Religie si traditii: ce ii spui si cand?

Sarbatorile sunt un bun prilej pentru a incepe sa facem o minima educatie religioasa copiilor nostri.

Nu trebuie sa le citim verstele din Biblie si nici sa le spunem povesti despre toti sfintii, dar, putin cate putin, putem strecura informatii pe intelesul lor.

Oricum, ei vor intreba mai devreme sau mai tarziu despre Doamne-Doamne’ si ar fi bine sa avem un raspuns pregatit.

Ma intrebam, scriind acest articol, oare bunicilor nostri, strabunicilor nostri ce li s-a spus, oare tot asa se agitau si parintii lor?

Mos Gerila si Mos Craciun
Oare erau si ei pusi tot in asa de mare incurcatura in legatura cu adevarurile despre legendele legate de Craciun? Se pare ca nu.

Noi, parintii din ziua de azi (si poate si parintii nostri) am fost pe aceste meleaguri cam primele generatii incurcate’ de Mosul cel darnic si bun.

De ce? Pentru ca noi suntem generatiile care, din pricina sistemului in care am trait (unii dintre noi, parintii mai copti’, si parintii nostri), am pierdut partea cea mai fireasca, naturala a semnificatiei Craciunului si a Sarbatorii Sfantului Nicolae.

Am pierdut-o din vedere pentru ca nu era voie’. Sa ma ierte cei care au infruntat regimul si au respectat traditiile adevarate!

Stiti ca Mos Craciun era atunci Mos Gerila, pentru ca insusi cuvantul Craciun’ facea acea conexiune fireasca si logica a Sarbatorii cu religia. Si asta nu prea era voie.

Pe vremea bunicilor nostri, chiar daca venea sau nu Mos Craciun, nu exista niciun copil care sa se uite cu ochii mariti de uimire la cel care intreba: Ce sarbatorim noi de Craciun?’ si nu raspundea cu nonsalanta: Venirea lui Mos Craciun’.

Ei, copiii de acum 70-80 de ani, stiau sa spuna ce sarbatorim, stiau sa spuna cine era Sfantul Nicolae, Sfantul Vasile, Sfantul Stefan, alti sfinti din luna sarbatorilor de iarna, ce au facut ei, cum au devenit ei sfinti.

Iar Mos Craciun era pentru ei un accesoriu secundar, un personaj cu oarecare importanta in casele mai cu stare, fara insa ca obiceiul primirii darurilor de catre cei mici sa fie alterat in vreun fel de existenta sau absenta lui.

Biblia pentru copii
Bun si acum, ce facem? Nu mai putem da timpul inapoi, sa reparam realitatea de a ne fi nascut in acest context si nu are rost nici sa cautam vinovati sau sa ne resemnam cu situatia actuala.

Ce le spunem copiilor nostri despre sarbatorile de iarna si la ce varsta e cel mai potrivit sa le vorbim, cum si despre ce?

Pana la doi ani, orice le-am spune este bine, deoarece pana la aceasta varsta ei nu retin foarte multe lucruri legate de evenimente, ei traiesc cu satisfactie si bucurie momentul respectiv, insa nu inseamna mare lucru, ba chiar se sperie de personajul Mos Craciun.

Insa este important ca inainte de Sarbatoarea Nasterii Domnului sa i se arate copilului imagini din bibliile pentru copii sau macheta cu ieslea, care se gaseste in magazine, si sa i se spuna ca acum sarbatorim nasterea Pruncului, sa i se arate fiecare personaj in parte si sa i se explice copilului care este rolul acelui personaj, asa cum este scris in Biblie.

Chiar si numai acest lucru va avea un impact foarte puternic asupra mintii si sufletului copilului.


Page: 1 2 3

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole