10 mituri și realități despre contracepție

Ești o femeie modernă și, în sfârșit, ai control asupra fertilității și sănătății tale. Dar pentru asta trebuie să te informezi. Află ce e mit și ce e adevăr în contracepție, ca să te poți bucura de dragoste, fără griji. 

Câte știm și cu ochii închiși că orice contact sexual neprotejat nu ne expune doar riscului apariției unei sarcini nedorite, ci și riscului contractării unei infecții cu transmitere sexuală?

Uneori ne mulțumim cu frânturi de informații despre sarcină și contracepție.

Informații pe care nu le obținem neapărat de la medicii specialiști, ci, mai degrabă, de la prietene și cunoștințe.

Nu știm ce e corect și ce nu, ce e mit și ce e realitate, dacă ne conducem viața sexuală „după ureche. Iar la mituri ne este cel mai greu să renunțăm.

Prejudecățile dispar cel mai greu, mai ales într-un domeniu despre care nu ne vine să vorbim așa des și cu oricine…

 

1. Pilula provoaca cancer de san.
Fals! Folosirea pilulelor nu produce cancer de san. Mai mult, folosirea pilulei nu creste riscul aparitiei cancerului ci, dimpotriva, scade riscul aparitiei cancerului de endometru (mucoasa care captuseste cavitatea uterului) si a celui de ovar.

Legatura dintre folosirea pilulelor si a cancerulului de san a fost studiata de multa vreme, in toata lumea. Frecventa mai mare a vizitelor la medic in cazul femeilor care iau pilule creste sansele de a depista in stadii precoce atat un cancer de san cat si unul de col uterin.

Aproape 100 milioane de femei din lumea intreaga iau pilule, iar consumul de pilule dateaza de mai bine de 30 de ani.

Viata acestor femei s-a imbunatatit considerabil pentru ca, asa cum marturisesc ele, datorita pilulelor, te simti mult mai relaxata, iti poti controla aproape 100% viata ta sexuala si nu mai esti, luna de luna, ingrijorata ca ai fi putut ramane insarcinata.

 

2. Ma voi ingrasa in timp ce iau pilule.
Fals! Acesta este un mit foarte frecvent, dar pilulele contraceptive nu ingrasa! Majoritatea femeilor care le folosesc nu iau in greutate. Studiile arata ca numarul femeilor care se ingrasa in timpul tratamentului este relativ asemanator cu numarul celor care slabesc in timp ce iau pilule.

E drept ca unele femei pot lua usor in greutate in primele luni, dar kilogramele in plus, de care este acuzata pe nedrept pilula, sunt cauzate in mare parte de retinerea apei in organism.

Te poti simti umflata, dar, cu siguranta, dintre variantele de pilule disponibile in acest moment, toate cu doze foarte mici de hormoni, poti sa gasesti, cu ajutorul medicului, una care sa nu produca aceasta senzatie temporara.

S-ar putea, de asemenea, sa descoperi ca ti-a crescut pofta de mancare in primele trei luni de administrare a pilulei. Dar vestea buna este ca toate aceste efecte secundare sunt temporare.

 

3. Alegerea unei metode contraceptive se poate face la indemnul unei prietene sau al partenerului.
Fals! Este foarte important pentru tine sa gasesti un medic cu care sa stai de vorba deschis despre aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sa folosesti o anumita metoda contraceptiva.

Cauta, asadar, un medic care are experienta in domeniul planificarii familiale, are timpul necesar pentru a sta de vorba cu tine, te intelege si reuseste sa iti castige increderea.

Indiferent de sfaturile primite, numai tu singura poti decide care este metoda care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata si vietii tale de cuplu.

Daca ai incredere in metoda aleasa, in cazul in care apar efecte secundare, le poti accepta cu mult mai multa usurinta. Iar aceste detalii le stii doar tu.

 

4.Pilulele pot induce malformatii copiilor pe care ii voi avea.
Fals! Pilula nu influenteaza sanatatea copiilor care vor fi nascuti in viitor si nici nu produce malformatii. Nici chiar in situatia foarte rara in care femeia poate ramane insarcinata in timp ce ia pilule.

Pilula reprezinta unul dintre cele mai cercetate si prescrise medicamente din lume – asadar, riscurile pe care le reprezinta au fost indelung studiate. Printre ele nu sunt inscrise defectele genetice.

Anomalii ale fatului au existat dintotdeauna, cu mult timp inainte de inventarea pilulelor contraceptive.
Defectele la nastere sunt determinate de cele mai multe ori de factori genetici (sindromul Down) sau factori de mediu (medicamente, expunere la substante chimice, reziduuri toxice, infectii). De altfel, nici o metoda contraceptiva nu duce la defecte la nastere.

 

5. Metoda calendarului este o metoda contraceptiva eficienta.
Fals! Metoda calendarului se bazeaza pe identificarea perioadelor fertile ale ciclului menstrual. Ea poate fi folosita doar de femeile care au cicluri foarte regulate.

Ovulatia poate fi insa influentata frecvent de diversi factori, ceea ce poate face ca ovulatia sa nu mai apara in momentul anticipat. In plus, spermatozoizii pot supravietui in interiorul corpului femeii pana la cinci zile, cu alte cuvinte, dupa ce au fost depusi in vagin, ei pot fertiliza un ovul timp de cinci zile.

Astfel, poti avea contact sexual inainte de zilele in care ovulezi si, cu toate acestea, sa ramai inca expusa riscului aparitiei unei sarcini.

Nu uita: chiar daca stii ca ciclul tau este regulat (tine intotdeauna 28 de zile), exista foarte multi factori care se pot „insinua precum: varsta, stresul, anumite medicamente.

 

6. Exista riscul ca, dupa ce nu mai iau pilula, sa nu mai pot ramane insarcinata.
Fals! Studiile au demonstrat in mod clar ca pilula nu produce infertilitate si nu scade sansele femeilor de a ramane insarcinate dupa ce inceteaza sa mai foloseasca aceasta metoda contraceptiva. De obicei, fertilitatea revine foarte repede dupa ce femeia nu mai ia pilule, chiar din prima luna.

 

7. Nu ramai insarcinata daca folosesti metoda coitus interruptus.
Fals! Acesta este un mit foarte periculos! Metoda „feritului sau coitus interruptus are o eficienta limitata, nu este o metoda pe care sa te poti baza.

Exista asa-numitul lichid pre-ejaculare, care contine cel putin 300.000 spermatozoizi (este nevoie doar de un spermatozoid pentru a fecunda un ovul!). Exista si riscul ca barbatul sa nu se controleze atat de bine si sa nu se retraga la momentul oportun. Chiar daca ejaculeaza in afara, spermatozoizii sunt buclucasi si pot inota, pot patrunde in vagin, si asta poate duce la aparitia unei sarcini.

Metoda prezinta avantajul ca nu costa nimic si este intotdeauna disponibila! Insa nu te lasa pacalita! Metoda inseamna intreruperea actului sexual la un anumit moment si necesita o mare capacitate de control din partea barbatului. In plus, aceasta metoda nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala!

 

8. Pilula orala are efecte secundare periculoase.
Fals! Folosirea oricarei metode contraceptive poate fi insotita de efecte secundare. Acestea pot aparea doar la unele femei si nu sunt nici periculoase pentru sanatate, nici semnele vre-unei boli. Ele pot doar sa creeze un disconfort temporar si, de cele mai multe ori, dispar in primele trei-patru luni de la inceperea folosirii pilulelor.

Efectele secundare ale pilulelor pot fi: greturi (mai frecvente in primele trei luni), mici sangerari sub forma de picaturi, intre menstruatii, denumite spot¬ting-uri – in special daca femeia a uitat sa ia o pilula sau daca le ia cu intarziere (mai frecvente in primele trei luni), usoare dureri de cap, senzatie de tensiune a sanilor, usoara crestere a greutatii corporale (unele femei considera cresterea in greutate un avantaj), amenoree – lipsa mens- truatiilor (unele femei considera amenoreea un avantaj).

In schimb, efectele secundare care pot aparea – in special la inceputul utilizarii pilulelor – sunt contracarate de avantajele lor: daca sunt utilizate corect, sunt foarte eficiente; nu interfereaza cu actul sexual; cresc satisfactia sexuala, prin inlaturarea fricii de o sarcina nedorita; menstruatiile sunt regulate; pot fi folosite timp indelungat; le poti intrerupe in orice moment al folosirii lor. Mai mult, revenirea fertilitatii, dupa incetarea folosirii lor, este rapida.

 

9. Contraceptia ofera eficienta 100%.
Fals! Este important sa stii ca nici o metoda nu are siguranta 100%, cu exceptia abstinentei!
Toate metodele de contraceptie au o eficienta teoretica, adica eficienta in cazul utilizarii perfecte si o eficienta practica, adica eficienta in cadrul utilizarii obisnuite.

Si pentru ca stim cat de greu se atinge perfectiunea in general, este foarte bine ca, atunci cand alegi o metoda in functie de eficienta, in primul rand sa iti pui intrebarea in ce masura vei putea respecta tu, cu rigurozitate, instructiunile de utilizare.

Exista metode care se folosesc mai usor, altele care se folosesc mai greu. Fii atenta cand analizezi aceste lucruri. Greu nu este sa iei pilula, ci sa iti amintesti cu regularitate sa o inghiti!
Este foarte important sa intelegi ca eficienta fiecarei metode contraceptive este calculata in conditiile in care metoda se foloseste 100% corect.

Dar cate dintre noi pot respecta intotdeauna, cu strictete, toate regulile care li se impun? Cu siguranta, foarte putine! Nu in ultimul rand, este important sa intelegi ca eficienta oricarei metode contraceptive depinde in mare masura de tine.

 

10. Dusurile sau spalaturile intravaginale pot preveni aparitia unei sarcini.
Fals! Spalaturile sau dusurile intravaginale nu sunt o metoda eficienta de contraceptie, intrucat este aproape imposibil sa te speli in timp util pentru a impiedica toti spermatozoizii sa urce in tractul genital superior. Este suficient doar unul pentru a fertiliza ovulul si a duce la o sarcina! Acest lucru este valabil si daca dusurile se fac imediat dupa contactul sexual.

Chiar daca faci baie, dus sau urinezi imediat dupa ce faci dragoste, nu te gandi ca acest lucru va elimina „pericolul. Dusurile sunt orice, dar numai o metoda eficienta de contraceptie nu!

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning