Îl doare sau se preface? Cum tratezi un bolnav închipuit

Mă doare rău burtica! Unde? Aici, aici, peste tot! Uneori, copilul chiar are o problemă, dar  sunt cazuri în care Au, mă doare se tranduce prin vreau atenție sau nu vreau să mai pap sau poate mama uită că am făcut o prostioară! Cum te comporți cu un bolnav închipuit.

Pe la trei ani, copiilor li se pare foarte interesant să fii bolnav – ei au observat că atunci când te simți rău, ești luat imediat în brațe și ai parte de atenție necondiționată. I-au mai văzut și auzit și pe adulți invocând pretextul unei false stări de rău pentru a evita situații neplăcute sau a chiuli de la birou. Ca atare li se pare foarte tentant să fie bolnăviori.

Un mic moșuleț de 3 ani care se văicărește poate fi adorabil. Dar atenție să nu încurajăm acest comportament!

Cum descurajezi un bolnav închipuit

Dacă suspectezi că se preface, nu-l certa, nu-i spune să termine cu prostiile, căci doctorul a zis că nu are nimic. Tu îți vei vedea de activitățile tale obișnuite, în timp ce pe el îl vei pune în pat, fără televizor sau jucării – căci doar e bolnav, nu? Dacă merge la grădi, îl vei duce, ca de obicei, dar cu mențiunea că dacă se simte rău, doamna o să îl ducă la cabinetul medical, gând care nu prea îi place și s-ar putea să îl determine să se 'vindece' pe loc.

Când 'îl doare'

  •   Când vrea atenție, pe care altfel nu o poate obține, sau când dorește să fie mai interesant.
  • Când dorește să chiulească de la grădi sau să nu meargă la bunica sau într-un loc care nu îi place.
  • Când nu mai are chef să mănânce mâncarea asta scârboasă.
  • Când e speriat și nu știe cum să spună și vrea să fie luat în brațe și consolat
  • Când a făcut o prostie care n-a fost încă descoperită, dar sigur nu va trece neobservată.

Dacă cel mic acuză dureri imaginare, o poate face și pentru că mama este foarte protectivă și stresată să nu se îmbolnăvească puiul sau pentru că are pe cineva în preajmă mai bolnăvicios.

Cum îl tratezi

Pentru 2 săptămâni faci un tabel în care notezi orice plîngere –  durere, junghi, amețeală, orice altceva pretinde copilul că simte. Scrii când apare (în ce moment al shutterstock_142051291zilei), unde se află copilul în acel moment și ce face, și ce urmează să facă.

Urmărești această schiță apoi, pentru a vedea un model de comportament – dacă se plânge în anumite momente ale zilei, sau doar în anumite locuri sau atunci când trebuie să întâlnească anumite persoane.

Dacă exista deja un pattern al „simptomelor, și este clar că este doar un bolnav închipuit, îl poți 'trata' cu un „medicament fermecat, care vindecă orice –un sirop de apă cu zahăr. În cazul micilor ipohondri care se plâng de 'dureri' groaznice folosești ceva cu un gust neplăcut – vorbește înainte cu medicul dacă există vreun medicament pe care să-l poți administra o dată, fără să aibă efecte secundare – sau prepară un leac din apă cu un sirop amar (gen pătlagină sau cătină).

Fii atentă să nu confunzi văicăreli închipuite cu o suferință reală. Dacă cel mic acuză dureri și plânge 'cu lacrimi', cel mai probabil durerea este adevărată. Mergi cu el la doctor!

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau