Cum să alegi jucăriile pentru copil în funcție de vârstă?

Jucăriile nu reprezintă numai obiecte pe care le folosesc copiii pentru a-și petrece timpul liber și pentru a distra, ci și instrumente cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate anumite abilități ale copilului.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care este foarte important să alegi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului – pentru a prezenta interes pentru acesta, adică pentru a-l atrage prin funcțiile pe care le au acestea, respectiv pentru a reprezenta un instrument educațional eficient. Iată cum poți alege jucăriile copilului în funcție de vârstă și cum poți alege cele mai bune jucării. 

De ce să ții seama când alegi jucăriile potrivite pentru copii?

Unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont atunci când alegi o jucărie care să îi fie potrivită copilului tău este calitatea pe care o are aceasta. Ideală este alegerea unor jucării din lemn, a căror calitate și rezistență sunt cu totul deosebite, utilizarea acestora de către copii fiind, în același timp, sigură. Dacă dorești ca jucăriile pe care le oferi copilului să aibă o calitate deosebită, poți găsi astfel de jucarii la Kubato

De asemenea, atunci când alegi jucăriile pe care copilul tău să le folosească cu drag, trebuie să ții cont de interesele pe care le are copilul, dar și de aptitudinile pe care dorești să le dezvolte acesta prin utilizarea lor. Pentru un copil care imită ceea ce vede în jurul său, poți alege o bucătărie cu ajutorul căreia să imite sarcinile gospodărești ale părinților, pentru copiii atrași de vehicule poți alege mașini, tractoare sau diverse utilaje de jucărie cu ajutorul cărora să joace jocuri de rol sau pur și simplu să se distreze. 

Vârsta copilului, un aspect decisiv pentru alegerea jucăriilor potrivite

Pentru a face cele mai bune alegeri ale jucăriilor, ține cont de vârsta copiilor. Pentru bebeluși, poți alege jucării care ajută la dezvoltarea motricității și a atenției, precum și a coordonării mână-ochi, așa cum este, de exemplu, un puzzle incastru. Pentru aproximativ un an, poți alege antepremergătoare sau căsuțe tip cort și chiar căsuțe pentru păpuși, iar începând cu 1 an și jumătate poți alege primele jocuri de construit sau primele instrumente muzicale care să încânte auzul celui mic. 

În jurul vârstei de doi ani poți realiza cu copilul activități de vopsit, de modelat sau colorat, acesta fiind și momentul în care îi poți oferi copilului posibilitatea de a imita ceea ce vede în jurul său. Pentru copiii de vârstă antepreșcolară poți alege jucării cu baterii, care scot diverse sunete și lumini de care copiii vor fi atrași și le va capta atenția pentru a-i liniști sau pentru a-i distra. 

Începând cu vârsta de 3 ani, sunt atractive jucăriile de mobilitate, tricicletele, mașinile cu care se pot plimba, dar și jucăriile cu ajutorul cărora pot imita diverse meserii: doctor, bucătar etc. 

După 4 ani, poți pune mai mult accent pe jocurile de societate, respectiv pe jocurile educative care îl vor învăța numerele sau litere. Poți alege chiar un computer educațional, personaje aventuriere, cutii tematice etc. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse