Alăptarea – cum să ai suficient lapte

În primele zile după naştere (cezariană) am fost convinsă că nu voi alăpta, deşi îmi doream enorm. Sânii nu erau plini şi tensionaţi, aşa cum tot auzisem în jur că ar trebui să fie, credeam că nu am lapte (total greşit!), bebeluşul meu era destul de leneş şi chiar dacă îl puneam la sân, adormea.
Ei bine, acum, la aproape un an de atunci, încă îl alăptez, şi ne bucurăm amândoi de aceste clipe minunate pe care le petrecem doar noi doi. Iată cum să ai suficient lapte şi să alăptezi cu succes.

 

Deşi la început mi s-a părut o misiune imposibilă, am tras de mine (şi la propriu, şi la figurat) şi, cu ajutorul medicilor şi asistentelor din maternitate, apoi cu ajutorul celor dragi de acasă şi, cel mai important, cu multă ambiţie şi dorinţa de a-i oferi micuţului meu cea mai bună hrană, am reuşit să alăptez (şi încă o mai fac). Acum, când mă uit în urmă, totul mi se pare atât de simplu…
De la bun început, trebuie să ştii că există 3 factori importanţi în alăptare: sânii, bebeluşul şi creierul (de acolo porneşte totul). Iată ce mi-a fost mie de ajutor. Poate îţi va fi şi ţie…

 

  1. Pune bebeluşul la sân cât mai des – alăptarea la cerere este modul cel mai bun de a asigura o cantitate de lapte suficientă pentru cel mic. Dacă în timpul zilei bebe nu dă semne că ar vrea să sugă, pune-l tu la sân nu mai târziu de trei ore. Iar noaptea, mai ales în primele săptămâni, ia în considerare cel puţin un alăptat, la cel mult 4-5 ore.
    Aşa cum ştim, la început, producţia de lapte este reglată de factori endocrini. După câteva zile de când bebeluşul începe să sugă, reglarea se va face pe baza legii cerere şi ofertă', adică golirea sânului duce la producerea unei noi cantităţi de lapte.
  2. Nu aştepta ca sânii să se umple. Ai suficient lapte pentru bebeluşul tău chiar dacă sânii nu sunt tari ca piatra, crede-mă. Studiile au arătat că nivelul de grăsimi din lapte este mai ridicat atunci când timpul dintre alăptări este mai scurt. Asta înseamnă că atunci când îl pui la sân la doar câteva minute după ultimul alăptat, deşi sânii par goi, bebe primeşte lapte gras, care îl ajută să ia în greutate.
  3. Ai grijă ca bebeluşul să fie ataşat corect la sân (în maternitate ar trebui să deprinzi deja care este tehnica corectă de supt). Dacă e ataşat greşit, nu va stimula nici lactaţia, şi e posibil să îţi facă şi răni. În caz de ragade, unge-te cât mai des pe mameloane cu lapte matern şi stai cu sânii cât mai mult la aer, neacoperiţi.
  4. Fii atentă ca bebeluşul să sugă activ, să aibă loc transfer de lapte, pe care cel mic să îl înghită. De multe ori, bebeluşii mai leneşi nu sug activ şi nu reuşesc să tragă laptele, ci doar suzetează. Dacă e şi cazul micuţului tău, apelează la contacul piele-pe-piele, alăptează-l în port-bebe, gâdilă-l sub bărbie, mângâie-l pe obraji, pe frunte, ciupeşte-l uşor de năsuc.
  5. Relaxează-te, doar aşa poate acţiona reflexul de ejecţie, astfel încât să elibereze laptele. Acum mai mult ca oricând, stresul este inamicul tău nr. 1. Concentrează-te pe ce este cel mai important în acest moment – alăptarea – şi nu lăsa nimic altceva să-ţi consume energia inutil. Dacă vrei să ai lapte suficient, prioritatea ta sunteţi tu şi bebe.
  6. Cere ajutor în ceea ce priveşte treburile din casă. De asemenea, implică-l şi pe partener în activităţile care nu presupun alăptare, astfel încât să te poţi odihni, să ai timp să te hrăneşti corespunzător, să faci un duş, să te relaxezi puţin etc.
  7. Înainte cu 10-15 minute de alăptat, masează-ţi sânii cu mişcări circulare, de la bază spre vârf. Poţi face acest lucru la duş, sub apă caldă.
  8. Alternează sânii în timpul suptului. Pentru a creşte cantitatea de lapte, oferă alternativ sânii bebeluşului: după ce bebe a dat drumul primului sân sau atunci când observi că a început să suzeteze, oferă-i-l pe al doilea, apoi iar pe primul şi tot aşa, astfel încât să se asigure golirea completă a sânilor, pentru ca aceştia să producă o cantitate mai mare de lapte. Alternarea sânilor asigură un supt mai viguros din partea bebeluşului.
  9. În cazul în care bebe nu goleşte sânii complet, poţi apela la o pompă, dar doar dacă nu reuşeşti cu metodele de mai sus, căci nicio pompă din lume nu reuşeşte să tragă aşa cum o face copilul. Ţine minte că cea mai bună pompă este bebeluşul tău.
  10. Uită de biberoane şi suzetă. Suplimentul de lapte praf nu va face altceva decât să îţi scadă producţia de lapte.
  11. Dacă simţi că ai nevoie, cere ajutor specializat – un consultat în lactaţie îţi va oferi soluţiile de care ai nevoie pentru o alăptare de succes.
  12. Poţi creşte cantitatea de lapte şi cu ajutorul substanţelor galactogene: ceai de chimen, fenicul, anason, diferite suplimente alimentare (Galafor Forte, More Milk Plus) etc. Pe mine m-au ajutat.
  13. Ai încredere în tine şi în bebeluşul tău. Dacă alăptezi suficient de des, iar bebeluşul suge activ, vei avea suficient lapte. Natura a lăsat astfel lucrurile. Poate la început ţi se va părea stresant, însă vei vedea că, odată cu trecerea timpului, lucrurile se vor aranja. Ai încredere în voi!

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie