La ce varsta se face vaccinul ROR

ROR este un vaccin trivalent ce protejeaza copiii, dar nu numai, impotriva infectarii cu 3 boli extrem de contagioase si cu consecinte periculoase: rujeola, oreion si rubeola. Vezi la ce varsta se face vaccinul ROR si tot ce trebuie sa stii despre acesta.

Vaccinul ROR contine virusi vii ale celor 3 boli, in variante atenuate, meniti sa stimuleze sistemul imunitar sa creeze anticorpi impotriva rujeolei, oreionului sau a rubeolei. Imunizarea se face in 2 etape, prima dupa 12 luni, in cadrul programului national de imunizare, iar cea de-a doua doza se administreaza la 5-6 ani, inainte de intrarea in colectivitate si de regula se administreaza la scoala.

Posibile efecte adverse ale vaccinului ROR

  • durere in brat, in locul vaccinarii
  • febra
  • o usoara eruptie
  • durere temporara ale articulatiilor, ce apare mai ales la adolescente sau la femeile care nu sunt deja imunizate impotriva rubeolei.
  • simptome usoare de raceala
  • Reactii adverse foarte rare
  • febra convulsiva
  • scaderea trombocitelor

Cand este contraindicat vaccinul ROR?

Vaccinarea impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei nu se poate face in urmatoarele conditii:
Se observa manifestarile unei boli acute, cu sau fara febra.
In cazul in care copilul este alergic la oua, deoarece vaccinul contine componente din ou.

De ce sa iti vaccinezi copilul cu ROR?

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli serioase, extrem de usor de raspandit.
Virusul rujeolic cauzeaza eruptii pe piele, tuse, rinoree, iritatii ale ochilor si febra. Printre complicatiile ce pot aparea in urma contactarii virusului se numara otite, pneumonii, convulsii, leziuni ale creierului sau chiar moarte.

Oreionul cauzeaza simptome precum febra, dureri de cap greu de suportat, dureri musculare, pierderea apetitului, inflamarea ganglionilor. In urma complicatiilor, oreionul poate duce la surzenie, meningita, inflamarea ovarelor sau a testiculelor si, in cazuri rare, sterilitate.

Rubeola se manifesta prin eruptii cutanate si artrita (preponderent in cazul femeilor) si febra usoara.
Daca o femeie contacteaza rubeola in timpul sarcinii, riscul de a pierde sarcina creste considerabil, iar copilul se poate naste cu malformatii.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul