Laura Mușuroaea, despre provocările unei mame singure. „Pentru mine nu a existat varianta să nu lupt!” Prin ce a trecut vloggerul de beauty / Exclusiv

Laura Mușuroaea ne-a vorbit despre experiența ei ca mamă singură. Vloggerița de beauty are un băiat băiat de patru ani, Matti, și spune că se simte cu adevărat norocoasă pentru că încă mai primește ajutor din partea tatălui copilului, care se implică în creșterea lui.

Pentru că are un copil, dar s-a separat de tatăl lui, Laura a fost nevoită să se lovească de prejudecățile oamenilor și să-i înfrunte așa cum a știut ea mai bine.

Într-o discuție interesantă legată de cum ești privită când îți crești singură copilul, vloggerița ne-a detaliat experiențele prin care a trecut în ultimii patru ani, dar ne-a spus și ce planuri are pentru fiul său.

Laura, ce face mama Laura? Cum se descurcă ea, cum se bucură ea, cum s-a „construit' ea?

Mama Laura este bine, ca orice om cu zile bune, zile mai puțin bune, zile cu împliniri, zile cu provocări. Îmi place să cred că sunt o persoană puternică și pozitivă, plină de energie. Așa am fost mai mereu. Indiferent de cât de greu mi-a fost, pentru mine nu a existat varianta să nu lupt, să nu reușesc, să nu găsesc o soluție. Între timp m-am și maturizat și am învățat importanța echilibrului, a recunoștiinței și bucuratului de lucruri simple. Și când înveți aceste lucruri, începi să trăiești altfel momentele de zi cu zi.

Ești o mamă singură, iar acest statut vine, desigur, cu o serie de provocări. Vrei să discutăm puțin despre ele?

Vine cu destule provocări. Înainte de a vorbi despre ele aș vrea să clarificăm ce înseamnă mamă singură. O mamă singură este o mamă care își crește copilul singură. Și este considerată mamă singură până când în viața și casa ei apare un alt bărbat, cu care să împartă responsabilitățile și cheltuielile. Nu are nici o legătură viața personală a mamei cu statutul de mamă singură.

Citește și – Katie Holmes se adaptează la statutul de mamă singură

Eu sunt chiar o mamă singură norocoasă, deoarece tatăl este prezent în viața lui Matti și este implicat în creșterea lui. Ca și provocări, sunt destule. Ești si mamă și tată în casă, te descurci singură cu cheltuieli, rate, grija pentru copil pe perioada când este la tine.

Când alte mame vin obosite de la serviciu și poate preia tatăl o parte din muncă, ca mamă singură nu are cine să preia nimic. Și apoi adăugăm și viața ta personală, pe care vrei să ți-o refaci, dar trebuie să o ții momentan separată de copil, până ești sigură că poți introduce persoana respectivă în viața copilului. Iar acest lucru înseamnă să te împarți. Te împarți în multe roluri, le joci pe toate, în timp ce societatea te arată cu degetul când un rol nu îți iese perfect.

În timp ce-mi făceam documentarea, am descoperit pe contul tau de instagram o postare în care s-a iscat o adevărată isterie în jurul statutului tau de mamă singură, îndrăznesc să spun că aproape ai fost hărțuită. Cum se raportează societatea acestui statut în raport cu tine, cum simți asta?

Nu aproape am fost hărțuită. Am fost cu adevărat hărțuită de bărbați pentru că am îndrăznit să dau câteva sfaturi și reguli de dating' pentru mame singure din perspectiva mea.

Jignirile și ideile bărbaților erau acelea că noi mamele singure avem pretenții la bărbați' deși ne aflăm în situația în care ne aflăm, ca noi mamele singure nu suntem demne de a mai fi cu cineva', am fost inclusiv jignită direct și făcută în toate felurile.

Ba chiar pe TikTok comentariile au ajuns atât de departe încât l-au făcut pe Matti în toate felurile. Societatea noastră, mă doare să o spun, dar este mult în urmă.

Suntem needucați, nu avem empatie, suntem răutăcioși și cu adevărat frustrați. Simt că zace efectiv o ură în unii oameni. Ne dăm un popor religios, dar suntem buni unii cu ceilalți sau avem grijă la limbaj doar în Săptămâna Mare. Restul anului ne jignim, ne rănim și ne facem rău. Cam așa este cu adevărat societatea noastră. Este un lucru foarte trist, să vezi răutate pură în oameni, să vezi bărbați, care prin natura lor ar trebui să protejeze și să ocrotească o femeie, că o jignesc, sa vezi că un bărbat jignește un copil nevinovat, să vezi alte femei care în loc să fie solidare, vin și te jignesc și ele. Doar pentru că ai făcut ceva diferit față de ce ar face ei. Atât.

Am văzut acolo că foarte mulți domni au găsit să-ți dea cu hate, desigur, gratuit. Care este punctul tău de vedere în acest context?

Hate-ul gratuit la noi este deja un sport național. Din păcate, acest sport' vine din frustrări și proastă educație. Un om echilibrat, un om sigur pe el, un om care trăiește conștient în propria lui viață de zi cu zi, nu simte nevoia să judece, să jignească și să rănească pe altcineva. Mai ales când nu a fost afectat direct de deciziile sau acțiunile acelui om.

Citește și – Cu mămica, dar… fără tătic. Ce provocari întâlnește o mamă singură

Cred că aceasta este oricum o problemă a noastră, a oamenilor, să judecăm și să ne dăm cu părerea. La fel și cu bârfa. Eu personal am tot făcut acest exercițiu în care să mă surprind poate judecând uneori în mintea mea pe cineva, am devenit conștientă de gând și l-am îndepărtat. Și este un exercițiu pe care l-am putea face toți. Dar deși sună clișeic, mai întâi trebuie să fii bine cu tine, să te iubești și abia apoi vei putea renunța la a îi judeca pe ceilalți.

Aș vrea să te rog să le transmiți domnilor un mesaj, dar și mamelor lor.

Domnilor aș vrea să le spun că mă întristează să văd că sunt tot mai puțini bărbați masculini cu adevărat în societate. Masculinitatea nu constă în prezența organelor genitale de tip masculin, nici în limbaj violent. Masculinitatea adevărată este capacitatea de a proteja, de a ajuta, de a fi lider, de a fi puternic spiritual. Un bărbat apără femeile, fie că este mama lui, soția, sau o femeie de pe stradă. Un bărbat îi apără pe cei slabi, un bărbat ajută. Un bărbat știe, în incinta căminului să fie și tandru, sensibil și să se lase iubit. Un bărbat adevărat construiește ceva.

Trista realitate este că acest comportament vine din educația și valorile pe care ei le-au primit acasă. Aceste idei sunt perpetuate de femei, ceea ce este extraordinar de trist.

Măi mamă, are copil, cum să te încurci cu ea', Măi mamă, a lăsat-o bărbatul, îți dai seama ce femeie o fi', Măi mamă, ia uite-o, vrea să-și refacă viața, auzi la ea'. Măi mamelor, știu că aceste idei s-au perpetuat generații la rând, dar haideți să creștem bărbați de care să fim mândre, bărbați masculini, bărbați care sunt în stare să protejeze un cămin și o femeie, care sunt în stare să o respecte.

Ce mă frapează este că ele la rândul lor, sunt și ele femei. Le lipsește complet empatia, nu se gândesc o clipă cum ar fi să fie ele într-o asemenea situație și să se lovească de asemenea răutăți și judecăți. Cum ar fi ele să fie condamnate' pentru că sunt mame singure.

Dar această lipsă de empatie a generațiilor dinaintea noastră este și strâns legată de ideea stai pentru copil', indiferent de cât de nefericit ești, chiar dacă vei crește un copil într-un mediu neechilibrat. Într-adevăr, generația noastră renunță de multe ori foarte ușor la o relație, dar aceasta este o altă discuție.

Ești mama unui viitor bărbat, spune-mi, te rog, ce îl înveți ca fiind bine și ce ca fiind rău?

Dorința mea cea mai mare este ca Matti să fie un om bun și să își caute fericirea și bucuria în viață. Îi explic zilnic ce înseamnă să fii bun, de ce este important să fii bun, să fii recunoscător, să îi ajuți pe cei din jur, să nu fii răutăcios chiar dacă instinctiv îți vine să reacționezi. Știu că parenting-ul modern este foarte permisiv, nu se spune NU', lăsăm copilul să se exteriorizeze, dar realitatea este că societatea reală, așa cum a demonstrat-o și secțiunea de comentarii, este foarte dură, de aceea încerc să nu îl cresc într-o bulă. Vreau să știe că viața îți spune NU', vreau să știe că fie că ne place sau nu, uneori ne abținem de la a ne exterioriza în anumite situații. Ceea ce încerc să fac este să îl învăț să își gestioneze emoțiile corect și în același timp să fie pregătit pentru cum este societatea de fapt.

Ajută-ne să-i construim prototipul emoțional al bărbatului Matti, fiul tău. Cum te aștepți să fie el peste 20 de ani?

Așa cum spuneam, mă aștept să fie un om bun. Îmi doresc să fie respectuos, puternic, să îi ajute pe cei din jur, să fie muncitor. Sper din tot sufletul să fie un adevărat cavaler, indiferent de ce vor spune cei din jur sau cum va fi societatea. Îmi doresc să fie un exemplu pentru cei din jur și mai ales să își dorească să facă lumea din jurul lui mai bună. Și să iubească cu toată inima.

Foto – Instagram


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri