Ce să NU spui unei femei care a suferit un avort

Avortul reprezintă o experienţă devastatoare pentru femeile care îşi doresc enorm un copil. Însă chiar dacă trec prin clipe extrem de grele, ele nu vor să fie evitate!
Noi, în schimb, deşi le vrem binele şi încercăm să le alinăm (dacă acest lucru e posibil) suferinţa, le rănim cu vorbe nepotrivite. Sau, pur şi simplu, nu ştim ce să spunem şi ne simţim vinovaţi că le-am răscolit iar durerea şi le-am făcut să plângă… Iată ce să NU spui unei femei care a suferit un avort.

 

1. Asta a fost acum mulţi ani. E timpul să treci peste…

Crede-mă, ştiu foarte bine cât timp a trecut de atunci. Ştiu exact câţi ani, câte zile, câte ore şi câte minute. Dacă aş fi putut trece peste, aş fi făcut-o. Trecerea timpului nu vindecă, chiar dacă ajută. Dacă vrei să mă ajuţi, acceptă-mă cu tot ce simt, oricât de mult timp e nevoie.

Ce ai putea spune: Ştiu că au trecut ani buni de atunci, dar e normal să simţi în continuare durere.

 

2. Gândeşte-te că o să ai alt copil

Aceste cuvinte scad importanţa pe care o avea copilul meu care nu s-a născut, ceea ce e nedrept. Niciun copil nu îl va înlocui pe cel pe care l-am pierdut.

Ce ai putea spune: Cred că e foarte greu să te împaci cu gândul pierderii.

 

3. Nu mai plânge/ Încearcă să uiţi

Nu încerca să minimalizezi durerea, căci ea ajută la vindecare. La fel şi plânsul, doar aşa mă pot elibera de toate sentimentele care nu-mi dau pace şi mă fac să simt că o să explodez.

Ce ai putea spune: Îmi pare atât de rău că trebuie să treci prin asta…

 

4. Ştiu ceea ce simţi/ Îmi imaginez ceea ce simţi

Nimeni dintre noi nu poate şti şi nici nu-şi poate imagina ce simte celălalt. Pierderea este a mea, durerea este a mea, nimeni nu e în locul meu să ştie ce simt.

Ce ai putea spune: Nu-mi pot imagina cum te simţi în aceste moment, pentru că nu am trecut prin asta. Poate îmi poţi spune tu cum e…

 

5. N-a fost să fie/ Poate că a fost mai bine aşa, cine ştie…

Nimeni nu poate şti, dar dacă sarcina a fost dorită şi aşteptată, suferinţa cauzată de pierderea ei este extreme de mare. O mamă îşi iubeşte copilul încă dinainte ca acesta să se nască.

Ce ai putea spune: Cred că e cumplit să treci prin aşa ceva… Sunt aici pentru tine. (persoana îndurerată are ocazia să-şi descrie suferinţa)

 

Ce trebuie să mai ştii:

  • Nu te simţi obligat să ai ceva de spus. Simpla ta prezenţă e suficientă.
  • Nu da sfaturi! Ascultă. O persoană îndurerată are foarte mare nevoie de un ascultător care să o aprobe, să o sprijine şi care să aibă răbdare să asculte poveşti ce se repetă de multe ori…
  • Nu o proteja pe cea care a suferit un avort de durerea pierderii. Ea trebuie să treacă prin toate etapele suferinţei pentru a putea deveni mai puternică.
  • Acceptă schimbările de dispoziţie.
  • Ai răbdare, pentru că vindecarea poate dura mult timp.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie