Diversificarea la bebelusi, pas cu pas

In primele luni de viata, hrana bebelusului este ideal sa fie 100% lapte matern, iar in lipsa acestuia, bebe e hranit cu formula de lapte. Dupa o anumita perioada insa, trebuie inceputa diversificarea. Iata cum trebuie facuta diversificarea la bebelusi, pas cu pas.

Ce este diversificarea la bebelusi

Diversificarea la bebelusi presupune introducerea de alimente solide, treptat, sub diferite forme. Exista alimente benefice bebelusilor, dar si mancaruri ce nu ar trebui sub nicio forma sa faca parte din diversificare.

Cand incepe diversificarea la bebelusi

Medicii recomanda sa se inceapa diversificarea la bebelusi dupa primele 6 luni de viata, iar pana in acel moment bebelusul sa fie alaptat exclusiv.
Cu toate acestea, varsta nu este una exacta, unii copii fiind pregatiti mai devreme, in timp ce altii sunt reticenti si incep diversificarea mai tarziu.
Bebelusii de pana in 4-6 luni nu au inca dezvoltarea necesara pentru a inghiti alimente solide, iar din acest motiv se recomanda diversificarea incepand de la, cel mai devreme, 4 luni.

Cum iti dai seama ca bebe e pregatit de diversificare

Bebelusul tau iti va da semne ca e pregatit sa incerce alimente solide, pe care tu trebuie sa stii sa le recunosti. Iata care sunt:

Isi poate controla capul. Daca bebe isi poate mentine capul drept fara dificultate, acesta e un semn ca ai putea incerca alimente solide.

Poate sta usor in fund. Cand il pui in scaun special pentru hranire, bebelusul trebuie sa poata sa drept, pentru a putea inghiti bine.

Odata cu sistemul digestiv, i se dezvolta si gurita. Bebe ar trebui sa nu impinga mancarea cu limba. Acesta e un reflex ce ar trebui sa dispara si, in locul lui, sa apara tendinta de a duce mancarea in spatele guritei, cu limba.

Ia in greutate considerabil. In principiu, daca cel mic a ajuns la o greutate dubla fata de cea pe care o avea la nastere si are cel putin 4 luni, el ar putea fi pregatit pentru diversificare.

E curios legat de mancare. Incepe sa te priveasca atunci cand mananci, da sa-ti ia mancarea din mana si deschide gurita cand incerci sa ii oferi si lui.

Cu ce incepem diversificarea – cum se face, pas cu pas

Fiecare bebelus e diferit, deci discuta cu medicul tau legat de alimentele solide pe care i le poti introduce in alimentatie.
Cei mai multi parinti incep diversificarea cu piureuri simple, dintr-un singur ingredient, fara sare sau zahar adaugat.

Exemple de astfel de piureuri: piure de morcov, dovleac, mere, piersici, banane, pere, etc.

Pentru primele zile, da-i bebelusului doar 1-2 lingurite de piure, dupa alaptare sau hranire cu biberonul. Foloseste o lingurita moale, speciala, pentru a preveni ranirea gingiilor sale.
Daca bebe nu pare interesat, nu il forta. Lasa-l doar sa miroasa mancarea azi, si mai poti incerca si intr-o alta zi.

Daca prepari mai mult piure o data (e cam greu sa prepari doar o lingura de piure), poti pastra la frigider ceea ce ramane, cu o singura conditie: sa nu fi hranit bebelusul fix din acelasi recipient.
Daca l-ai hranit pe bebe direct din recipientul in care e tot piureul, bacteriile din gurita lui au contaminat mancarea si e periculos sa o pastrezi.

La fiecare 2-3 zile poti introduce un nou aliment in meniu, din care sa ii dai putin. In functie de reactia pe care o are la noul aliment, vei continua sa i-l mai dai sau, in cel mai rau caz, il tai de pe lista.

Desi toti parintii isi doresc ca cei mici sa manance cat mai variat, dureaza ceva timp pana cand bebe se obisnuieste cu noul gust.
Fiecare copil va avea preferintele lui alimentare, insa in general, bebe trece de la mancaruri pasate la mancaruri zdrobite, apoi la mancaruri zdrobite superficial si in final, la bucatele mici de mancare.

Alimente pe care sa le eviti, atunci cand incepi diversificarea la bebelusi

E evident ca mancaruri precum sarmale, cartofi prajiti, musaca si alte asemenea, care pot pune in dificultate si ficatul unui adult, nu au ce cauta in meniul unui bebelus.

Insa exista si alte alimente, la care nu te-ai astepta, pentru care se recomanda sa astepti pana la un an, cel putin, inainte de a le introduce in alimentatia bebelusului. Iata o lista pe care sa o iei in seama:

  • Mierea – Se introduce dupa varsta de un an – poate cauza botulism si carii
  • Citrice si alte fructe acide – portocale, lamai, rosii, etc. – nu mai devreme de 6-12 luni, daca sunt servite ca atare. Restrictia nu e valabila pentru cateva picaturi de lamaie intr-un preparat.
  • Capsuni crude, zmeura, mure – Grija mare la introducerea acestor fructe, mai ales crude. Ele pot produce alergii. Puteti incerca introducerea lor, in cantitati mici!
  • Struguri – dupa 10 luni. Aceste fructe nu produc alergii, dar prezinta risc de sufocare. Daca sunt serviti curatati de pielite si samburi, apoi pasati, sunt mult mai siguri.

Tabelul diversificarii la bebelusi

Daca decizi sa incepi diversificarea inca din cea de-a patra luna de viata, nu este indicat sa ii dai bebelusului carne, oua sau produse lactate inca. Cum spuneam mai sus, incepe cu piureuri din fructe si/sau legume, cu mentiunea ca unii parinti recomanda inceperea diversificarii cu legume pasate, mai degraba decat cu fructe. In caz contrar, sustin ei, bebelusul dezvolta un apetit pentru mancarurile dulci si va evita legumele.

Tabelul diversificarii la bebelusi

 

Retete pentru diversificare

Piure de cartof dulce cu unt de cocos – 6-8 luni

  • 1 cartof dulce
  • 1 lingura unt de cocos
  • un varf cutit de ghimbir
  • un varf cutit de scortisoara
  • un varf cutit de sare

Curata si taie cartoful cuburi mari si fierbe-l pentru 5-7 minute, sau pana cand il poti patrunde cu furculita fara probleme.
Paseaza cartoful si combina-l cu condimentele si untul de cocos.
Odata racit, serveste-l pe cel mic cu 1-2 linguri.

Piure de caise cu ovaz, reteta ce previne constipatia

  • 4 caise uscate
  • 4 prune uscate
  • 25 g fulgi de ovaz (clasici, nu dulci)
  • 200 ml apa clocotita
  • 1 lingurita unt
  • un varf cutit de scortisoara

Toaca fructele uscate cat mai marunt posibil, amesteca-le cu fulgii de ovaz si toarna apa clocotita deasupra.
Lasa amestecul pentru 30 de minute, apoi mixeaza cu un blender, pentru a obtine un piure.
Poti tine amestecul la frigider pentru o saptamana maxim, daca nu ai hranit bebelusul direct din recipient.

Guacamole pentru bebelusi

  • un sfert avocado
  • un praf mic sare
  • 1 lingurita ceapa verde
  • 1 lingurita patrunjel
  • un varf cutit busuioc uscat
  • cateva picaturi de lamaie

Curata avocado si piseaza-l cat mai fin, apoi adauga ceapa si patrunjelul tocate pana devin pasta. Sareaza foarte putin preparatul, apoi adauga putin busuioc uscat, cateva picaturi de lamaie si serveste amestecul.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie