Frigul si sarcina

Sa porti o burtica XXL prin munti de nameti nu este tocmai o perspectiva care sa o incante pe o viitoare mamica.

Sarcina si frigul

Desi iarna ofera cateva avantaje – cel mai important fiind ca temperaturile scazute pun la punct „termostatul nostru usor dereglat in timpul sarcinii, din cauza volumului de sange crescut si a supraincalzirii –, sezonul alb aduce cu sine o serie de proble­me pentru cele care se pregatesc sa devina mame, mai ales daca sunt in luna avansata de sarcina.

Pielea extrem de uscata si deshidratata, pericolul de raceala si gripa, riscul de a aluneca pe gheata, straturile de haine, care impiedica mobilitatea, si asa redusa, alimentatia si meniurile vaduvite de fructe si legume – toate, combinate eventual cu o frumusete de depresie de sezon, te fac sa te gandesti de do­ua ori inainte de a fi o mamica de iarna. Asta, daca iti planifici sarcina…

Evita aglomeratiile, nu intra in contact cu oameni bolnavi (este adevarat, asta e cam dificil iarna, cand toata lumea isi trage nasul) si nu pleca in concediu peste mari si tari daca esti „foarte insarcinata!

Pentru cele care sunt in situatia de a-si plimba burtica la temperaturi sub zero grade se impun precautii speciale. Asta nu inseamna ca daca esti insarcinata trebuie sa hibernezi.

Femeile active pot continua, la para­metri mai redusi, activitatea lor obis­nuita si pot face sport. Specialistii sustin ca exercitii fizice nesolicitan­te efectuate in mod regulat previn acumularea excesiva de greutate, reduc riscul de diabet gesta­tional si isi dovedesc eficienta si in timpul travaliului.

Nu da vina pe iarna, spune nu tentatiei de a sta toata ziua in pat si incepe-ti dimi­neata cu cateva miscari, care iti vor da o stare de bine pentru intreaga zi si-ti vor alina disconfortul produs de burtica in crestere.

Lucruri de care ar fi bine sa tii cont:
Mergi mai des la control
Cercetatorii norvegieni, care au in­vestigat mai mult de 1 milion de cazuri de nasteri intre anii 1967 si 1998, au concluzionat ca femeile care nasc in lunile de iarna, in special in decembrie, sunt supuse unui risc crescut de a face preeclampsie.

In timp ce bebelusii nascuti in au­gust sunt, conform acestor studii, cel mai putin expusi riscului din acest punct de vedere, cei care vin pe lume in decembrie sunt in pericol mai mare cu 30% de a avea proble­me din cauza preeclampsiei pe care mama o dezvolta in sarcina.

Nu s-a putut stabili cu certitudine ce anume creste acest pericol – s-au avansat ipoteze legate de variatiile de temperatura si schimbarile alimentare pe timp de iarna. Programeaza vizite mai dese la medicul care te are in observatie!

Nu fi trista!
Sindromul afectiv de sezon ar fi traducerea aproxi­mativa a denumirii pe care au gasit-o specialistii pentru schimbarile de dispozitie asociate cu episoade de depresie si care au legatura directa cu imputi­narea orelor cu lu­mi­na, pe ma­sura ce iarna isi intra in drepturi.

Simp­to­mele acestei afec­tiuni sunt senzatia de foame continua, dorinta de a dormi in exces, pofta de dul­ce, care nu se linisteste nici dupa ce desertul a fost consumat.

Spe­cia­listii recomanda sa se iasa din casa in fiecare zi, cel putin o ora, eventual in jurul pranzului, cand lumina este mai puternica.

Fara sporturi extreme
ti-ai facut planuri de anul trecut ca vei merge la schi, asteptai sa se redeschida patinoarele sau sa te dai cu sania pe dealuri, in concediu. Dar toate acestea trebuie sa mai astepte. Sporturile de iarna sunt contra­indicate in timpul sarcinii, indiferent de trimestru, din cauza riscului foarte mare de accidentare si traume la nivelul abdomenului, care pun fatul in pericol. Chiar daca esti o schioare experimentata, me­dicii te sfatuiesc sa amani coborarile „cu adrenalina…

Atentie la bauturi!
Pe timp de iarna ne rasfatam cu cel putin o cana cu cafea in plus, au constatat cercetatorii. Pe locul doi si trei in topul celor mai popula­re bauturi de iarna sunt vinul rosu si tuica fierte, cu sau fara condimente.

Oricat de mult te-ar imbia peisajul, semineul sau apropiatii, nu risca! Rata de avort spontan este foarte mare, iar lista afectiunilor de care sufera copiii nascuti din mame care au abuzat de cafea si alcool (daca supravietuiesc) este extrem de lunga.

Limiteaza-te la bauturi fara cofeina si ai grija sa consumi mai multe lichide decat in mod obisnuit. Unii medici permit consumarea ocazionala a unui pahar cu alcool. Dar mai bine nu risti…

Fereste-te de frig!
In timpul sarcinii, temperatura corpului creste mult, asa ca gravidele nu simt nevoia de haine prea groase. Tocmai din aceasta cauza, se expun racelilor. Viitoarele mamici trebuie sa se im­bra­ce in acelasi mod in care isi vor imbraca bebelusii pe timp de iarna: in haine de bumbac si in straturi.

Purtarea unei caciuli este obligatorie pe timp de iarna – lasa fitele la o parte, nu mai esti la liceu. Mare atentie si la incaltari: tocurile – exclus!

Foto: Dreamstime, Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire