Cum scapi de păduchi – ce funcționează și ce nu

Odată cu începerea grădinițelor și școlilor s-au înmulțit cazurile de infestare cu păduchi. Deși nu este o afecțiune care pune în pericol viața copilului, infestarea cu păduchi sau pediculoza afectează serios copilul și familia, și prin implicațiile la nivel social (copilul este respins de către colegi), dar și din cauza faptului că scapi foarte greu de păduchi. Deși există câteva produse care promit soluții miraculoase, lucrurile nu se rezolvă atât de ușor în realitate. Uite cum scapi de păduchi, ce funcționează și ce nu

Pruritul este cel mai frecevent simptom al pediculozei și este cauzat de o reacție alergică la saliva insectelor care mușcă pielea pentru a se hrăni.

Pruritul poate să nu apară imedit după infestarea cu păduchi – pot trece săptămâni sau chiar luni de când copilul s-a infestat cu păduchi până să apară senzația de mâncărime de nesuportat.

Cum poți să scapi de păduchi? Ce remedii funcționează și care nu?

Uleiul de măsline

Unii spun că păduchii se sufocă și mor când intră în contact cu uleiul, dar pentru ca remediul să fie cât de cât eficient, ar trebui ca uleiul să fie aplicat seara pe păr, iar peste noapte, părul să fie strâns cu o cască de duș. Uleiul de măsline ajută și la despinderea mai ușoară a lindenilor (ouăle de păduchi) de pe firul de păr.

Uscătorul de păr

Dacă te usuci cu foenul folosind jetul de aer cel mai cald, ouăle de păduchi mor – se spune. Metoda nu e chiar științific dovedită, dar există un studiu conform căruia 98% dintre lindeni și 55% dintre păduchi mor în contact cu aerul cald.

Apa

Nu poți scăpa de păduchi dacă te scufunzi în cadă și nici măcar dacă mergi la piscină – păduchii supraviețuiesc ore bune în apă și nu sunt afectați de clorul din apa de piscină.

Gelul de păr/vopseaua

Unii susțn că gelul de păr sau fixativul și alte produse de styling sufocă păduchii, dar nu există vreun studiu care să demonstreze acest lucru. Nici amoniacul din vopsea nu face minuni, așa cum cred unele femei, care se reped la coafor sperând să-i ardă de 'dușmani'.

Loțiunile pe bază de benzină

Deși nu omoară și ouăle, sunt eficiente dacă vrei să scapi de păduchi. Aproape 80% dintre cei care au folosit astfel de loțiuni au scăpat de păduchi după a doua folosire a produsului.Odată aplicată, loțiunea trebuie lăsată timp de 10 minute în păr, pentru a-și face efectul.

 

Maioneza

Ar funcționa, se spune, pe același principiu cu uleiul de măsline. Grăsimea din maioneză ar sufoca păduchii. Nu există însă suficiente dovezi că acesta ar fi un remediu cu adevărat.

Detergentul de vase

Nu omoară păduchii! Ajută însă la degresarea firului de păr sufocat de maioneză, ulei de măsline și produse de styling pe care mamele disperate le pun în părul copiilor, pentru a-i scăpa de păduchi.

OțetulUnele mame spun că oțetul dizolvă lipiciul pe care femela păduche îl folosește pentru a depune ouăle și a le lipi de firul de păr. Acidul acetic din oțet nu omoară păduchii, dar este de folos când piepteni părul, pentru a îndepărta lindenii.

Uleiul de oregano

Adepții medicinei naturiste jură că uleiul de oregano te ajută să scapi de păduchi. Acesta este un antioxidat foarte bun, ce are actiune antiseptică remarcabilă (antiparazitară, antibacteriană, antivirală, antimicotică), dar și un efect antiinflamator. Uleiul de oregano previne infecția si recuperează rapid pielea iritată din cauza salivei păduchilor.

 

Tratament și prevențiepaduchi 2

Toate încercările de tratament sunt sortite eșecului în lipsa unor măsuri riguroase de igienă – dacă cel mic are păduchi, cel mai probabil toată familia îi are – toate cearșafurile, prosoapele, căciulile, obiectele de îmbrăcăminte trebuie spălate zilnic, la temperaturi ridicate și călcate cu fierul fierbinte, pentru că păduchii pot supraviețui unei ture în mașina de spălat.

Odată date jos de pe firul de păr, ouăle trebuie strivite, ele putând supraviețui până la 3 zile pe jos, pe perne sau obiecte de îmbrăcăminte de unde pot fi luate și pot ajunge dn nou în păr.

Reinfestarea cu păduchi se face foarte repede și incidența pediculozei este mai mare în rândul fetițelor care au părul lung și pot 'împrumuta' mai repede păduchi de la ceilalți copii cu care intră în contact.

 

foto Shutterstock

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau