Doua cazuri de poliomielita confirmate in Ucraina

Ucraina se confrunta cu primele doua cazuri confirmate de poliomielita din Europa, in ultimii cinci ani.

Doi copii, unul in varsta de 4 ani si celalalt in varsta de 10 luni, au fost diagnosticati cu paralizie cauzata de poliomielita.

Ambele cazuri au fost confirmate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), iar raportul arata ca niciunul din copii nu a fost vaccinat.

In anul 2014, in Ucraina doar 50% din copii au fost vaccinati ceea ce supune tara riscului de a se declansa o epidemie.

Ambele cazuri sunt inregistrate in sud-vestul Ucraniei, la granita cu Romania, Ungaria, Slovacia si Polonia.

Poliomielita este contagioasa si incurabila, iar riscul de raspandire este foarte ridicat.

Conform OMS, in prezent sunt discutii cu autoritatile sanitare nationale pentru implementarea unui raspuns urgent contra acestei epidemii. Conform standardelor internationale, un astfel de raspuns presupune vaccinarea suplimentara contra poilimielitei la doua saptamani de la confirmarea cazurilor, si sa acopere o populatie de peste 2 milioane de copii cu varste mai mici de 5 ani. De asemenea, se solicita declararea publica a riscului de epidemie.

OMS recomanda ca toti cei ce calatoresc in zone in care s-au confirmat cazuri de poliomielita sa fie vaccinati, iar rezidentii (sau cei care viziteaza aceste zone si stau mai mult de 4 saptamani) sa primeasca o doza suplimentara de vaccin polio, intr-un interval de 1 pana la 12 luni de la calatorie.

Poliomielita cauzeaza paralizie la unul din 200 de cazuri, astfel ca, cele doua cazuri de paralizie inregistrate in Ucrania, nu sunt singurele cazuri de infectare, explica Oliver Rosenbaum, purtatorul de cuvant al Initiativei de Eradicare a Poliomielitei. Aceasta adauga ca unul din cele mai mari pericole ale bolii este ca sunt foarte multe cazuri care nu prezinta simptome.

Acest incident apare, la o perioada scurta dupa ce a fost anuntat faptul ca pana in 2017, Nigeria va eradica complet poliomielita.

Autoritatile ucrainieie sunt increzatoare ca dupa cateva runde de imunizare in masa, vor reusi sa opreasca aceasta epidemie.

In tara nostra, la fel ca peste tot in lume, se face vaccinul impotriva poliomielitei si este in schema obligatorie a Ministerului Sanatatii. Se face de la varsta de 2 luni, la 4 luni, la 6 luni si apoi rapel la 1 an si in clasa a III-a sau la 9 ani alt rapel.

Surse: qz.com; Organizatia Mondiala a Sanatatii – who.int
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau