Cum previi si tratezi ragadele mamare, ranile provocate de alaptare

Alaptarea este o experienta unica, insa cel putin la inceput, poate fi o incercare dificila pentru mame, odata cu aparitia ragadelor mamare, rani ce se formeaza la nivelul sanilor mai ales la inceputul alaptarii.

E normal sa apara ragadele mamare?

Ranile la nivelul sanilor, ca urmare a alaptarii, nu sunt un efect advers firesc. Alaptarea ar trebui sa fie lipsita de durere, iar prezenta durerii e un semn ca exista o problema pe care trebuie sa o remediezi.

Pentru aceasta problema, e indicat sa ceri sfatul unui consultant in lactatie, imediat ce apar ragadele. E foarte important sa remediezi problema cat mai repede, incat sa poti alapta usor.

Ce favorizeaza ragadele mamare?

Principalul motiv pentru care apar ragadele mamare este atasarea gresita la san a copilului, ce poate cauza inclusiv dureri ingrozitoare in sfarcuri.
Corectarea pozitiei de alaptare poate face o diferenta foarte mare, char si o mica schimbare putand fi de ajutor.
Consultantul de lactatie te poate ajuta in acest sens, aratandu-ti care sunt cele mai bune pozitii de alaptare pentru atasarea corecta a bebelusului la san.

Folosirea pompei pentru a mulge laptele poate sa raneasca sfarcurile, mai ales la inceput, cand mama poate seta un nivel de extragere a laptelui prea ridicat.

Un alt motiv pentru care ragadele mamare ar putea aparea este infectarea cu Candida a cavitatii bucale a copilului. Aceasta infectie se transmite la mama si poate cauza mancarimi, sfarcuri inflamate, rosii si lucioase, dureri in timpul sau dupa alaptare.

Limba legata – un posibil motiv pentru ragadele aparute in urma alaptarii. Acest lucru inseamna ca, tesutul ce uneste limba de partea inferioara a cavitatii bucale este prea scurt.
Limba legata se poate corecta usor cu o interventie chirurgicala minora.

Ce masuri poti lua pentru a trata ragadele mamare

  • Asigura-te ca cel mic se ataseaza corect la san.
  • Incearca diferite pozitii de alaptare, pentru a gasi una mai comoda, in care bebe sa poata manca mai usor.
  • Incepe alaptarea de la sanul mai putin ranit, daca difera unul de celalalt. Adesea, bebelusii sunt mai blanzi cu cel de-al doilea san la care ii pui, deoarece nu le mai este la fel de foame.
  • Aplica frecvent unguent special pentru sfarcuri, dupa alaptare, alternat cu comprese reci, dupa alaptare, care sa reduca inflamatia.

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie