Dreptul primului nascut

Am decis sa mai avem un copil, iar ca sosirea lui sa nu aiba un impact neplacut asupra primului nostru nascut, ar trebui sa tinem cont de cateva aspecte, deloc neglijabile. Drepturile primului nascut.

Probabil ati observat ca si in povesti, si in familiile regale, primul nascut are anumite privilegii. In viata reala, acestea difera de la familie la familie si in functie de priceperea fiecarui parinte de a „manageria relatiile din propria casa. Si nu vorbesc aici doar de relatiile dintre copii, ci mai ales de cele dintre parinti si fiecare copil in parte, caci acestea se imprima intr-un fel aparte si intre relatiile dintre frati.

Am primit o multime de intrebari de la parinti care urmeaza sa aiba al doilea descendent, intrebari legate de modul in care ar trebui sa il pregateasca pe primul nascut pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil. Spun mereu ca acest lucru depinde de varsta primului, si de cele mai multe ori aceasta pregatire se face adecvat, corect.

Numai ca, in foarte multe cazuri, chiar este prea mult idealizata perspectiva venirii pe lume a bebelusului. I se explica primului nascut cat de minunat va fi, cat de bine se vor intelege ei doi, cum se vor juca impreuna, cum vor avea si mai multe jucarii etc., toate acestea fiind vorbe pe care copilul le crede, si asteapta nerabdator sa se intample minunea, insa dupa ce apare bebelu­sul isi da seama ca nu sunt decat povesti. Si nici macar povesti de adormit copiii.

Nu numai ca o buna perioada nu se va juca impreuna cu cel mic, ba chiar va fi restrictionat si in joaca solitara de pana atunci; nu numai ca nu e nimic minunat in a fi trezit noaptea in plansete, dar atentia parintilor va fi centrata in mare masura pe noul venit; si nici vorba de a mai fi singur vreodata (uneori, fratele mai mare isi doreste sa ramana singur, asa cum era inainte de nas­­terea fratelui mai mic, caci fiecare are viata lui, existenta lui separata).

Ei bine, toate aceste promisiuni se transforma in deziluzie, copilul se simte mintit, inselat in asteptari si lasat deoparte. E cam ca atunci cand parintii il duc la recoltare de sange si este mintit ca i se va da doar o pastiluta si un abtibild. Pentru el era mult mai bine sa i se fi spus adevarul, oricat de dureros ar fi fost acela. Caci daca nu mai poti avea incredere in propriii tai parinti, in cine sa mai ai incredere?

Citeste continuarea in revista BABY editia lunii aprilie.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din frați