Cu mamica, dar… fara tatic. Ce provocari intalneste o mama singura

„Mami, de ce ceilalti copii au un tatic, iar eu nu am?” Intrebarea copilului tau te poate framanta mai mult decat propriile alegeri sau propriile neputinte in fata sortii. Esti o mama singura? Lucrurile nu sunt atat de dramatice precum par. Totul este sa-ti schimbi perspectiva.

 

In prezent, familia monoparentala in care mamica preia si rolul tatalui devine din ce in ce mai des intalnita. Acest fenomen, care ia amploare, nu se datoreaza nicidecum cresterii mortalitatii masculine, ci mai degraba cresterii incompatibilitatilor de convietuire in cuplu.

Este demn de mentionat ca stiintific s-a constatat ca aceste nepotriviri de caracter se datoreaza unei evolutii pozitive a psihologicului feminin, paralel cu involutia din punct de vedere caracterial a barbatilor.

Familia monoparentala in care mamica detine intregul control nu s-a dovedit deloc a fi o situatie grava pentru educatia copilului, femeia fiind nativ dotata cu o capacitate de adaptare mult superioara barbatului.

Cu toate acestea, femeia care creste singura unul sau mai multi copii este supusa unui stres cel putin dublu si uneori acest stres este amplificat de dilema „este bine si asa, sau mai bine astfel pentru copil?”, raspunsul nefiind incurajat, evident, de taticul copilului.

Ce-i spunem despre tatic

Copilul, desi nu pare intotdeauna extrem de curios, vrea sa stie foarte mult de ce el nu are tatic, ca toti ceilalti, si mai ales doreste ca afle detalii despre el, chiar daca il cunoaste si il viziteaza des.

Pentru a-i capata increderea si a avea succes in educatia sa, trebuie sa-i vorbesti detaliat despre acest subiect. In cazul in care taticul nu mai este printre noi, e nevoie sa-i spui lucruri frumoase, insa in asa fel incat sa nu-l deprimi foarte mult prin tonul in care-i vorbesti si atitudinea foarte trista.

Un astfel de comportament, mult prea dramatizat, ii poate dezechilibra sistemul afectiv si ca urmare il poti transforma intr-un timid, temator si cu un fond foarte pesimist. Vorbeste-i despre trecerea in nefiinta in termeni mistici, despre rai si de fericirea de dincolo, fara a insista insa foarte mult, pentru a nu-i creea iluzia ca „dincolo” e mai bine.

Daca taticul sau a plecat din cauza neintelegerilor dintre tine si el, de asemenea trebuie sa-i vorbesti frumos despre el. Chiar daca iti este greu, chiar daca simti nevoia sa infloresti sau sa minti, incearca sa vorbesti frumos despre tatal sau.

In caz contrar, el va putea capata o personalitate confuza si va deveni plin de complexe la gandul ca acel barbat, descris negativ, este tatal cu care poate semana. Asteapta momentul ca el sa-si dea seama singur de realitate si sa poata intelege cauzele care au dus la despartire, adica dupa varsta de 18 ani.

Atunci ii poti povesti detaliat unele aspecte mai grave ale despartirii. Fii sincera in tot ce-i spui si cu siguranta va intelege. 

Educatia in lipsa taticului

Cum il ajutam in problemele legate de scoala si invatare: Este foarte interesant ca un copil care are numai mamica de regula are o mai mare inclinatie spre a invata, este mai avid de informatii si de multe ori responsabil fata de tot ceea ce inseamna scoala.

Acest lucru se datoreaza imprimarii unui comportament feminin al mamei, care de obicei este mai ordonata si mai vigilenta, in lipsa tatalui copilului. Copilul nu se mai refugiaza din fata adultilor si se „imprima” direct pe comportamentul mamei.

Din acest motiv, tu, ca mama, poti sa-i oferi un exemplu viu, pasiv, prin a citi, a te informa, a sublinia importanta de a sti unele lucruri si mai ales de a invata pentru a sti. Oferirea unui exemplu pasiv si viu pentru copilul fara tata are un efect extrem de eficace daca este asociat si cu o comunicare apropiata, prietenoasa, afectuoasa.

Educatia simtului moral

Ca si in cazul educarii dorintei de a invata si al educatiei morale, este mai simplu in cazul familiei monoparentale, in care femeia detine fraiele. Problemele care pot aparea, desi sunt rare, sunt extrem de periculoase pentru ca unii copii sunt croiti prin a asocia credibilitatea si increderea cu atitudinea autoritara, dar in acelasi timp parinteasca, prietenoasa, a barbatilor.

Aceasta tine mai mult de genele mostenite de acum 2 milioane de ani de la stramosii nostri, unde masculul era implicat direct in educatie. Pentru a evita lipsa atitudinii prietenos-autoritare a unui tatic, mamica trebuie sa arate ca poate detine total controlul oricarei situatii.

Astfel, nu sunt admise starile de alerta, de panica, de ratacire, de tristete, de plans, care dau iluzia de slabiciune.

Odata ce arati o fire puternica, de piatra, dar nu dura, poti sa-i explici copilului importanta unor aspecte morale ca cinstea, sinceritatea, ingaduinta si limitele sale, orgoliul si limitele sale, denigrand totodata minciuna, tradarea, lasitatea, intriga, barfa, egoismul. Foloseste exemple din basme, filme, si cel mai bine din viata reala, povestind intamplari cu sfarsit moralizator.

Ce ii spui despre sex

Copilul crescut numai de mamica este mai putin interesat de misterul a tot ce inseamna sex. Dr. Eddie R. Ralph a decoperit ca mama singura cu copilul creeaza o atmosfera care nu provoaca stimuli subliminali care ar trezi interesul ascuns pentru sex al copiilor.

Copilul crescut de mamica trebuie sa stie insa la fel de multe despre sex ca si colegii sai de joaca. Este bine sa-i spunem ca viata, nasterea si tot ce a lasat Dumnezeu se face prin apropierea dintre sexe.

Ar fi bine sa-i arati mai intai cum polenul din flori face sa existe fructe, apoi cum femela de peste lasa icre peste care masculul arunca laptii si ies pestisorii.

Lasa povestea cu barza si explica-i mai bine ca sexul este ceva normal, dar numai pentru varstele mari. Asociaza, bineinteles, ideea de sex cu procreatia din iubire.

Cum sa comunice mama singura cu micutul

Comunicarea este unul dintre cele mai importante lucruri in relatia mama-copil, mai ales daca nu are tatic. Este foarte bine ca micutul sa te priveasca mai mult ca pe o zana buna, apoi ca pe o prietena si apoi ca pe mamica sa, care il iubeste si ii face pe plac.

Fii apropiata de el, insa nu face un abuz in a-i oferi tandrete, pentru ca aceasta poate duce la o banalizare a relatiei afective, dar si la o tendinta de a incalca regulile impuse.

Ce inseamna iubire, cuplu, familie?

Copilul, chiar de la varsta de 5 – 6 ani, are nevoie sa inteleaga aceste notiuni destul de bine. Nu trebuie sa te simti deloc complexata de faptul ca tu nu esti langa taticul sau.

Vorbeste-i deschis, pe intelesul sau, despre ce inseamna a te atasa de cineva si compara acest lucru cu relatia dintre o mama si un copil. Explica-i chiar de la aceasta varsta ca iubirea este un lucru foarte frumos pe care il poti gasi daca ai rabdare indeajunsa si nu faci o alegere gresita, crezand ca partenerul te va iubi vesnic.

Te va intreba despre tine! Spune-i ca il iubesti pe tatal sau, dar lucrurile acestea le va intelege dupa ce va creste. Ofera-i exemple despre valoarea iubirii si incearca sa nu arati ca esti nefericita pentru ca ai iubit. Explica-i pericolul iubirii oarbe numai inainte de pubertate si fii foarte blanda in explicatii.

Legat de ce inseamna un cuplu, pentru varsta copilariei este mai bine sa-i spui ca e vorba de o regasire intre doua persoane care se simt bine impreuna si pot fi fericite cand simt ca se iubesc si se protejeaza una pe celalalta. Explica-i faptul ca familia este doar o forma de a dovedi cu hartii ca acel cuplu este legat pentru foarte mult timp.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana;
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton