Familia cu un singur parinte

Tu si copilul tau sunteti o familie, nu una traditionala, ce-i drept… Bazata pe traditie, familia nu este privita ca fiind monoparentala, dar tu si copilul tau sunteti o echipa care are de depasit preconceptii.

Tot mai multi adulti isi cresc copiii singuri, fara a avea alaturi un partener, pe al carui ajutor sa se poata bizui. Cele mai multe familii monoparentale au ca unic parinte mama.

Uneori, parintele este obligat sa-si creasca singur copilul datorita decesului sotului/sotiei, dar cele mai frecvente cazuri se datoreaza divortului sau separarii. Se intampla si ca parintele sa fie singur pentru ca asa a ales.

Unii parinti, in urma separarii, reusesc sa formeze in continuare un cuplu, in sensul in care ei reprezinta cuplul de parinti ai copilului lor. Cand acest lucru se intampla, beneficiul este al copilului.

Stiai ca, in lume, raportul de mame singure este de 9 la 1 tata singur? Femeile sunt oare mai curajoase?

Despre familia monoparentala
Un mit des intalnit este acela ca familia traditionala nucleara este majoritara. Mitologia noastra culturala spune ca parintii singuri sunt o anomalie, de cele mai multe ori ei se simt izolati, singuri si diferiti. Conform estimarilor, 59% dintre copii vor trai intr-o familie monoparentala pentru cel putin un an.

Un alt mit este acela ca, de cele mai multe ori, copiii proveniti din familii monoparentale nu se descurca la scoala si prezinta probleme de adaptare. Conform studiilor de specialitate, aceste dezavantaje sunt cazuri izolate.

O alta idee preconceputa este ca familiile monoparentale sunt „camine destramate'. Multi dintre parintii care au divortat sau nu s-au recasatorit au facut o alegere sanatoasa in a crea un mediu stabil pentru familia lor.

Ca o curiozitate, stiai ca mamele singure au o retea de suport social mai extinsa decat tatii singuri?

Sansa unei familii fericite. Adultii proveniti din familii monoparentale au aceleasi sanse de a trai o casnicie fericita ca si cei proveniti din familii conjugal parentale. Incredere in sine. Comparativ cu copiii proveniti din familii conjugal parentale, la copiii din familiile monoparentale nivelul increderii in fortele proprii se situeaza la acelasi nivel.

Parintii trebuie sa fie cu precadere atenti, sa empatizeze cu copilul, sa comunice si sa rezolve impreuna orice problema survenita. Venituri/familie.

„Ceea ce ai nu reprezinta ceea ce esti' este una dintre lectiile importante pe care ar trebui sa le invete orice copil, fie ca provine dintr-o familie monoparentala, fie ca provine dintr-o familie conjugal parentala, fie ca are venituri mici sau peste medie. Doar pentru ca in casa intra un singur venit, asta nu inseamna ca familiile monoparentale traiesc la limita saraciei.

Tipuri de familie
1. Familia nucleara (sau simpla) este unitatea compusa dintr-o pereche maritala (sot, sotie) si copiii, care locuiesc si „gospodaresc impreuna. Aceasta combinatie este considerata unitatea minimala a organizarii sociale, ea reprezentand nucleul tuturor celorlalte forme de structuri familiale.

2. Familia extinsa cuprinde, pe langa nucleul familial, si alte rude si generatii, astfel incat alaturi de cuplul conjugal si copiii lui mai pot figura parintii sotului si/sau sotiei, fratii si surorile sotului si/sau sotiei, precum si unchi sau matusi. Intr-o familie extinsa traiesc trei generatii: parintii, copiii acestora si parintii parintilor.

3. Familia extinsa modificata
– in ciuda separarii teritoriale a cuplurilor nou formate de parinti, familia continua sa existe ca familie extinsa, intre parinti si copii, frati si surori, bunici si nepoti mentinandu-se legaturi de ordin socio-afectiv.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii