Dulciuri sanatoase

Sintagma „dulciuri sanatoase pare o contradictie in termeni. Cariile, obezitatea, bolile de inima, diabetul – la toate ne gandim cand auzim despre dulciuri, si, desi stim cu totii ca cei mici apreciaza gusturile dulci, ne simtim mai degraba vinovati cand le dam copiilor dulciuri si suntem sceptici la ideea ca ceva dulce ar putea fi sanatos.

Dupa primele patru luni, in alimentatia celui mic sunt introduse, rand pe rand, fructe, legume, cereale, insa laptele ramane alimentul de baza pe durata primului an de viata. Preparatele pe baza de lapte, in compozitia carora intra fructe, acopera necesarul de nutrienti pentru copil si sunt un rasfat pentru papilele lui gustative. Ai grija sa nu-l rasfeti insa prea tare – un singur desert pe zi este regula pe care ar fi bine sa o pastram de-a lungul intregii copilarii, si n-ar strica sa ne amintim de ea si noi, adultii…

Ca orice alt lucru, nici dulcele nu este daunator in sine, ci doar atunci cand este consumat in exces. Iar pe de alta parte, depinde despre ce dulce vorbim. Pe masura ce copilul creste, va face cunostinta cu
alimente noi si gusturi variate. Preferintele pentru un aliment sau altul se formeaza, se pare, inca din burtica mamei si se definitiveaza atunci cand, cateva luni mai tarziu, copilul intalneste gustul respectiv, dupa ce
incepe perioada diversificarii.

Daca vorbim despre dulciuri, trebuie sa mentionam si faptul ca nu ne referim la cele industriale, ci la deserturile create special pentru copii, in a caror elaborare s-a tinut cont de sfaturile specialistilor in nutritie. La fel cum de mentionat este si faptul ca adultii comit, de multe ori, greseala de a folosi deserturile pe post de recompense, chiar de la varste fragede. „Daca papi toata supita, primesti budinca – spusa chiar unui copil de cateva luni, aceasta fraza stabileste premisele unui comportament (alimentar, dar si psihologic) nesanatos.

Cand vine vremea frumoasa, putem sa-i oferim celui mic gustarea la „iarba verde. Asta nu inseamna ca vom alerga dupa el prin parc, urmarindu-l cu lingurita pe langa leagane si tobogan. Cel mic trebuie sa stie ca la masa nu ne jucam; scopul mesei este sa ne hranim, sa capatam energie pentru jocurile de mai tarziu. Ai grija si la igiena – servetelele antibacteriene, o bavetica, o lingurita si un recipient in care sa pui restul de gustare iti vor fi de folos. Tine cont de ora la care servesti gustarea, astfel incat intervalul pana la masa principala sa nu fie prea mic.

Un copil are nevoie zilnic de 3 mese principale si 3 gustari – nu toate dulci, evident! Alege o gus­­­­­­tare potrivita varstei lui, care sa nu contina aler­­­­­­geni (de preferat ar fi sa alegeti produse fara gluten, pentru a preintampina eventuale episoade de alergie).

Tineti cont de faptul ca, odata ce a simtit gustul de dulce, exista riscul ca cel mic sa nu mai primeasca alte alimente, mai putin dulci, drept care ar fi bine sa-i faceti cunostinta cu deserturile atunci cand sunteti siguri ca iubeste si morcovii sau spanacul.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie