Alimente pentru mai multă energie

Copiii sunt foarte activi și, pentru a face față provocărilor de zi cu zi, în afara orelor de masă, au nevoie de gustări sănătoase, care să le ofere energia necesară.

Alimentele care conțin carbohidrați sunt principalele surse de energie. Există două tipuri de carbohidrați: zaharurile (carbohidrați simpli) și amidonul (carbohidrați complecși), fiecare dintre ei putând fi găsit sub două forme: naturală și rafinată.

  • Zaharurile naturale se găsesc în fructe și în sucurile de fructe
  • Zaharurile rafinate se găsesc în prăjituri, biscuiți, jeleu și băuturi răcoritoare.
  • Amidonul natural se găsește în cereale integrale, în făină și pâine integrală, orez brun, cartofi, ovăz, linte, banane și legume rădăcinoase
  • Amidonul rafinat se găsește în făină albă și pâine albă, în cereale procesate pentru micul dejun care conțin zahăr, în orez alb, paste albe, biscuiți și prăjituri.

Toți carbohidrații asimilați de organism trebuie să fie digerați și transformați în glucoză. Dintre aceștia, carbohidrații naturali sunt cea mai bună sursă de energie, deoarece mențin constant nivelul de glucide, pentru că eliberează încet conținutul de zahăr în sânge, oferind, astfel, energie pe termen lung. Aceștia stochează, de asemenea, vitamine, minerale și fibre, așa că este bine să consumi alimente integrale, cum ar fi orez brun și pâine din cereale integrale.

gustariAlimentele care conțin amidon, cum ar fi cartofii, orezul, pastele sau pâinea, asigură energie într-un ritm mai lent decât alimentele dulci. Zaharurile rafinate sunt rapid absorbite de organism, astfel încât nivelul de energie crește spectaculos pentru o perioadă scurtă. Cu toate acestea, problema este că pancreasul produce apoi multă insulină, în încercarea sa de a distruge zahărul, ceea ce poate duce la o scădere bruscă a energiei.

Deși zaharurile din fructe asigură energie, acestea nu determină o creștere sau o scădere atât de rapidă a acesteia, deoarece fibrele încetinesc absorbția zaharurilor.

Consumul alimentelor și al băuturilor cu un conținut mare de zahăr, cum ar fi biscuiții, prăjiturile și băuturile răcoritoare, crește rapid nivelul zahărului din sânge, depășind limita necesară, ceea ce determină o scădere a glicemiei, la rândul său ducând la scăderea energiei fizice și mentale.

În schimb, pentru energie durabilă, sunt recomandate fructe proaspete, nuci și semințe, prăjituri din orez sau sandviciuri nutritive făcute cu pâine din făină integrală. Dacă incluzi aceste produse în alimentație, cu toții veți avea un nivel de energie echilibrat și o mai mare putere de concentrare.

Atunci când copilul are nevoie de energie pentru un meci de fotbal sau o zi de sport, cel mai bine este să-o oferi o masă în urma căreia poate asimila lent zahăr în sânge, cum ar fi orez brun, paste integrale, cereale integrale, legume și fructe. O gustare bună ar putea conține sandviciuri cu unt de arahide pe pâine integrală sau o banană. Oferă-i apă sau suc natural de fructe în loc de băuturi răcoritoare. Zahărul din băuturile răcoritoare îi pot menține un nivel scăzut al glicemiei, lăsându-i o senzație de oboseală. După activitatea fizică și în special pe timp de vară, nu lăsa copilul să aștepte să-i fie foarte sete ca să-i dai ceva de băut. Riscă să se deshidrateze.

Alimente bune pentru un impuls rapid de energie:

  • bol cu fulgi de porumb
  • banană
  • stafide
  • iaurt și miere

Alimente bune pentru o energie durabilă:

  • sandvici din pâine integrală cu unt de arahide
  • iahnie de fasole pe pâine prăjită
  • cartofi la cuptor cu brânză
  • pâine cu șuncă, ton sau brânză
  • milkshake cu fructe proaspete

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie