Aspectul nou-născutului: e normal să arate așa?

E adorabil, pentru că e al tău și îl iubești încă dinainte să-l simți mișcând în burtică, dar nou-născutul poate arăta destul de ciudățel. Uite câteva lucruri îngrijorătoare, dar normale, legate de aspectul nou-născutului.

Are capul foarte mare în comparație cu corpul, pare că nu are gât, torsul este expandat, iar capul țuguiat. E normal, nu te speria, cam așa arată toți nou-născuții imediat după venirea pe lume, mai ales dacă se nasc natural, trecerea prin canalul de naștere modelând capul astfel încât pare mai țuguiat.

Fontanelele pemit acest lucru, tocmai pentru ca bebe să apară pe lume mai ușor.

Vorbind despre fontanele, te vei îngrijora să vezi că pulsează ușor- nu e nimic în neregulă cu nou-născutul – fontanelele (două laterale, una anterioară și una posterioară) se vor închide după prima aniversare.

Ce te mai poate speria când te uiți la un nou-născut este faptul că organele genitale par uriașe față de restul corpului și sunt umflate. Nu e nimic în neregulă – aparenta inflamație este cauzată de excesul de hormoni primiți de la mamă înainte de naștere. La fetițe pot apărea chiar scurgeri vaginale în primele 2 săptămâni de la naștere, sânii sunt umflați și la fetițe și la băieței, iar aceștia au scrotul foarte umflat.

Pielea bebelușului abia venit pe lume este vineție și transparentă – nu e chiar cum te-ai fi așteptat. Poți avea șocul să fie acoperită de mult păr, chiar dacă s-a născut la termen. Dacă s-a născut după termen, nou-născutul ar putea avea pielea încrețită.

Ochii pot fi și ei umflați și pot prezenta vase de sânge sparte – nu are copilul probleme de vedere, nu te speria – asta se întâmplă din cauza presiunii la care e supus în timpul nașterii. Imediat după venirea pe lume, nou-născutului i se pune în ochi antibiotic, pentru a preveni infecțiile, ceea ce poate lăsa o peliculă ușor uleioasă.

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul