Mama eroina versus mama manager

Care e ordinea? De ceva timp, e tot mai greu, nimeni nu se asteapta sa-ti dai demisia si sa te dedici familiei, dar, totusi, nimeni nu iti ofera alternative.

Revolutia sexuala a adus cu sine femei libere de inhibitii, egale cu barbatii, femei care doreau locuri mai bune de munca, salarii egale, aceleasi beneficii, functii de conducere. Toate vin cu un set de repercusiuni deloc de neglijat.

Acum, din diverse motive, fara a avea legatura cu revolutia sexuala sau cu dorinta de egalitate, ci mai mult din motive materiale, cele mai multe femei lucreaza cel putin opt ore pe zi, dupa care sunt mame si sotii acasa.

Nu e o treaba deloc usoara, mai ales ca in momentul in care femeile au inceput sa munceasca umar la umar cu barbatii, acestia nu au inceput, la randul lor, sa fie egalii femeilor acasa, la curatenie.

Astfel, femeile au ajuns sa indeplineasca o gramada de sarcini suplimentare.

A impaca o cariera, poate chiar infloritoare, cu o viata de familie din ce in ce mai agitata a devenit un ideal pentru cei mai multi dintre noi. Poate este un fapt general acceptat ca atunci cand ceva merge bine, alt segment din viata ta trebuie sa se prabuseasca.

Cariera si viata de familie pot sa ramana ambele prioritati ale vietii tale, totul este sa inveti sa fii mai organizata, sa nu iti pierzi cumpatul si sa nu te astepti sa faci totul singura. Noi iti vom arata cum.

Cum pastrezi relatia cu sotul tau?
1. Pastreaza timp pentru a vorbi. Dupa ce copiii s-au culcat, pastreaza cateva minute pentru a discuta cu sotul tau.

2. Timp pentru cuplu. Creeaza aceasta obisnuinta, cel putin o data pe saptamana; incearca sa anulezi invitatii sau alte obligatii si petrece cateva ore cu sotul tau, la un film, la o discutie despre o carte, sa uitati ca acasa va asteapta cineva.

3. Sarcini comune. Tot ceea ce te aduce pe tine si pe sotul tau intr-o camera este perfect; mai mult, daca participati la aceeasi activitate, e si mai bine. Incearca sa-l implici in treburile domestice, de exemplu, atunci cand tu pregatesti pachetele copiilor pentru scoala, lasa-l pe el sa intinda untul pe paine.

4. O viata sexuala sanatoasa. Casnicia trece prin cele mai grele momente dupa ce apar copiii, timpul petrecut impreuna este putin, iar singurul lucru pentru a pastra relatia buna este sa ai o viata sexuala sanatoasa.

Cum depasesti sentimentele de vina?
Toata lumea le are, muncesti atat de mult incat ti se pare ca nimic nu mai este ok, nici macar lucrurile care chiar sunt ok, cand esti la munca iti pare rau ca nu poti sa stai mai mult cu copilul si cu sotul tau, iar cand esti acasa vezi in munca ta o evadare.

Trebuie sa te intrebi, in primul rand, de ce te simti vinovata. Daca motivul este unul extern (mama ta, mama lui, vecina casnica si „mama eroina’ de la scara vecina, sora ta care are trei copii si doua joburi) uita de el. Nimeni nu are voie sa te faca sa te simti vinovata, la fel cum nici tu nu ai voie sa le faci pe ele vinovate din cauza alegerilor diferite din viata lor.

Daca motivul este unul intern (familia ta este neglijata, nu iti vezi sotul decat seara, in pat) atunci trebuie sa faci ceva pentru a depasi situatia.

Ai dreptul sa faci ce crezi tu pana cand vei scapa de sentimentul de vina. Munceste mai putin, renegociaza-ti programul la birou, angajeaza un ajutor, calatoreste mai mult, cu alte cuvinte, fa tot ce poti pentru a fi fericita.


Page: 1 2 3

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole