Este copilul tău agresat la grădiniță? – citește semnele!

Plânge numai când îi spui că e timpul să meargă la grădi, vine acasă cu julituri și vănâtăi pe care nu le poate explica prea bine, are schimbări bruște de comportament? Sunt tot atâtea semne că juniorul tău ar putea fi agresat fizic sau emoțional la grădiniță.

Cei mai mulți dintre copiii agresați ezită să spună părinților că au probleme – pe de o parte pentru că nu știu cum să facă asta, fără să fie considerați pârâcioși, pe de altă parte, dintr-un spirit de solidaritate greșit înțeles, pentru că nu vor ca agresorul să sufere din cauza lor sau pentru că se tem de urmările pe care le-ar aduce o confesiune.

Semne că este agresat

  • Are schimbări bruște de comportament – se ferește de gesturile voastre de afecțiune sau, dimpotrivă, începe să se agațe de voi, la propriu și la figurat – stă numai pe lângă voi și suferă real când nu îi sunteți prin preajmă.
  • Este furios sau refuză să se vadă cu prietenii lui și să facă lucruri care până nu demult âi făceau plăcere.
  • Vorbește mai puțin și se închide din ce în ce mai mult, sau se apropie de cei mai mici decât el (pe care instinctiv, ca agresat, simte nevoia să îi protejeze față de potențiale abuzuri).
  • Are schimbări de apetit – fie mănâncă mai mult decât de obicei, fie refuză să mănânce.
  • Se plânge de dureri de burtă sau de cap (care uneori sunt chiar reale, copilul somatizând abuzurile emoționale la care este supus).
  • Are probleme cu somnul – nu poate să adoarmă sau are coșmaruri.

Cum să reacționezi

Dacă observi unul dintre semnele de mai sus, ar trebui să începi niște investigații la grădiniță – să vezi dacă sunt probleme cu copiii agresivi, fără să acuzi însă conducerea grădiniței sau educatoarea în vreun fel. Dacă suspectezi că însăși educatoarea agresează copilul, vorbește cu conducerea grădiniței respective – deși primul impuls este să muți copilul de la acea grădiniță, această manevră îl poate zdruncina și mai mult, iar efortul de a se adapta din nou la un alt loc se poate dovedi prea mare. Pe de altă parte, copilul trebuie să învețe că problemele se pot rezolva, nu trebuie ocolite prin 'evadare'.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie