Grafic de creștere în primul an

În primele luni de viață, bebelușul tău crește precum Făt-Frumos din poveste: este în fiecare lună cu 2-4 cm mai înalt și ia zilnic în greutate 20 -30 de grame (din a treia lună). Până la 4 luni, este bine ca bebelușul să fie văzut de pediatru la fiecare 2 săptămâni. Acesta va monitoriza lungimea, greutatea, circumferința capului și va alcătui un grafic de creștere, pe care-l va suprapune peste acela 'standard', definit de Organizația Mondială a Sănătății.

 

Acest grafic de creștere, întocmit de OMS diferențiat pentru fetițe și băieței, este un palier de indicii pe luni, cu minime și maxime flexibile. Conform acestui grafic 'oficial', un copil poate să stea în funduleț, fără ajutor, cu începere de la 4 luni, dar  poate face acest lucru și la 9 luni. Târâtul de-a bușilea poate apărea la 5 luni și jumătatea, dar se poate manifesta și la 13 luni, iar la unii copii nu apare deloc, acest lucru neînsemnând că are copilul vreo problemă. Plimbarea pe propriile piciorușe, dar cu susținere,  poate să aibă loc și de la 6 luni, dar și la 14 – spune OMS, iar mersul 'independent' se manifestă de la 8 luni, dar există bebeluși care fac primii pași și la 17 luni, fără ca acest lucru să fie considerat întârziere în dezvoltare.

Ce verifică mediculshutterstock_150070628

La fiecare vizită, medicul ține cont, atunci când verifică acest grafic de creștere pentru bebe, de o mulțime de factori, inclusiv boli care pot influența dezvoltarea.

Pediatrul te întreabă câte mese pe zi are bebe (între 8-12 pentru un bebeluș alăptat, la fiecare 3-4 ore pentru bebelușii hrăniți cu formulă) și cât mănâncă la o masă. Dacă medicul are suspiciunea că bebelușul nu primește suficient lapte și nu este mulțumit de evoluția celui mic, îți va recomanda să te mulgi și să-i administrezi hrana din biberon, pentru a putea verifica exact ce cantitate de lapte consumă cel mic și a verifica dacă asimilează nutrienții și ia suficient în greutate, corespunzător cu hrana consumată.

Ține cont de faptul că dacă bebelușul tău s-a născut prematur, el nu se va încadra în acest grafic de creștere standard. Ritmul dezvoltării lui nu va fi comparat cu acela al unui bebeluș născut la termen, pentru că nu a luat startul pe picior de egalitate cu alții copii 'de vârsta lui'. Progresele prematurilor sunt monitorizate luându-se în calcul diferența în minus față de data la care ar fi trebuit să se nască.

Cum se alcătuiește un grafic de creștere

Un grafic de creștere este completat cu rigurozitate de către medic (în mod normal) măcar pentru primul an de viață. În afară de greutate și lungime (măsurată de la creștetul capului la câlcâi), acest grafic de creștere mai menționează și valorile pentru circumferința capului, care reprezintă un indiciu despre dezvoltarea normală a creierului. Dimensiunile nemodificate trădează o insuficientă dezvoltare, în timp ce o creștere prea rapidă poate reprezenta un simptom pentru hidrocefalie.

În privința înălțimii și greutății, lucrurile sunt ceva mai complicate și sunt influențate și de genetică. Mulți bebeluși nu se mai înscriu deloc în tradiționalul grafic de creștere, dar asta nu înseamnă că au o dezvoltare anormală.

Ca repere legate de greutate, un nou-născut 'mediu', care a venit pe lume la termen cântărește cam 3500 grame. În primele zile după naștere, el pierde cam 10% din greutate, procentaj considerat normal, iar greutatea efectivă a copilului se măsoară cam din a 10-a zi de viață. Creșterea în greutate nu este constantă – fapt care le sperie pe multe mame. Veți observa însă că bebe crește în greutate mai mult exact atunci când intră într-o perioadă de noi achiziții, pentru că organismul lui știe că are nevoie de puteri suplimentare pentru noile sarcini (vezi și care sunt reperele esențiale de dezvoltare pentru primii 3 ani)

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul