Sărbători fără certuri în familie

Este perioada cea mai frumoasa a anului, incarcata de emotii, ganduri bune, bucurii. Dar stim cu totii ca tocmai acum probabilitatea de a ne certa creste foarte mult. De Sarbatori avem multe motive de a fi bucurosi, de a pe­trece timp impreuna, de a ne simti bine, dar tot atatea motive de a ne suprasolicita, de a deveni mai irascibili, de a ne ciocni unii de altii, de a ne reaminti ca ceilalti nu fac suficient si ca noi facem totul, ca poate ce facem noi nu este apreciat… Si de aici scandalul e gata. Care sunt cele mai frecvente cau­ze ale problemelor in preajma Sarbatorilor?

Toata lumea vrea sa petrecem Sarbatorile la ei – Si parintii ei, si parintii lui trag de cuplul cu copii sa petreaca Sarbatorile impreuna. Si unii, si altii au argumente solide pentru a merge acolo, si nu dincolo. De aici apar discutiile, reprosurile, starea de nervozitate – pulberea gata sa fie aprinsa exact cand lucrurile ar trebui sa mearga spre armonie si intelegere.

Mai este si varianta in care familia tanara isi taraste copilul de la unii bunici la altii, la matusi, nasi, prieteni, astfel incat Sarbatorile se transforma intr-o cursa dezagreabila si obositoare. Daca si la voi acasa se in­tampla asta, cel mai bine este fie sa pe­tre­ceti Sarba­torile la voi aca­sa, in­ce­pand sa va conturati propriile voastre traditii de sarbatoare – ast­fel veti fi mai odihniti si mai relaxati alaturi de copilul vostru –, fie sa plecati intr-o calatorie care sa nu includa familia extinsa. Sau invitati toata trupa de bunici la voi – dar de aici pot aparea alte probleme.

Ciocnirea personalitatilor – la o intrunire larga de familie pot apa­rea scantei. Nu pentru ca ne adu­nam ca sa dovedim ceva, ci pur si simplu pentru ca ne adunam. Nu putem conta intotdeauna pe un comportament corespunzator al rudelor noastre in preajma copilului – fie beau prea mult, fie fu­mea­za, fie ne contrazic in fata lui, dand indicatii „pre­tioase, care con­tra­vin concep­tiilor noastre de crestere a copiilor, fie se contra­zic intre ei pe teme mai vechi sau actuale. Incercati sa nu fiti partizanii uneia dintre partile implicate si sa feriti copilul de a asista la asemenea scene. Concentrati-va pe spiritul sarbatorii!urasc sarbatori2

96% dintre parintii romani respecta sarbatorile traditionale care sunt legate indeobste de „evenimente religioase (Craciun, Anul Nou, Mos Nicolae etc.), dar si Ziua Mamei, Ziua copilului etc.

„Eu fac totul, ceilalti nu fac nimic – „Sotul nu ma ajuta niciodata la treburile casei, care sunt asa de multe acum: curatenie, mancare, cum­paraturi… Este greu sa dai lectii despre cum sa iti implici sotul in activitatile casnice, mai ales daca pasivitatea lui vine din ne­simtire sau din faptul ca nu vrea sa te ajute, insa, de obicei, conteaza foarte mult cum ii ceri sa te ajute.

Tonul, formularea solicitarii – trea­ba pe care ar putea sa o faca el nu o face pentru tine, ci pentru voi, implicit si pentru el, confortul lui si al copilului lui. Dar, repet, daca nu a fost invatat de mama lui sa puna mana la treburile casei, daca doza de ne­sim­tire de­pa­seste normalul, este mai greu.

Poate ca ar fi trebuit sa stu­diezi putin persoana cu care urmea­za sa te casatoresti ina­inte de a alege sa pe­treci Sarba­to­rile an de an plan­gand in baie sau rupta de oboseala.

Sotul/sotia se „transforma in alta persoana cand este in preajma propriilor sai parinti – Uneori intram in ro­lu­ri­le in care eram pe vremuri, in copilarie: grijuliul, nazdravanul, bebelusul etc.; acestea sunt mode­le comportamentale in care avem tendinta sa intram in prezenta familiei.

Este bine ca partenerul nostru sa ne atraga cu blandete a­ten­tia, mai ales daca il deranjeaza comportamentul nostru, si noi sa facem acelasi lucru pentru par­tenerul nostru. Este important sa fim toleranti, mai ales ca am fost fii si fiice, frati sau surori mai mult timp decat am fost soti sau sotii.

Acestea vor disparea daca…
Iti dai seama mai din timp ca nu esti responsabila pentru a implini asteptarile intregii fami­lii, pentru a-i face pe ceilalti sa fie fericiti, sa se simta bine. Esti doar responsabila pentru a te simti tu bine si a fi multu­mita, fara ca acest lucru sa ii faca pe ceilalti sa sufere. Daca tu esti fericita, si ceilalti vor fi.

Suntem toleranti cu noi insine si cu ceilalti, dispusi sa ne simtim bine si nu sa facem educatie altora tocmai acum.

Incercam sa dam mai multa dragoste decat asteptam sa primim si sa ne simtim bine cu asta. Atat timp cat, gandindu-ne la semnificatia Craciunului, intelegem ca „iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti inseamna in primul rand a te respecta pe tine si a te iubi, pentru a fi capabil sa ii iubesti pe ceilalti ca pe tine insuti, totul ar trebui sa fie simplu.

Singuratatea
De Sarbatori, multi oameni spun ca se simt extrem de tristi, ca se simt singuri (chiar daca nu sunt), ca tocmai acum isi amintesc de cele mai triste lucruri din viata lor, ca in aceasta perioada iti simti cel mai mult singuratatea, durerea. De ce? Pentru ca nu ne mai putem refugia in munca pentru a uita (e vacanta) sau poate ca, alaturandu-te familiei, prietenilor, incepi sa te compari cu ceilalti, sa te consideri o persoana nefericita in comparatie cu ceilalti, care par asa de fericiti.

Text: Cristiana Haica; Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton