Familia cu un singur parinte

Alternativa la familia clasica
In special in tarile puternic industrializate occidentale, o parte tot mai numeroasa a populatiei formeaza gospodarii cu o singura persoana. Aceasta pentru ca numarul vaduvelor este ridicat, datorita cresterii duratei medii de viata (mai accentuata la femei) si a diferentei de varsta la casatorie.

Apoi, tinerii se casatoresc la o varsta mai avansata, astfel incat o perioada de timp dupa terminarea scolii ei se gospodaresc singuri. Tot mai multe persoane, indeosebi femeile, prefera insa sa nu se casatoreasca niciodata.

Stilul de viata de persoana tanara singura reflecta cresterea independentei economice si socio-culturale a femeii, ceea ce ii asigura securitate si in afara mariajului. Pe de alta parte, accesul aproape nelimitat la contraceptive permite activitate sexuala fara costurile casniciei.

Alte modele familiale:
Cuplurile conjugale fara copii sunt destul de numeroase si sunt reprezentate de cei care, din motive privind cariera, timpul liber sau banii, nu doresc sa aiba copii. Multe femei au un copil fara sa se marite. Fenomenul e in legatura cu independenta lor economica si cu faptul ca in multe tari exista importante facilitati sociale pentru ele.

Multe persoane, desi nu se casatoresc, nu traiesc singure, ci convietuiesc cu un partener. Nu e vorba deci numai de relatii sexuale si afective, ci si de faptul ca gospodaresc impreuna. Cele mai multe coabitari sunt premaritale. Cresterea accentuata a modelului coabitational este explicata de faptul ca el intruneste in mare masura avantajele mariajului.

Coabitarea la tineri este raspandita acolo unde este relativ usor de procurat un spatiu de locuit si de menaj. Coabitarea nu reprezinta un bun predictor pentru stabilitatea maritala. Homosexualitatea este o alternativa netraditionala. S-a constatat ca frecventa coabitarii este, proportional, mai ridicata decat la heterosexuali. Homosexualii tind spre relatii stabile.

Pentru mamele singure
Fie ca ai ales (ti-ai dorit un copil fara a te casatori), fie ca nu (ai trecut printr-un divort traumatizant), rezultatul este acelasi: esti o mama singura si iti cresti fara nici un sprijin copilul. Nu-i un lucru usor, mai ales in Romania, unde te izbesti la tot pasul de idei preconcepute si de modelul traditional de familie: mama, tatal si copiii.

Totusi, incearca sa vezi partea plina a paharului, sunt atatea motive pentru care trebuie sa te simti norocoasa. Incearca sa stabilesti propriile traditii: mananca impreuna cu copilul tau, petrece timp impreuna cu el. Incearca sa contactezi alte mame singure, vorbeste despre problemele pe care le intampini; vei vedea ca nu esti singura.

Text: Psiholog Robert Cristian, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii