Soțul e foarte gelos – ce poți face?

De multe ori se consideră că gelozia e un semn de iubire – că ești gelos doar pentru că îți pasă. Dar gelozia și posesivitatea sunt o povară pentru orice relație. În timp ce unele cupluri se refac chiar și după aventura unuia dintre parteneri, prea puține relații rezistă când soțul (sau soția) suferă de gelozie.

Senzația de gelozie este firească până la un punct. Psihanaliștii cred că și gelozia (ca toate celelalte probleme) își are rădăcinile în copilăria noastră. Că gelozia s-ar datora acelei dureri pe care am simțit-o, copii fiind, când mama se îndepărta de noi, și ne simțeam abandonați, trădați, chiar dacă ruptura era necesară, pentru a ieși din fuziunea cu mama și a ne defini ca indivizi.

În funcție de cum am trăit acel moment al separării în copilărie, suntem mai mult sau mai puțin predispuși la gelozie, care, uneori, poate atinge cotele patologicului.

 

Cum recunoști un partener (prea) gelos

  • Îl vezi că se simte inconfortabil sau că se înfurie când vorbești cu persoane de sex opus sau își schimbă la 180 de grade părerile despre cei din anturajul tăushutterstock_142003027
  • Încet-încet, tinde să te îndepărteze de toți cei din jurul tău, inclusiv de familia ta
  • Prietenii îți spun că i-a întrebat diferite lucruri despre tine, fără ca tu să știi
  • Te întâlnești de prea multe ori cu el 'întâmplător' (de fapt, te urmărește)
  • Vine pe neașteptate la tine la birou, să-ți facă o 'surpriză'

 

Ce poți face?

Primul pas ar fi să încercați să comunicați. Să vedeți ce îi declanșează aceste stări și cum puteți evita aceste senzații.

Dacă nu reușiți să depășiți episoadele, adresați-vă unui psiholog. Gelozia (fără motiv) este cauzată de insecuritățile partenerului, care are de luptat cu ele.

Dacă episoadele de gelozie sunt justificate de o aventură mai veche, este clar că relația nu s-a reparat, chiar dacă ați rămas împreună după infidelitate. Trebuie să vindecați relația voastră, altfel, episoadele de gelozie vor fi din ce în ce mai violente și vor cauza ruptura.

 

Fii atentă la propriul tău comportament

Poate că gelozia lui nu e chiar neîntemeiată. Gândește-te bine și fii onestă cu tine:

  • Tinzi să flirtezi?
  • Te îmbraci provocator de obicei sau brusc, acorzi o prea mare importanță ținutei pentru la birou?
  • Răspunzi evaziv la întrebările partenerului?
  • Îi răspunzi cu o întrebare la întrebarea lui?
  • Vii des târziu acasă și nu îi oferi prea multe explicații?
  • Răspunzi la multe telefoane 'în privat'?
  • Ești mai atentă la alții decît la el atunci când sunteți undeva în public?

Toate acestea sunt motive suficiente de gelozie pentru oricine, așa că dacă nu faci intenționat lucrurile acestea, încearcă să-ți adaptezi și tu comportamentul, pentru a-l scuti de scenarii despre infidelitatea ta.

 

Când părăsești un soț gelos

Indiferent cât de flatantă ți se pare gelozia lui, ea depășește orice limite ale normalului dacă partenerul tău te abuzează verbal sau fizic (sau chiar sexual). Dacă începe să folosească apelative jignitoare, dacă dă în tine sau dacă încearcă să te ia în pat cu forța, să-ți demonstreze el cine e stăpânul tău. Dacă se întâmplă asta o dată, deja ai cam pierdut bătălia și relația nu mai prea poate fi salvată.

Nu rămâne într-o astfel de relație, căci pe termen lung, ea îți va afecta stima de sine într-o asemenea măsură încât vei ajunge tu în cabinetele psihologilor, iar ruptura cuplului se va produce oricum, doar că tu vei pierde mult mai mult timp pentru a te recupera după despărțire și a vindeca traumele lăsate de gelozie.

Citește și Secrete și minciuni ale geloziei

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie