Fereste-ti copilul de pericole. Nu-l lasa nesupravegheat

Daca un copil nesupravegheat risca sa pateasca ceva chiar la el in casa, ce sa mai vorbim de afara! Aparent, orice parinte constientizeaza pericolele, insa realitatea dovedeste ca nu-i asa.

Despre afara si riscurile unui accident, statisticile sunt chiar inspaimantatoare… Si in aceasta situatie, nu putem identifica alt vinovat in afara de neglijenta (sau, mai grav, inconstienta) adultilor.

Iar unii parinti nici nu isi imagineaza ce risca – am vazut nenumarate carucioare cu bebelusii inauntru lasate la intrarea in magazin, in timp ce mama copilului era pierduta printre rochii si palarii, fara sa mai aiba ochi pentru micut.

Au auzit oare acesti parinti de traficul de fiinte umane? Au idee cati copii dispar anual si din ce motive sunt acestia rapiti? Evident, nu trebuie sa te transformi intr-un parinte posesiv, dar e suficient sa fii unul grijuliu, care sa isi ocroteasca micutul chiar si in cele mai neasteptate cazuri.

Iata si cateva dintre situatiile la care, daca nu te-ai gandit pana acum, este de datoria ta sa iei aminte. {i sa te corijezi, daca remarci ca este nevoie. Ori sa le explici celorlalti adulti care au grija de copilul tau (bunici, bona, matusi etc.) ca trebuie sa respecte anumite reguli.

Riscuri

In parc, la leagane – bona si o mamica stau de vorba, iar copilul se da singur intr-un leagan cu colturi de fier. Poate izbi un alt copil sau poate sa cada chiar el, iar leganul sa-l loveasca.
Mare atentie: nu zice nimeni sa nu stati de vorba, dar faceti-o fara sa va luati ochii de la copii.

Pe strada, masinile reprezinta un risc maxim, mai ales in marile orase. Iar daca cei mici au obiceiul sa alerge fara sa se uite pe unde o fac si daca nu vor sa fie tinuti de mana, un ham facut dintr-un fular sau cumparat de la magazin te poate salva pana cand copilul o sa invete sa mearga cuminte pe langa tine.

Nu lasa copiii nesupravegheati in zone cu asfalt, garduri ascutite, gropi, cabluri dezgropate etc.

Poti evalua dintr-o privire zona de joaca si poti decide imediat daca e riscanta sau nu. Copiii lasati singuri la joaca, neluati de la gradinita sau de la scoala, trimisi pana la magazin sau cu gunoiul etc. risca foarte mult sa fie atacati de copii mai mari, care vor sa le ia banii sau, la fel de grav, risca sa fie rapiti.

Traficul de copii este un fapt caruia, din pacate, desi se inregistreaza deja cifre ingrijoratoare la noi in tara, nu i se da suficienta importanta. Ar trebui sa te sperie cuvinte ca trafic de persoane, abuzuri sexuale sau trafic de organe!

Riscul accidentelor rutiere

  • Copilul are nevoie de aceeasi siguranta ca si voi atunci cand va suiti in masina. Si totusi exista inca parinti care nu catadicsesc sa cumpere un scaun special pentru copilul de varsta mica sau care il asaza in spate pe copilul mai maricel, fara sa-l asigure cu o centura de siguranta. O singura frana, si micutul care nu sta locului poate ajunge pe sub scaune, daca nu chiar mai rau.
  • Daca, pe langa sofer, mai este un adult in masina, acesta trebuie neaparat sa stea cu cel mic in spate. Este celebru cazul unui copilas care a deschis usa masinii si a iesit in plin trafic (filmul circula si acum pe internet).
  • Copiii mici nu au voie cu motocicleta si, in masina, nu au voie sa stea in fata, langa sofer – poate macar amenda ii va convinge pe parintii imprudenti sa renunte la astfel de obiceiuri.

Si vedetele…
Cand Britney Spears s-a suit la volan tinandu-l in brate pe baietelul ei de numai un an, Sean Preston, in intreaga lume a fost un scandal imens, pozele tip paparazzi facand inconjurul lumii. Ce se stie mai putin e ca micutul Sean Penn a capatat chiar o fisura craniana cazand din pricina ca mama sa il lasase nesupravegheat.

Michael Jackson s-a facut si el de ras (si s-a expus oprobriului public) atunci cand l-a tinut in afara balconului pe fiul sau, pentru a-l prezenta, pasamite, fanilor. Oricum, bebelusul avea si fata acoperita cu o batista…

Cazuri care te pun pe ganduri
Nepotul meu de trei ani a fost lasat un singur minut in fata unui butic aglomerat. L-au gasit peste doua ore, in alta parte a cartierului, de mana cu o femeie straina.
Alina Miron (32 ani)

Baietelul meu are la gradinitia un coleg care este luat in fiecare zi de tatal lui… pe motocicleta! Copilul nu e legat cu nimic – mi se pare o inconstienta din partea parintelui.
Claudia Radu (31 ani)

Sotul meu a lasat odata fetita singura in masina, la benzinarie, si s-a dus sa plateasca. Noroc ca nu era coada si s-a intors la timp, ca sa vada ca un barbat din alta masina o chema sa vina cu el…
Ileana Pop (35 ani)

Cand eram copil, intr-o zi am fost cu familia la iarba verde si m-am ratacit in padure. M-au gasit abia noaptea tarziu, cu politia. Am avut mare noroc! Era aprilie, eram la munte si puteam sa mor de frig pana a doua zi, pentru ca eram foarte mic si nu stiam ce sa fac.
Irinel Pavel (29 ani)


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas