Bebelușii care dorm cu părinții au probleme cu somnul

Copiii care dorm în primul an cu părinții au probleme mai mari de somn – se arată într-un nou studiu, realizat de cercetători norvegieni de la Institutul Național de Sănătate Publică, în colaborare cu specialiști americani din Universitatea Berkeley (California).

Bebelușii de până în 6 luni au oricum probleme cu somnul, dar dormitul cu părinții înrăutățește problema – au constat cercetătorii.

Împărțirea patului cu părinții reduce durata somnului și crește numărul de treziri pe noapte pentru și bebelușii cu vârste între 6 și 18 luni, pentru care problemele cu somnul devin cronice și ulterior.

Studiul, realizat pe un eșantion de peste 55.000 de mame, a demonstrat că problemele de somn ale copiilor au fost cu atât mai mari cu cât perioada în care au împărțit patul cu părinții a fost mai mare.

Cercetătorii au considerat dormitul cu părinții în cazul în care mai mult de jumătate din noapte bebelușul a fost în patul părinților sau în patul alăturat (co-sleeping).

Cum să eviți problemele de somn?

  • Lasă-l pe cel mic să doarmă în camera lui încă din primele luni
  • Nu păstra masa de noapte mai mult decât e nevoie – după primele 5 luni, bebelușul se hrănește suficient de bine la masa de seară, încât să nu mai simtă nevoia de masă de noapte. Dacă se trezește, o face în mod reflex, i mănâncă din inerție, nu pentru că i-ar fi foame. Dacă încă se trezește peste noapte după primele 5-6 luni, poți să-i servești un biberon cu ceai, pentru care nu va mai face 'efortul' de a se trezi.
  • Nu-l legăna – bebelușul trebuie să învețe să se autoliniștească și să adoarmă singur, fără a fi legănat.
  • Învață-l să facă diferența între noapte și zi – ziua nu trage draperiile când îl bagi la somn, iar noaptea ține doar o lumină de veghe aprinsă, în caz de nevoie, nu-l învăța pe cel mic să adoarmă cu lumina aprinsă.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul