Ce trebuie să ştii despre epiziotomie

Despre epiziotomie trebuie sa stii ca este o tăietură chirurgicală făcută între anus şi vagin (zonă cunoscută sub denumirea de perineu), în timpul naşterii, cu scopul de a mări zona de expulzie.

Această procedură este folosită pentru a preveni ruperea vaginului, dar şi pentru a uşura naşterea.

 Medicii sunt de părere că o epiziotomie se vindecă mai repede decât o ruptură naturală. Însă, în urma unor studii de peste 20 de ani, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că ruptura naturală se vindecă mai bine decât epiziotomia şi cu mai puţine complicaţii.

De ce ai nevoie de epiziotomie?

Există unele situaţii, însă, în care epiziotomia este necesară. Iată câteva dintre acestea:

  • dacă bătăile inimii bebeluşului arată că nu tolerează bine ultimele momente ale naşterii şi trebuie să se nască cât mai repede posibil
  • dacă bebeluşul este mare şi obstetricianul are nevoie de mai mult spaţiu pentru a-l ajuta să vină pe lume.
  • dacă ţesutul din jurul vaginul e mai fragil' – dacă începe să sângereze sau este flexibil atunci când are loc expulzia.

Unii medici folosesc epiziotomia pur şi simplu pentru a evita rupturile multiple, care sunt greu de vindecat.

Cum te asiguri că nu ţi se face epiziotomie atunci când nu e cazul?

Vorbeşte din timp cu obstetricianul tău legat de sentimentele pe care le ai cu privire la această procedură.
Întreabă cât de des şi în ce condiţii realizează epiziotomia. Întreabă şi despre ceilalţi medici din spitalul unde urmează să naşti, în cazul în care te va asista altcineva).

Este recomandat să începi să faci masaj perianal cu cinci-şase săptămâni înainte de naştere. Potrivit unor studii, prin masaj se reduce riscul rupturilor sau necesitatea unei epiziotomii.

epiziotomie

Cum se realizează epiziotomia?

Dacă obstetricianul tău consideră că ai nevoie de o epiziotomie, îţi va face un anestezic local şi va face o tăietură mică în perineu. (Uneori, dacă perineul este deja amorţit şi întins, datorită presiunii exercitate de bebeluş, procedura se realizează fără anestezie). În acest caz anestezicul local se poate administra după naştere, înainte de a începe cusătura.

Cum să te îngrijeşti după epiziotomie

Dacă ţi s-a făcut epiziotomie sau dacă ai suferit o ruptură, vei avea copci, iar zona respectivă va fi foarte sensibilă. Foloseşte cuburi de gheaţă în zona respectivă imediat după naştere pentru a preveni umflarea.

Iată câteva tehnici care te vor ajuta să te vindeci mai repede:

  • La 24 de ore după naştere, poţi începe să faci băi călduţe.
  • Expunerea zonei respective la aer cât mai mult timp posibil şi menţinerea uscată a acesteia. După ce te speli, te poţi usca cu uscătorul de păr.
  • Încearcă să reduci cât mai mult posibil timpul petrecut stând jos în săptămânile de după naştere
  • Practică exerciţii Kegel în fiecare zi, pentru a stimula circulaţia sângelui şi a grăbi vindecarea. Exerciţiile Kegel reprezintă mişcări ritmice de contracţie şi relaxare a muşchilor pelvieni.
  • Foloseşte spray-uri anestezice, pe care le găseşti în farmacii
  • Bea multă apă şi mănâncă alimente bogate în fibre

 

Foto: shutterstock.com.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere