Atenție la scaunul de mașină – încep amenzile!

De mâine, duminică, 28 septembrie, părinții care vor merge cu copiii mai mici de 3 ani, fără ca aceștia să aibă scaun de mașină, vor fi amendați.

Ordonanța de guvern publicată în august, anul acesta, pentru modificarea și completarea unei ordonanțe din anul 2002 intră în vigoare de mâine și prevede obligativitatea plasării copiilor în scaune speciale, omologate.

Șoferilor le este interis să transporte copiii mai mici de 3 ani fără ca aceștia să fie așezați în scaune auto speciale, excepție făcând mijloacele de transport în comun.

Copiii mai mari de 3 ani, cu o înălțime de până la 150 cm pot fi transportați în mașină care nu este echipată cu scaun auto omologat doar dacă ocupă alt loc decât scaunul din față.

Să sperăm că amenzile care vor fi aplicate soferilor ce nu transportă copiii în scaun de mașină (amenzi ce cumulează 3 puncte penalizare și 4-5 puncte de amendă, echivalând cu 360 – 450 lei) vor reduce numărul de accidentări grave, în urmă cărora cei mici își pierd viața din cauza inconștienței adulților.

Într-o coliziune produsă la o viteza de 50 km/oră, greutatea unui copil care are 30 de kilograme se transformă într-un „proiectil mortal de aproape o tonă, iar puterea impactului asupra copilului, la viteza menționată, este similară cu cea care s-ar înregistra în urma căderii de la etajul trei al unui bloc. Scaunul de mașină oferă protecție doar dacă este montat corespunzător, iar copilul este prins în centurile de siguranță cu care este prevăzut scaunul.

 

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri