Cum e mai ușor să naști: natural sau prin cezariană? Ce spun mămicile

Medicul are ultimul cuvânt, când vine vorba de cum este mai bine pentru tine să naști, natural sau prin cezariană, dar și experiența femeilor care le-au făcut pe amândouă este de luat în calcul. Cititoarele noastre ne-au împărtășit povestea lor, pentru a te informa cât mai bine asupra celor două procedee.

Când vinde vorba de cea mai bună metodă de naștere, mămicile au păreri diferite.

„Am trei nașteri: una naturală și două cezariene. Nașterea naturală presupune multă, multă durere, urmată de o perioadă critică, din cauza tăieturii din zonă. Cezariana este fără durere, vezi copilul lângă tine fără să te chinui, operația este curată tot timpul, se vindecă repede. Categoric sfătuiesc mămicile să facă cezariană', a povestit Flori Badea.

De aceeași părere este și Mădălina Adriana. 'Cezariana aș alege! Dacă aș avea 10 copii, 10 cezariene aș face. Eu am născut și normal și am făcut și cezariană, deci un mare plus pentru cezariană.'

„Primul copil natural, al doilea, prin cezariană. Eu optez pentru cezariană. E floare la ureche față de naturală. Cel puțin în cazul meu, acum depinde de fiecare', ne-a spus și Penișoara Rotaru Delia Mirela.

„Eu am trecut prin ambele…adică inițial am ales naștere naturală, pentru că am auzit că e mai bine pentru bebe și recuperarea e rapidă, dar lucrurile nu au mers cum trebuie și doctorul a hotărât, în final, să mergem în sala de operație, pentru cezariană. Acum, privind în urmă, aș alege cezariana fără să stau pe gânduri. De ce? 1. Pentru că m-am chinuit foarte mult să nasc natural: dureri mari, deși am avut epidurala făcută, bebe a fost pus în pericol. 1. Pentru că operația nu a fost dureroasă, recuperarea rapidă și fără pericol pentru bebe, părerea mea.

Pentru Alina Magdalena Ioniță, nașterea naturală este cea mai bună alegere: „natural fără doar și poate. Am avut trei nașteri: două naturale și una prin cezariană. Primele două mi-am revenit imediat, după cezariană, mi-a luat o lună. Sunt dureri mari la naștere, este adevărat, dar după 24 de ore de la cezariană, eu și colega mea de cameră, care născuse prin aceeași metodă, nu mai puteam de durere, în ciuda analgezicelor pe are le-am primit. Mult mai rău! Recomand nașterea naturală!'

De aceeași părere este și Mihaela Tunduc, care a născut patru copii: „primii trei pe cale naturală, al patrulea prin cezariană. Din experiența mea, recomand atât fetelor mele, la timpul potrivit, cât și celorlalte mămici, nașterea naturală. Refacerea este mult mai rapidă după o naștere naturală. Bineînțeles că sunt cazuri când e nevoie de cezariană și atunci nu mai ai de ales. Dar dacă totul e ok, fetelor, lăsați frica la o parte și nașteți natural. Și pentru copil e mai sănătos această metodă!'

Florea Alexandra este o altă mămică care susține că nașterea naturală are mai multe avantaje: „primul copil l-am născut natural, la cl de-al doilea am făcut cezariană, din motive medicale. E mult mai bine să naști natural, te refaci mult mai repede, iar lactația e mult mai rapidă.'

Și Ciobanu Maria s-a numărat printre mămicile care au trecut prin ambele experiente. „Am avut parte și de una și de alta. Nașterea normală doare în timpul travaliului, iar dacă te „rupi', te doare locul câteva luni. Cezariana, în schimb, te doare după operație, dar te recuperezi repede. Așa că doare oricum. Dacă se poate, e mai indicat să naști natural, ca să simți că ai născut, una peste alta nu mai contează felul în care o faci, important e sentimentul de după, când vezi cun boț mic care plânge, ca și cum ar spune: bine te-am găsit, mami!'.

„Am trecut și prin naștere naturală și cezariană. Dureri înainte, la nașterea naturală, și după, la cezariană. Deci care e beneficiul, m-am întrebat? După ambele experiențe, recomand nașterea naturală, pentru recuperarea mult mai rapidă și legătura fantastică ce se creează între mama și făt în timpul nașterii. Doar în cazuri speciale este indicată cezariana: dacă mami sau bebe au probleme ce indică o astfel de decizie medicală', a spus și Andreea Răducu.

Sursa foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere