10 lucruri pe care un bărbat nu ar trebui să le spună niciodată mamei copilului său

Rolul de mamă este suficient de dificil pentru cele mai multe dintre noi și fără a fi bombardate de un amalgam de sfaturi din toate părțile. Acestea, de cele mai multe ori, nu fac altceva decât să ne provoace și mai mult stres și frustrări.

Viața de părinte este una cu urcușuri și coborâșuri, iar adaptarea la schimbările radicale ce au loc odată cu înmulțirea familiei nu este atât de ușoară.

Pinky McKay, mamă a cinci copii și consultant în probleme de lactație, a stat de-a lungul timpului de vorbă cu o mulțime de mămici și a făcut un rezumat al lucrurilor pe care un tătic nu ar trebui să i le spună mamei copilului său, care tocmai a născut.

'Sigur îi este foame'

Alăptatul sau pusul copilului la sân nu reprezintă de fiecare dată o soluție la scâncetele nou-născutului. La început, proaspăta mămică simte durere de fiecare dată când copilul suge, sânii sunt iritați și ea oricum îl alăptează aproape nonstop. De atâta durere parcă ar vrea să strige la un moment dat 'ia te rog copilul de pe mine!' A pune la îndoială calitatea sau cantitatea lactației mamei nu face decât să-i afecteze moralul și credința că poate alăpta copilul.

Așadar, tăticule, ia copilul, desfă-ți cămașa și ține-l lipit de pielea ta și încearcă să-l liniștești cu o voce calmă. Ai fi surprins să vezi că micuțul se va liniști și la pieptul tău.

'Mama spune că ar trebui să…'

Da, mama ta a făcut o treabă mininată că te-a adus pe tine pe lume și te-a crescut, dar acum ești băiat mare și nu mai ai nevoie ca ea să te țină de mână. Nu o lăsa pe mama ta sau pe oricine altcineva să-i spună proaspetei mămici ce trebuie și ce nu trebuie să facă. Oricum e bombardată cu sfaturi de la toți cunoscuții și chiar și de la necunoscuți.

Dacă vrei să-i ridici moralul mamei copilului tău și să o ajuți să prindă încredere (iar asta va fi bine și pentru copilul vostru pentru că va fi mai liniștit) este treaba ta să ții la distanță toate sfaturile nedorite și să o sprijini în a-și găsi propria cale de a face lucrurile. Ea știe cu siguranță ce este cel mai bine pentru copilul vostru, nimeni nu-l cunoaște mai bine decât ea. Acum, ea și copilul sunt familia ta și dacă își dorește sfatul mamei tale îți va spune ea asta.

'Nu-ți schimbi bluza aia?'

Vreți să ieșiți și observi că are o mică pată de lapte sau una produsă de regurgitația micuțului. Te rog nu-i spune să-și schimbe bluza! În primul rând sânii ei sunt imenși și dureroși, abdomenul ei este și el încă imens și, probabil, mai are doar vrei trei bluze în tot șifonierul care să-i vină și toate au vomă de copil pe ele. Sau lapte.

Știe și ea că are o mică pată. Nu vrea decât să iasă din casă odată și, oricum, până acum abia și-a văzut capul pentru că a stat și făcut bagajul necesar pentru copil, l-a îmbrăcat și a fost gata cât timp tu ai putut să te speli și să te îmbraci în voie. Dacă nu vrei ca ieșirea voastră să înceapă cu multe lacrimi din partea soției tale, ar fi bine să iei repede copilul cât mai doarme și să plecați. Asta până nu se trezește și trebuie alăptat. Din nou!

'De ce plânge?'

Dacă ea ar ști de ce plânge copilul, ar fi făcut deja ce trebuia pentru a-l liniști. Și soția ta este la fel de confuză ca și tine. Pentru amândoi sunt lucruri noi și ea le învață acum, odată cu tine. Mai bine ai întreba-o ce poți face tu. Asta o va ajuta pe ea să fie mai calmă pentru că știe că are suportul tău. Iar liniștea ei înseamnă liniștea copilului vostru, pentru că o mamă calmă are infinit mai multe șanse să liniștească un copil decât una care simte presiune. Nu face greșeala să o faci să se gândească măcar și o clipă că nu este o mamă bună!

'A dormit bine noaptea trecută, nu?'

Nu, tu ai dormit bine! În timp ce tu sforăiai de zor, ea s-a ridicat din pat pentru copil de cinci ori. Este dărâmată. Desigur, copilul vostru doarme liniștit acum, așa cum ai făcut și tu toată noaptea. Așa că mai bine îngite-ți aceste cuvinte dacă nu vrei să primești o pernă în cap.

'Uite, am spălat toate vasele pentru tine'

Pentru cine? Nu ai mâncat cumva în acele farfuri? Copilul sigur nu a mâncat din ele și ea abia dacă își mai amintește ce și când a mâncat ultima oară. Probabil un sandviș, pe fugă. Așa că nu ai vrea cumva o medalie?

Bagă bine la cap! Acum ești tată, dacă vrei să mai faci vreodată sex cu soția ta, pune mâna și spală vasele! Ori fă curat, ori schimbă copilul. Și fără a face caz din asta. Sunteți o echipă și trebuie să faceți lucrurile împreună. Nu o ajuți, sunteți parteneri și în treburile casnice. Micuțul acela este și copilul tău.

'Ce bine de tine că nu trebuie să mergi la muncă mâne de dimineață'

Ai cumva impresia că ea se învârte prin casă și stă la televizor? În caz că nu ai știut până acum îngrijirea unui copil este un job full-time sau mai bine zis nonstop. Fără pauză de prânz și pauză de țigară. Fără glume cu colegii sau înjurături când cineva care te-a enervat iese pe ușă. Și ai idee că și cei mai liniștiți nou-născuții au nevoie să fie ținuți în brațe cel puțin 9 ore din 24? Cel puțin!

Când ești la muncă tu ai probabil un program previzibil, cu pauze. Poți mânca prânzul folosindu-te de ambele mâini. Poți merge la toaletă și poți sta cât este nevoie și nu te grăbești în ultimul hal pentru că copilul plânge ca în gură de șarpe. Creșterea unui copil este un job greu. Dacă ești obosit când ajungi acasă, ea probabil este și mai obosită.

„Ce ai făcut azi?'

O vezi așezată în același scaun în acre ai lăsat-o dimineață. Este tot în pijamale și tot cu copilul la sân. Nu pare să fi făcut ceva toată ziua.

Să nu cumva să îndrăznești să-i atragi atenția că este în pijamale și să-i spui că ar fi putut să se schimbe în timp ce copilul dormea. Pentru că azi nu a dormit! De asta și este în pijama, și e dărâmată. Mai bine sărut-o și întreab-o ce poți face. Sau, și mai bine, pune-i ceva de mâncare și un pahar cu apă, ia copilul și las-o să respire și să-și facă un duș.

Și mâine seară când vii acasă poți cumpăra tu cina, pentru că și dacă va avea o zi mai bună, te va iubi și mai mult pentru că te-ai gândit la ea.

'Sunt atât de obosit'

Da, cu siguranță ești epuizat, dar și ea este. Nu e o competiție între voi, care este mai obosit. Și nu îndrăzni cumva să te plângi că ești obosit dacă acest lucru s-a întâmplat pentru că noaptea trecută ai ieșit cu băieții la bere. Oboseala vine la pachet odată cu copilul și trebuie să te obișnuiești cu ideea asta. Cât sunt bebeluși copiii nu știu când este zi și când este noapte și vor să fie hrăniți mereu. Gândește-te bine la faptul că o sarcină, nașterea un copil, alăptarea unui copil și trezitul noapte de noapte pentru a-l hrăni este epuizant și pentru mamă și ea are nevoie de energie pentru ea și pentru copil. Cu cât o vei ajuta să se odihnească mai mult cu atât de va reface mai repede.

'Când ai vrea să facem următorul copil?'

Nici măcar nu gândi asta acum. Prin vaginul tocmai a ieșit un copil de patru kilograme și numai imaginea unui penis o poate face să strângă picioarele cu teamă și durere. Tot aparatul ei genital este afectat după naștere, la fel și creierul. Același lucru e valabil și dacă a născut prin ceazariană. Abia a început să se miște fără a scrâșni din dinți de durere.

Fii răbdător, ai grijă de ea, vorbește cu ea și ascult-o. Nu e cazul să ai încă prea multe așteptări, așa că nu pune presiune. Mai bine ai încuraja-o și i-ai spune că face bine ceea ce face. Proaspetelor mămici nu le spune nimeni asta și au nevoie de dragoste și suport. Ce faci acum este o investiție în căsnicia voastră și viața voastră alături de copilașul drăgălaș și gălăgios din pătuț. Ține minte o zicală din bătrâni: 'Ca să ai o viață fericită, fă-ți nevasta fericită'.

Sursa: dailymail.co.uk
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie