

Dar nevoia de a aparține e primordială, el are nevoie de îmbrățișări, de afecțiune și numele și aparența păpușii, așa, de la distanță, cu brațe lungi și mai ales că poate fi și înaltă cât un copil, arată, cum spunem noi în psihologie, „conținut’.

Și, atunci, dezvoltă mecanismul acesta ambivalent, când ești atras de cineva care îți transmite siguranță și afecțiune și, de fapt, când te apropii, te poate răni, destructura emoțional, îți poate face cel mai rău lucru posibil. Lucru care a exploatat și în trecut prin povești, doar că acum e mult mai grav, pentru că aceste păpuși sunt însoțite de imagini, de jocuri, de jucării.

Cum să alegi jucăriile pentru copil în funcție de vârstă?

Psihoterapeutul a spus și care sunt efectele nocive ale acestor jucării:

Din păcate, sunt efecte pe termen scurt și aici șansa noastră să intervenim, pentru că efectele sunt vizibile. Copilul începe să aibă frici, copii care nu au probleme devin izolați, lipiți de un aparținător, pentru că imaginația a explodat și totul e un pericol.

Copii înspăimântați, care nu vor la școală, au coșmaruri noaptea, nu pot fi consolați, au probleme legate de mâncare, nu vor să mai mănânce pentru că le e frică să nu se înece, să nu se sufoce. Toate acestea accesează simțurile în final. Mai departe, din păcate, există efecte pe termen lung, care sunt foarte subtile, încât nu le putem remarca.

Foto – captură Youtube

Mai multe articole