Cum să previi anxietatea de separare

Anxietatea de separare își face apariția în preajma primei aniversări, paradoxal, exact atunci când copilul tău începe să fie mai independent și să pornească în explorări. Un prag normal în dezvoltarea celui mic, anxietatea de separare poate fi diminuată sau poate căpăta proporții, în funcție de reacțiile părinților. Uite cum să previi și cum să tratezi anxietatea de separare.

Psihologii spun că anxietatea de separare se declanșează ca urmare a unui conflict intern pe care îl trăiește copilul atunci când începe să facă primii pași. Pe de o parte vrea să cunoască mai bine lumea din jurul lui și poate acum să înceapă să o facă, pe de altă parte, tocmai aceste explorări îl îndepărtează de mama și tata, sursa lui de siguranță și cnfort emoțional.

Copilul mic încă nu înțelege că doar pentru că nu mai vezi ceva nu înseamnă că nu mai există și resimte îndepărtarea mamei (în special), ca pe o despărțire definitivă, de unde și anxietatea de separare.

Un joc care te ajută

Se pare că o modalitate eficientă de a contracara măcar o parte dintre senzațiile de teamă și abandon pe care le resimte cel mic atunci când tu dispari din peisaj este jocul de-a v-ați ascunselea. Joacă-te împreună cu cel mic încă din primele luni de viață. Întâi acoperă-ți fața cu mânuțele și dă-le la o parte, arătându-ți din nou chipul. Dacă vei repeta mișcarea de câteva ori, vei observa că cel mic se va grăbi să-ți îndepărteze el mânuțele de pe față și va fi foarte bucuros să te regăsească. Apoi, pe măsură ce bebe crește, poți continua jocul folosind anumite obiecte, pe care le ascunzi doar pentru ca el să le găsească sau ieșind din cameră și apărând din nou în cadrul ușii. Atunci când se îndepărtezi mai mult, mărește puțin câte puțin și intervalul de reapariție, pentru ca el să învețe că și atunci când lipsești mai mult, tot te va găsi. Asta îl va ajuta mai târziu, atunci când se va instala anxietatea de separare, care nu este un moment opțional în dezvoltarea unui copil, ci o etapă prin care trec toți copii, mai devreme sau mai târziu. Unii copii manifestă anxietatea de separare în jurul vârstei de doi ani. Nu întâmplător, aceasta se declanșează atunci când mama se întoarce la birou.

4 trucuri pentru a preveni anxietatea de separare

  • Înconjoară-l pe cel mic de multă lume, de când este bebeluș. Anxietatea de separare este resimțită mai puțin de către acei copii care au avut companie din primele luni de viață și nu au fost obițnuiți exclusiv cu prezența mamei
  • Atunci când ieși din cameră, continuă să-i vorbești, pentru că, auzindu-ți vocea, va realiza că tu existi, chiar dacă el nu te mai vede.
  • Dacă trebuie să pleci de acasă, fă-o în mod normal, nu pe furiș, cel mic se simte păcălit. Dar nici nu exagera cu 'la revedere' și nu te apuca să lăcrimezi și să te simți vinovată când pleci, căci îi induci senzația că are toate motivele să fie speriat.
  • Nu lăsa niciodată copilul de azi pe mâine cu o persoană străină. Dacă trebuie să pleci, chiar și pentru câteva ore, stai cel puțin o perioadă împreună cu persoana pe care ai chemat-o să te ajute și cu cel mic, pentru a-i da ocazia să se obișnuiască. Fă asta chiar când este vorba despre bunica sau bonă, pe care deja le cunoaște, va percepe plecarea ta mai puțin 'abrupt'.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau